Hoe lucratief is investeren in tech?

duurste-laptop-ter-wereld
Veilingresultaten tonen veel potentie.

Een paar dagen geleden kondigden we al aan dat een computer met de gevaarlijkste virussen ter wereld als kunstwerk geveild zou worden. De laptop is door kunstenaar Guo O Dong als kunstwerk ‘The Persistence of Chaos’ samengesteld om aandacht te vragen voor digitale kwetsbaarheid. Dat is gelukt, al was het niet vanwege de virussen als wel vanwege de biedingen. Inmiddels is de veiling gesloten. Het winnende bod? $ 1,345 miljoen. De koper is anoniem, maar volgens de kunstenaar zijn de internetpoorten en USB-poorten onklaar gemaakt. We hopen dat de koper inderdaad ontzag heeft voor de digitale kwetsbaarheid en deze niet opnieuw gaat testen.

Ook hebben we recentelijk bericht over een originele Apple 1 die ingebouwd was in een koffer. Dit pronkstuk was de smaakmaker van de veiling van historische tech op christies. De computer, die in 1976 voor zo’n $ 666,- verkocht werd, werd geschat op een prijs van tussen EUR 341.490,- en EUR 569.150,-. Inmiddels is de veiling gesloten en blijkt dat de Apple 1 € 420.752,- heeft opgebracht.

Nu hoef je niet direct in apparatuur te beleggen om veel rendement te halen. De klapper van de Christies-veiling was namelijk een handgeschreven brief van Steven Hawking met als titel ‘A new definition for space-time singularity’. Het epistel uit 1968 was gericht aan Charles W. Misner en door het veilinghuis ingeschat op een bedrag tussen EUR 11.383,- eb EUR 17.074,50. Toen de hamer voor de laatste kier viel mocht de gelukkige koper iets meer dan EUR 184.000,- afrekenen. Geluk bij een ongeluk, de commissie is bij die prijs inbegrepen.

Al met al kan tech dus een bijzonder lucratieve investering blijken. We zagen immers eerder al dat oude computerspellen en Nikon-camera’s ook de hoofdprijs op kunnen brengen.

Als je in nieuwe tech wilt investeren kun natuurlijk ook flink uitpakken. Zo kostte deze MJ Notebook, bezet met goud, diamanten en Swarovski-kristallen in 2010 ruim EUR 2.5 miljoen dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *