Friends gaat Netflix verlaten, maar niet getreurd vrienden

Geen zorgen!
The One Where You Don’t Have To Say Goodbye (Yet).

Hoewel de revolutionaire sitcom Friends alweer bijna bij het meubilair hoort, kijken nog steeds talloze mensen naar de avonturen van hechte vriendengroep. Dat kan men zo’n beetje op ieder moment van de dag doen op Comedy Central of letterlijk op ieder moment van de dag op Netflix. Daar gaat helaas verandering in komen.

Friends gaat namelijk verhuizen naar het nieuwe HBO Max, zo meldt Variety. WarnerMedia, het moederbedrijf van HBO, heeft namelijk het meeste geld weten neer te leggen om te serie naar hun platform te krijgen.

En dat is een belachelijke lading geld, zo kan ik je vertellen. Netflix betaalde naar verluidt al $40 miljoen dollar per jaar voor de rechten van de show, terwijl WarnerMedia meer dan het dubbele betaalt.

Met $85 miljoen dollar per jaar (5 jaar in totaal voor $425 miljoen) leggen de streamingdiensten meer geld om een oude serie te streamen dan dat het zou kosten om een eigen show te produceren. Stranger Things kost naar verluidt bijvoorbeeld zo’n $8 miljoen per aflevering, of zo’n $70 miljoen per seizoen. Of wat dacht je van Oscar-winnende film Moonlight, die voor een karige $1,5 miljoen werd gemaakt.

Maar fans van de vrienden hoeven de ruim 200 afleveringen niet te gaan bingewatchen als ze daar geen trek in hebben. Friends verlaat Netflix in de Verenigde Staten in het begin van 2020, maar de streaming-gigant laat tegenover Nu.nl weten dat de show in Nederland voorlopig nog te zien zal blijven. “De rechten verschillen per land. Voor de Benelux geldt dat Friends voorlopig gewoon op Netflix blijft staan,” aldus een woordvoerder van Netflix.

Lees ook: Top 10: dit zijn de best gewaardeerde series uit de jaren ’90

4 Comments

 1. Dit gezeik met rechten en de fragmentatie van productie bedrijven en straks tientallen verschillende online streaming diensten gaat de markt opbreken.
  Mensen gaan niet een dozijn abo’s nemen om overal maar iets te bekijken en ondertussen toch flink wat kwijt te zijn (structureel).
  Over 5 jaar ga je zien dat er clandestine streaming services zijn met servers in een wazig land waar de media waakhonden niks kunnen uitrichten en dat met dan via een VPN daar alles op 1 punt betrekt tegen betaling.

  Nu nog reclames erbij en de stimulans om ouderwets te downloaden en dergelijke is weer een feit.
  Kan men over 10 jaar klagen dat ze failliet zijn en dat de consumenten de markt kapot hebben gemaakt met illegale shit.

  • @turbobrick: dat denk ik dus zeer zeker niet, Europese wetgeving is helaas steeds meer in de maak tegen dit soort illegale streaming en download sites. Men gaat op termijn zeer zeker mensen individueel voor de rechter dagen waar nu alleen nog de aanbieders worden aangepakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *