Groningers meten aardbevingen straks zelf met beving-app

Bevingmeter
Mensen uit Groningen kunnen binnenkort zelf meten hoe sterk een beving in hun regio is met een speciale Bevingmeter-app.

Het Groningse bedrijf Schuddema (ha!) heeft de Bevingmeter-app ontworpen. De applicatie maakt gebruik van de bewegingssensor in smartphones om automatisch een beving waar te nemen. Op dat moment wordt ook automatisch de intensiteit van de trilling gemeten. Hiermee hoopt men een breder netwerk van sensoren op te richten die bevingen kunnen meten.

Veertigduizend meetpunten
Op dit moment zijn er namelijk maar 250 sensoren aanwezig van NAM, waar dergelijke aardbevingen in Groningen worden geregistreerd. Zodra de app over een maar maanden beschikbaar komt, kan er zo een netwerk van duizenden smartphones ontstaan die direct een trilling opmeten. Als 10 procent van de Groningers de app downloadt, zijn er al 40.000 nieuwe meetpunten, zo zegt initiatiefnemer Stef van der Ziel in het Dagblad van het Noorden.

Met deze extra meetpunten kan bijvoorbeeld bekeken worden welke gebouwen extra bestendig moeten worden gemaakt tegen toekomstige bevingen. Er zijn op dit moment al andere soortgelijke beving-apps te vinden, zoals NL Beeft!. Wanneer de Bevingmeter-app precies uitkomt is nog niet bekend.

Eén reactie

  1. Niet echt accuraat denk ik, aangezien ze gemiddelde waardes moeten pakken. Of weet de app wat een trilling is van de dagelijkse dingen en kan die “vervuilde” waardes meteen corrigeren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *