Google’s nieuwe chatdienst (Babel) duikt op in Gmail

Google Babel chat in Gmail
Al wekenlang gonst het van de geruchten over een nieuwe messagingdienst van Google die de stijd moet aangaan met Skype, Facebook Messenger en WhatsApp. Het lijkt erop dat nu de eerste concrete bewijzen zijn opgedoken!

Een alerte Gmail gebruiker kreeg na het verwijderen van enkele e-mails onderstaande (fout)melding te zien:

Google Babel chat leak

Gmail beschikt uiteraard al over een chatfunctie, maar dat is slechts 1 van de vele communicatiemogelijkheden die Google momenteel te bieden heeft. Google biedt een heleboel aan, maar die diensten werken niet allemaal naadloos samen. Denk aan Google Chat, Google Voice, Google Talk, Google+ Messenger, Hangouts etc.

Tijdens Google I/O (in mei) zou er een nieuwe dienst gelanceerd worden onder de naam ‘Babel’ die zou moeten beschikken over de volgende functionaliteiten:

– Geschikt voor Android, iOS, Chrome, Google+ en Gmail
– Overal toegang tot je gespreken
– Geavanceerde groepsgesprekken
– Mogelijkeid om foto’s te versturen
– Duidelijke notificaties

Ook Google engineers laten al meerdere malen de naam Babel vallen op het Chromium forum.

Chromium Babel leak

Verder zijn we benieuwd in hoeverre de geruchten over een eventuele overname van WhatsApp door Google hier nog mee te maken heeft. Feit is wel dat Google dringend behoefte heeft aan een goedwerkende messasingdienst. Microsoft heeft Skype, Apple heeft iMessage en Facebook heeft natuurlijk ook zijn eigen messenger op desktop, tablet en telefoon.

Nog geen reacties

 1. Ik zit eerlijk gezegd niet te wachten op de zoveelste berichten dienst… korte berichten -> SMS (toch gratis) en lange berichten E-mail (kost ook bijna niets) SMS heeft ook minder vaak storing dan een whatsapp.

  • @Laue: Het is niet de zoveelste dienst, maar het vervangt min of meer al die andere diensten waardoor je door de bomen het bos niet meer zag. Lijkt me best een slimme zet om alles samen te voegen, vooral voor de herkenbaarheid!

    • @Laue: Ah, zo. Dan ben ik het wel met je eens dat het verschrikkelijk onhandig is (vooral dat verschillende contacten verschillende diensten gebruiken). Neemt niet weg dat het beter is dan één aanbieder, zo hebben we tenminste nog de keuze!

    • @Laue: het is inderdaad zo dat er al ‘veel’ is, maar deze dienst van Google zal eerder versimpeling bieden dan versnippering. Meerdere bestaande diensten worden samengevoegd en daarnaast wordt het ook nog eens op veel platformen gelanceerd.

     Een dienst als iMessage is leuk, maar exclusief voor Apple/iOS gebruikers.
     WhatsApp is leuk, maar exclusief voor telefoons en niet voor tables/desktop.
     Etc

     Dit al ongetwijfeld niet ‘de’ oplossing zijn, maar hopelijk wel enige versimpeling bieden. Als er straks 3 á 4 grote spelers zijn dan verdwijnt de rest vanzelf.

     Zelf verwacht ik dat Microsoft/Skype, Apple, Google en Facebook uiteindelijk de grote spelers zullen zijn op dit gebied. En Google & Facebook geef ik de grootste kans om “te winnen”.

     Apple zal naar alle waarschijnlijkheid nooit hun systemen openzetten voor niet-Apple producten en dus niet kunnen winnen. Skype (Microsoft) wordt momenteel hard gepushed, maar is veel te ‘zwaar’ (in mijn ogen).

     • @robertr:
      Daarom vind ik E-mail en/of sms zo briljant. Het maakt niet uit welk besturingssysteem, merk, telefoon of type je hebt. Het is zo universeel als de pest alleen bepaalde bedrijven menen dat ze het wiel opnieuw aan het uitvinden zijn… Dat de menigte daarin mee gaat is natuurlijk een ander verhaal.

   • @fiets:
    Ik ben volledig op de hoogte wat de verschillen zijn tussen al die diensten. Ik ventileer alleen mijn mening dat ik niets van dat al nodig heb behalve E-mail en sms (en klassiek bellen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *