How-to: creëer wat lucht als de opslag van je iPhone vol zit

iPhone storage
We hebben er allemaal wel een keer last van gehad: je wilt een foto maken met je iPhone, maar je krijgt de melding dat er niet genoeg opslagruimte beschikbaar is.

Tegenwoordig wordt veel data opgeslagen in the cloud en kan je muziek streamen, waardoor je iPhone minder snel vol zou moeten zitten. Maar dat valt nog vies tegen. De volgende tips laten zien hoe je je telefoon een opfrisbeurt kunt geven.

1. Automatische foto back-ups:
Bij de meeste iPhone-gebruikers nemen foto’s en video’s de meeste ruimte in beslag. Vooral wanneer je in het bezit bent van een 16GB-iPhone (of 8GB iPhone 4S) duurt het niet lang voordat je de gevreesde melding weer op je scherm te zien krijgt.

Automatische backups van je foto’s laten maken is een goede oplossing. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van IFTTT’s photo backup channel. Dit programmaatje stuurt je foto’s automatisch door naar Dropbox en Flickr. Op deze manier kan je makkelijk al je foto’s van je telefoon gooien.

2. Apps deleten en weer installeren om zo ruimte vrij te maken
iOS apps slaan veel data op binnen de applicatie zelf. Zo is de Facebook app 62.2 MB, maar wanneer je de applicatie vaak gebruikt kan dat maar zo oplopen tot honderden MB’s. Zo nu en dan verwijdert de app automatisch de opgeslagen data. Wanneer je snel weer wat ruimte wilt creëren, kan je dat ook zelf doen. Verwijder de app en installeer hem daarna opnieuw.

Daarnaast kan je natuurlijk ook altijd naar Instellingen > Algemeen > Gebruik. Check in de lijst welke apps de meeste data gebruiken en probeer deze apps eens in de maand te verwijderen en opnieuw te installeren.

3. Foto’s die je ontvangt via iMessage verwijderen
Een andere app die veel data opslokt is iMessage. De berichten-app slaat echt alles op. Elke foto of video die je ontvangt blijft achter op je telefoon. Probeer de foto’s die je ontvangt daarom ook meteen te verwijderen. Wil je sommige foto’s bewaren? Sla ze meteen op in je cameraroll, zodat IFTTT ze doorstuurt naar je Dropbox of Flickr-account.

Daarnaast kan je ook gebruik van de i-FunBox applicatie. Deze app maakt het mogelijk om berichten die je graag zou willen bewaren op te slaan.

4. Probeer zoveel mogelijk te streamen
Dit klinkt misschien heel logisch, maar wanneer je vaak muziek luistert of films kijkt, kan je ze toch het beste streamen.

Er zijn honderden streamingdiensten voor muziek, maar Spotify en Rdio scoren het best voor iOS. Beide apps maken het ook mogelijk om tracks te downloaden, zodat je ze offline kan beluisteren. Handig wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit en je langs stukken weiland komt waar je dus geen bereik hebt.

Voor het streamen van video zijn Netflix en Amazon Instant Video aan te raden. Ze nemen namelijk minder ruimte in dan wanneer je video’s gaat downloaden via iTunes.

5. Maak gebruik van PhoneClean
Als laatst is het handig om eens in de zoveel tijd gebruik te maken van PhoneClean. Dit programma kan uiteraard worden gedraaid op Mac maar ook op Windows-pc’s. Verbind je iPhone eerst met je computer en laat PhoneClean hem daarna scannen. Nadat je telefoon gescand is, laat het programma zien hoeveel tijdelijke bestanden, cache en offline bestanden je kan verwijderen.

Het kan zelfs zo zijn dat je iPhone na een scan sneller is geworden. Maar let wel goed op met wat je weggooit. Je kan namelijk na de scan ook bepaalde items deselecteren, zodat ze niet worden verwijderd.

5 reacties

  1. Wat ik vooral belachelijk vind, is de grootte van apps als Google en nu.nl Honderden MBs idd. Geen idee waarom dit zo inefficiënt ontworpen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *