Ringshare: gratis bellen in ruil voor al je privacy

Big Brother luistert mee
Voor een dienst zal uiteindelijk iemand ergens moeten betalen. Immers, voor niets gaat de zon op. Nu is er een telecomaanbieder die de gebruiker nooit een factuur zal sturen. Maar waar komt het geld dan vandaan?

Ringshare is een nieuwe telecomaanbieder die claimt geheel gratis te zijn. Ze maken gebruik van de netwerken van de grote telecomaanbieders, dus qua bereik zit je wel goed. Je kan gewoon je eigen telefoontje houden, evenals je eigen nummer. De gebruiker betaald geen cent om hieraan mee te doen, maar uiteindelijk zal er toch echt geld naar Ringshare moeten rollen. Zullen de gesprekken bekeken worden voor gerichte advertenties naar de gebruiker? Zal de overheid meeluisteren?

De betaling komt niet uit je portemonnee, maar uit je privacy. De gesprekken die je over het netwerk verstuurd worden opgenomen en gepubliceerd. Waar en waarom meldt Ringshare niet. Het kost je geen cent, maar andere mensen luisteren dus mee met wat je allemaal uitspookt. Dit zegt Ringshare erover:

Gesprekken en/of delen hiervan worden opgenomen en gepubliceerd. We hebben speciale software ontwikkeld om gesprekken live te categoriseren, te taggen en te analyseren. Wij maken het mogelijk om de interessantste en leukste gesprekken van familie, vrienden en vreemden te ontdekken.

Volgens ons is dit redelijk kansloos. Er zullen maar weinig mensen zijn die hiermee akkoord gaan, en sowieso bellen wij steeds minder. (Want Skype/Whatsapp/Ping/noem maar op.) Ringshare meldt niets over het dataverkeer dus het lijkt hier alleen om gesprekken te gaan. Ze zoeken 5000 betatesters, en het zal ons verbazen als ze dat nummer voor 1 oktober halen.

Of dit is een ludieke grap. Iemand heeft iets te veel heeft gekeken naar wat er in Amerika voor privacy-gedoe gaande is en dacht hier leuk op in te spelen. Vervolgens publiceert men straks hoeveel mensen er bereid zijn gevonden om hun privacy in te ruilen voor gratis telefonie. We houden er sterk rekening mee…

Eén reactie

  1. Lijkt me op zich wel een goed plan, en als er genoeg mensen meedoen dan is er best geld aan te verdienen (zie youtube;) maar het zal wel fake zijn idd..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *