Google wéér onderzocht voor machtsmisbruik

Google zou Android oneerlijk pushen bij producenten
Wat een boeven bij Google.

Autoriteiten in Turkije zijn een onderzoek gestart naar machtsmisbruik door zoekgigant Google, zo meldt de New York Times. Het Amerikaanse bedrijf zou met apps als Maps en Search mogelijk concurrenten belemmeren in het gebruik van Android. Nu is Turkije onder de Erdogan-regering wellicht niet de aangewezen autoriteit om machtsmisbruik te controleren, maar het is niet de eerste keer dat Google onder de loep wordt genomen.

Het zou voor concurrenten moeilijk zijn om tegen Google’s macht op te boksen als men Google’s besturingssysteem wil gebruiken. Als producent van Android-telefoons moet je namelijk bepaalde apps van Google installeren. Dit zou het voor ontwikkelaars van alternatieven voor Google-apps als Maps en Gmail moeilijk maken.

Vorig jaar stelde de chef van een Europese commissie al dat het beleid van Google “de consument heeft geschaad door innovatie op het gebied van algemene mobiele ontwikkeling te belemmeren,” zo laat de New York Times in hetzelfde artikel weten. Google zou wetten gebroken hebben door “sommige producenten te dwingen om bepaalde apps, waaronder de Google Play-app, te pre-installeren.” Ook zou het bedrijf op financieel gebied de kantjes er vanaf lopen. Google zou bedrijven op een oneerlijke manier gedwongen hebben om hun services aan te bieden, in plaats van die van concurrenten.

Hoelang het onderzoek nog gaat duren is niet bekend. Maar met meerdere lopende zaken tegen de zoekgigant wordt het wellicht tijd om extra juristen in te gaan huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *