Met een klein apparaatje voor de cameralens van de iPhone hebben duizenden Nederlanders het fijnstofniveau van Nederland in kaart gebracht.
Iets meer dan een jaar geleden begonnen tienduizend Nederlanders met behulp van hun iPhone, een speciaal opzetstukje en een app de hoeveelheid fijnstof in de lucht te meten. De deelnemers moesten vervolgens foto’s maken van de blauwe lucht en het fijnstof dat in de lucht zat. De drijvende kracht achter dit initiatief is het Longfonds, en iSPEX leverde de benodigde techniek. Door veel mensen verspreid over het hele land metingen uit te laten voeren op dezelfde dag ontstaat een goed beeld van plaatsen waar de lucht ernstig vervuild is.
De Universiteit Leiden meldt vandaag dat de metingen inderdaad nuttig zijn geweest. Het systeem werkt nauwkeurig en kan volgens deskundigen een waardevolle aanvulling vormen op professionele fijnstofmetingen. Het zou namelijk overeen komen met data van wetenschappelijke instrumenten op de grond en satellieten.
Via ispex.nl kan je live bekijken wat de resultaten zijn van de verschillende metingen.
[gv data=”keKFw4F-Rl0″][/gv]
Vanaf 2015 wil iSPEX ook internationaal uitbreiden. Dan kunnen metingen in Nederland vergeleken worden met metingen over heel Europa en elders in de wereld. En dan krijgen we ook een beter beeld van bronnen van fijnstof, want fijnstof houdt zich nu eenmaal niet aan landsgrenzen.