Bing gaat Google verslaan dankzij Apple?

Google vs Bing
Een van de meest opmerkelijke, en onderbelichte aankondigingen van Apple afgelopen maandag was misschien wel dat Siri vanaf iOS 7 standaard gebruik gaat maken van Bing i.p.v. Google om bepaalde informatie te zoeken. Wie had ooit gedacht dat Apple de hulp van Microsoft nodig zou hebben?

Hoewel Siri (nog?) niet heel veel wordt gebruikt, is het potentieel natuurlijk enorm. Zeker omdat er steeds meer nadruk komt te liggen op gesproken opdrachten. Als je een vraag stelt aan Siri dan heeft het systeem een groot aantal bronnen waar het informatie vandaan haalt, zoals Wikipedia en Yelp maar als daar het gewenste antwoord niet tussenzit dan wordt er via een zoekmachine op het web gezocht.

Zo werkt Siri

Dit gebeurde altijd standaard met Google, maar vanaf iOS 7 zal dat dus Bing worden. Je kan nog wel expliciet als op opdracht “search Google for …” geven, maar dat is redelijk omslachtig.

In Nederland is het marktaandeel van Bing verwaarloosbaar (enkele procenten), maar in de VS zit Bing al op meer dan 15% en zo blijft de zoekmachine groeien. Vergeet ook niet dat Bing zoektechnologie levert aan Yahoo en Facebook.

Zal het Microsoft op deze manier lukken om Google op de lange termijn als koning van het zoeken op te volgen? Een maand geleden maakte Microsoft de techniek van Siri nog compleet belachelijk…

[gv data=”86JMcy5OqZA”][/gv]

10 reacties

 1. Uuuh, nee.

  Ten eerste omdat niet de hele wereld rondloopt met een iPhone, laat staan of ze wel (willen) updaten naar iOSdroid 7.
  Daarnaast worden de meeste zoekopdrachten ingevoerd in een desktop/laptop. De mensen die al zoeken op een mobiel doen dat dan ook weer gewoon via een webpage i.p.v. Siri.

  • @integraturbo: ik stel ook niet dat door de integratie van Bing in Siri het direct zo is dat Bing groter is dan Google 😉

   Wel is het zo dat mensen (onbewust?) meer gebruik gaan maken van Bing. Dit zal er ook voor zorgen dat de zoekresultaten beter zullen worden. Microsoft leert immers steeds beter waar mensen echt naar op zoek zijn.

   Je hebt helemaal gelijk als je zegt dat *op dit moment* de meeste zoekopdrachten nog worden ingevoerd via de traditionele desktop/laptop, maar dat zal niet altijd zo blijven.

   De komende jaren zullen er steeds meer wearable devices verschijnen (iWatch, Google Glass) die er voor zullen zorgen dat mensen een gesproken zoekopdracht geven zonder eerst doelbewust naar Google, Bing of een andere zoekmachine te surfen.

   Als het Bing lukt om op deze manier voet aan de grond te krijgen (denk ook aan Facebook) dan moet het ze zeker lukken om de komende jaren steeds meer marktaandeel van Google af te snoepen.

   Het is een strijd die niet morgen, overmorgen of over 5 jaar gestreden zal zijn, maar het is wel degelijk een bedreiging op de lange termijn.

   • @robertr: Is ook zo. En het blijft een vreemd iets; “we” willen voor ons de beste zoekresultaten maar tegelijkertijd hebben “we” problemen met eventuele schending van privacy met bijbehorende koekjes, die wel weer nodig zijn om jou te voorzien van de best mogelijke resultaten.

  • @integraturbo: de laatste info mbt de marktaandelen van Google, Bing en Yahoo:

   Google: 66.7 percent (May) vs. 66.5 percent (April) vs. 66.7 percent (May 2012)
   Bing: 17.4 percent (May) vs. 17.3 percent (April) vs. 15.4 percent (May 2012)
   Yahoo: 11.9 percent (May) vs. 12 percent (April) vs. 13.4 percent (May 2012)
   Ask: Google: 2.7 percent (May) vs. 2.7 percent (April) vs. 3 percent (May 2012)
   AOL: 1.3 percent (May) vs. 1.4 percent (April) vs. 1.5 percent (May 2012)
   http://searchengineland.com/market-share-bing-continues-small-gains-yahoo-stabilized-google-flat-162915

 2. Voor Bing is het in mijn ogen denk ik niet mogelijk om zo groot te worden als Google, gezien toch echt de meerderheid van de mensen een Androidphone heeft ipv een Iphone.. Simpelweg omdat een Iphone veel te duur is..
  En heel veel mensen gebruiken Google Chrome, en als je dan zoekt via je computer is het natuurlijk altijd via google.. (via de zoekbalk iig)

  Ik heb verder niks tegen Bing, maar Google is gewoon geheel ingeburgerd en net wat makkelijker bereikbaar..

  Wel kan Bing imo nog veel leren van Google Vertaler, want hun vertaling is vaak niet bepaald goed.. en Googlevertaler is al niet super…

  • @nickmercedes: ik geef je gelijk als je zegt dat *momenteel* de meerderheid een Android telefoon heeft, maar wie zegt mij dat over 5 jaar dat nog steeds zo is? Stel je eens voor dat Samsung over een aantal jaar besluit om TouchWiz niet meer te laten draaien op Android, maar op hun eigen Tizen. Dan heeft Google/Android toch echt een probleem.

   Er simpelweg vanuit gaan dat Google/Android voor altijd de grootste blijft omdat ze dat nu ook zijn is natuurlijk niet echt een argument. Tijden veranderen en als je naar het verleden kijken dan zal je zien vrijwel niets voor eeuwig is.

   • @robertr: “Er simpelweg vanuit gaan dat Google/Android voor altijd de grootste blijft omdat ze dat nu ook zijn is natuurlijk niet echt een argument.”
    Dat zeg ik ook niet.. Ik zeg alleen dat Google nu nog veel groter is, en dat hun telefoons veel betaalbaarder zijn..
    Ik zeg ook dat Google gewoon ingeburgerd is. Je zegt ook “ik google het wel even.”
    Google is ook veel vooruitstrevender zoals bijv. de Google-glasses, en ze hebben de autonome auto’s. Bing is gewoon te klein, en zal ze (denk ik dus) niet inhalen in de komende 10 a 20 jaar..
    Tenzij er natuurlijk iets heel raars oid gebeurt met Google..

    En het is wat sacha zegt, de resultaten van bing zuigen..

    • @nickmercedes: hoe belangrijk is het dat Google “ingeburgerd” is? Er waren in het verleden zoveel dingen ingeburgerd die dat nu niet meer zijn. Is dus niet echt een argument in mijn ogen.

     Ik zal niet ontkennen dat Google vooruitstrevend is, maar jij moet ook niet vergeten dat hoe meer Bing gebruikt wordt hoe beter de resultaten zullen worden. Nu is het wellicht verre van ideaal, maar het is al veel beter dan jaren geleden. Google was ook niet vanaf dag 1 de beste.

     Ik zeg niet dat het zeker is dat Bing Google gaat inhalen/verslaan, maar het is zeker een optie om rekening mee te houden. Ook als je kijkt naar partners die ze hebben: Facebook & Apple.

 3. Ik heb zelf een Windows Phone, maar vind Bing daarop retetraag vergeleken met Google. Daarbij komt dat Google veel betere resultaten oplevert. Gelukkig kan ik bij mijn nieuwe 920 Google selecteren als standaard searchengine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *