Facebook belooft voorzichtiger met gebruikers om te gaan

Facebook-gebruikers
Na een flinke lading kritiek, belooft het sociale medium dat ze voorzichtiger zullen zijn wat betreft het experimenteren op gebruikers.

Toen men erachter kwam dat Facebook de tijdlijn van bijna 700.000 gebruikers bewust manipuleerde, ontplofte het internet met verontwaardigde reacties. Facebook deed dit om te onderzoeken of het laten zien van andere soorten berichten invloed heeft op de gemoedstoestand van de gebruiker.

Kleine lettertjes
Hoewel in de kleine lettertjes staat dat Facebook het recht heeft om data van gebruikers te verzamelen voor onderzoek, vonden veel mensen en experts dit te ver gaan. Mike Schroepfer, Chief Technology Officer, schrijft in een nieuw blog dat hij spijt heeft van deze beslissing.

“Hoewel we het een belangrijk onderzoek vinden, waren we niet voorbereid op de kritiek die we erover ontvingen. Dit hebben we ter harte genomen, en het is nu duidelijk dat er dingen zijn die we anders aan moeten pakken.”

Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, is er een nieuw panel aangesteld die dit soort onderzoeken eerst keurt voordat er op gebruikers geëxperimenteerd wordt. Alle experimenten die invloed kunnen hebben op gevoelens van personen, zullen vanaf nu eerst door dit panel heen moeten komen.

Panel
Deze groep bestaat uit werknemers van Facebook die tal van functies bekleden. Zo zijn er mensen uit engineering, senior-level researchers en privacy- en legal-teams in het panel opgenomen. Bovendien wordt er een speciale research website gelanceerd, zodat gebruikers direct alle onderzoeken van Facebook kunnen inzien.

Facebook stopt dus niet met experimenteren, maar wil het wel op een betere manier doen, zonder achter de rug van de gebruiker tests uit te voeren. Zo geeft Schroepfer aan dat het controversiële onderzoek met de gemanipuleerde berichten ook een nobel doel had: “We vonden het belangrijk, omdat we wilden zien of dit gegeven belangrijk genoeg was om Facebook te veranderen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *