Google buigt voor Brussel: meer linkjes naar concurrenten

Google buigt voor Brussel: meer linkjes naar concurrenten
Google, dat 90 procent van de zoekopdrachten binnen Europa verzorgd, gaat voor het eerst in zijn geschiedenis naar de pijpen van toezichthouders dansen.

Het gebrek aan concurrent in de zoekresultaten van Google was dezezelfde concurrenten (lees: Microsoft) al langere tijd een doorn in het oog. Er loopt dan ook al drie jaar een onderzoek in Europa en de VS naar de internetgigant om linkjes naar concurrerende zoekmachines prominent in beeld te krijgen. De VS vond het eigenlijk wel best zo, maar de EU eiste aanpassingen.

En dat gaat nu gebeuren.

Volgens de Britse Financial Times doet Google concessies aan Brussel en zou de kous daarmee af moeten zijn. De veranderde instellingen aan de zoekmachine worden wel eerst onderworpen aan een markttest. Maar zoals het er nu naar uitziet ontloopt Google een megaboete van de EU.

En gaat de Google-bezoeker iets van die extra linkjes naar concurrenten merken? Volgens professor Eric Goldman aan de rechtenfaculteit van de Santa Clara Universiteit in Californië niet:

“Het is onwaarschijnlijk dat veel gebruikers van Google zich iets zullen aantrekken van die links. De EU heeft mogelijk veel tijd en geld besteed aan iets dat het gedrag van gebruikers heel weinig gaat veranderen.”

No comments yet

  1. Slechts een paar linkjes aanpassen zullen mensen niet uit de filter bubbel krijgen ben ik bang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *