Help jezelf een handje met twee extra (robot)vingers

robothand
Het zal misschien even wennen zijn, maar een aantal wetenschappers is ervan overtuigd dat zeven vingers aan je hand je leven een stuk gemakkelijker kunnen maken.

Een nieuw MIT-project (dat nog het meest lijkt op een handschoen waar twee oranje plastic staafjes aan vastzitten) schenkt je twee extra vingers om alledaagse activiteiten te versimpelen. Een potje appelmoes openmaken kan dan ineens met één hand, omdat je nieuwe robotvingers het potje op hun plek houden terwijl de overige vijf hem opendraaien. Ook bij het openmaken van envelop heb je ineens een hand over om andere dingen mee te doen.

Grijptest
Om deze robotvingers naar behoren te laten werken, werd eerst onderzocht hoe een mensenhand precies te werk gaat. Bij verschillende grijptesten viel op dat de vijf vingers altijd terugvielen naar twee basisbewegingen: samenkomen en naar binnen draaien. Dit zorgde ervoor dat de onderzoekers een algoritme konden ontwikkelen waarbij sensoren de mensenvingers in de gaten hielden, om vervolgens de twee robotonderdelen op dezelfde manier te laten reageren.

Voorlopig kunnen de robotvingers alleen nog maar grijpen en loslaten, maar er wordt druk gewerkt om ook de kracht van deze greep te bepalen en om de grijppositie aan te kunnen passen aan de gebruiker. In onderstaande video zie je de futuristische vingers in actie.

[gv data=”FTJW5YSRZhw”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *