Hackers trainen 48 uur lang voor een cyberoorlog

Hackers-oefening
Om te trainen voor een mogelijke toekomstige cyberoorlog, hebben talloze hackers zich in mei verzameld voor een simulatie van 48 uur lang.

Het zogenaamde Locked Shields is een jaarlijks evenement dat door de NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence georganiseerd wordt. Het plaatsje Talinn in Estonia wordt hiervoor voor 48 uur omgetoverd tot een basis waar hackers het tegen elkaar opnemen. In drie jaar tijd wist Locked Shields zich te ontpoppen tot een waar fenomeen.

Driehonderd hackers
Ook dit jaar zijn er meer dan 300 hackers naar Talinn afgereisd, afkomstig uit 17 verschillende landen. Zelfs leden van het Finse Codenomicon zijn aanwezig, die eerder dit jaar de beruchte Hearthbleed-bug blootstelden. Locked Shields is bewust niet zo geheim gehouden als je misschien zou denken van dergelijke hack-oefeningen. Het is bedoeld om Europese landen beter samen te laten werken.

De teams uit verschillende landen spellen wellicht tegen elkaar, soms zullen ze samen moeten werken om de beste tijd neer te zetten. Bovendien worden vooral commerciële doelen aangevallen, in plaats van militaire. Denk hierbij aan simulaties van bankcomputers en die van energie-centrales: kritieke posities als er een oorlog uitbreekt.

Luca Locatelli is de eerste cameraman die ook binnengelaten is tot Locked Shiels. In een interview met Wired legt hij uit hoe het er daar aan toegaat. Hoewel het hier meer om een spel dan een serieuze oefening gaat, voelde het voor Locatelli wel zo, zeker toen John McHugh, secretaris van het Amerikaanse leger, een bezoekje kwam brengen.

One comment

  1. Klinkt… gevaarlijk! Misschien toch maar eens mn geld van de bank af trekken en in ouwe sokken verstoppen (:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *