EU wil universele opladers wettelijk verplichten

Verschillende opladers
Ondanks dat telefoonfabrikanten niet staan de springen om akkoord te gaan met een universele oplader, heeft de Europese Unie een eerste stap in de goede richting gezet. Het verplicht stellen van één type oplader zou namelijk wettelijk geregeld moeten worden.

Momenteel beschikken eigenlijk alle telefoons over een micro-usb aansluiting waar een oplader in kan. Alleen Apple is eigenwijs en maakt liever gebruik van een zelfontwikkelde oplader.

In 2009 had de EU al een deal gesloten met de meeste fabrikanten om micro-usb als standaard te gaan gebruiken. Die deal verliep echter in 2012 en het is nog maar de vraag of fabrikanten -vrijwillig- akkoord zullen gaan met een nieuwe deal.

Het lijkt erop dat de Europese Unie geen zin heeft om daarop te wachten. Eerder deze week heeft het comité dat gaat over de interne markt een voorstel gedaan om een universele oplader wettelijk verplicht te stellen. En dat voorstel is unaniem aangenomen.

Als het straks wettelijk verplicht is dat alle telefoons dezelfde oplader moeten hebben dan zal vooral Apple een probleem hebben. In Europa zullen ze dan waarschijnlijk geen gebruik meer kunnen maken van de Lightning connector.

Het ironische is wel dat waarschijnlijk op het moment dat er één type oplader is we alweer massaal aan het overstappen zijn op draadloos opladen. En daar zijn momenteel ook al heel veel verschillende technieken voor in omloop.

No comments yet

      • @gop1: Ik heb zelf (nog) geen problemen er mee gehad, maar ik heb wel al veel verhalen gehoord en ik voel zelf wel dat het allemaal niet zo stevig in elkaar zit. De fabrikanten zouden gewoon wat klantvriendelijker moeten zijn en iets stevigers moeten maken. miniUSB en Lightning gaan wél langer mee. Zo kan iedereen die dingen gebruiken zonder er ‘gewoon normaal’ (lees: voorzichtig) mee om te moeten gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *