De gratis Xbox- en PlayStation-games voor augustus 2014

fez
Het einde van de maand betekent niet alleen dat je salaris (of stufi) weer gestort wordt, het is ook weer tijd voor gratis games van Sony en Microsoft. Dit zijn de gratis games van augustus in een handig overzicht.

Let op: bij zowel de Xbox als de PlayStation heb je een betaald lidmaatschap nodig als je in aanmerking wilt komen voor deze gratis titels. Xbox LIVE Gold en PlayStation Plus om precies te zijn.

PlayStation Plus

PlayStation 4
De nieuwe console van Sony heeft deze maand extra aandacht voor de indiescene. Zowel Road Not Taken als Fez zullen vooral gewaardeerd worden voor fans van kleinere games, met een unieke invalshoek.

Road Not Taken – Je kunt het Sony in ieder geval niet aanrekenen dat ze alleen oude meuk cadeau geven. Zodra deze game op 5 augustus uitkomt, kun je hem gratis downloaden. In deze kleurrijke titel is het aan jou om te overleven in een landschap dat getroffen is door een zware sneeuwstorm. Als reizende avonturier neem je de taak op je om verdwaalde kinderen te redden van een ijzige dood. Ondanks dit grimmige verhaal ziet Road Not Taken er verrassend vrolijk uit, met cartooneske figuurtjes en felle kleuren.

Fez – Fez mag inmiddels wel een klassieker genoemd worden. Het origineel kwam in april 2012 uit, maar dat betekent niet dat we hier met een achterhaalde game te maken hebben. Fez is namelijk onvergeeflijk lastig. Het schattige witte figuurtje dat je bestuurt (met rode fez) krijgt al snel de kracht om de wereld te draaien. Op zich niet zo bijzonder, maar wel als je nagaat dat de complete game 2D is, wat het erg makkelijk maakt om geheimen en verborgen doorgangen te verstoppen. Wij pakken er alvast een walkthrough bij, voor de zekerheid.

PlayStation 3
Bij de PS3 is er een mooie balans tussen bruut geweld en serene momenten van rust. Crysis 3 en Proteus zijn voor nop te downloaden.

Crysis 3 – Als je een kijkje neemt naar de wereld van Crysis 3, dan vergeet je haast dat je naar een game kijkt voor een oude generatie consoles. In een vergane versie van New York (waar de natuur de overhand heeft genomen) ga jij als Prophet de strijd aan met alles wat je pad kruist. De open omgevingen en het uitgebreide wapentuig geven je alle mogelijkheden om een eigen strategie te kiezen, die vaak wel neerkomt op het bruut uitschakelen van je vijanden. Niks mis mee.

Crysis-3

Proteus – Nadat je weer over een stapel verse lijken heen bent gestapt in Crysis, kan het fijn zijn om even te ontspannen in de schilderachtige wereld van Proteus. Deze ‘game’ (als we het zo kunnen noemen) laat je in first person een prachtige omgeving ontdekken, die aan de hand van jouw acties een passende soundtrack creëert. Een doel is er niet, maar het is een mooie game om even je verstand op nul te zetten.

PlayStation Vita
De handheld van Sony krijgt ook een gloednieuwe game cadeau, naast een hack and slash-game in de puurste zin van het woord. Metrico en Dragon’s Crown zijn deze maand gratis op de Vita.

Dragon’s Crown – Een klassieke sidescroller waarin je het samen met andere spelers opneemt tegen hordes aan fantasiefiguren. Kies uit zes verschillende helden, met ieder hun eigen sterktes en zwaktes, die elkaar aanvullen. Toen de game vorig jaar in de digitale schappen lag, ontstond er nog een klein relletje om een zekere tovenares in de game, die met haar uitbundige voorgevel (letterlijk) voor de nodige opschudding zorgde.

Metrico – De Vita krijgt net als de PS4 ook een kersverse game gratis. Metrico is een game die alleen al opvalt door het interessante design. In een felgekleurde wereld die bestaat uit geometrische vormen, bestuur jij een silhouet van een man. Door het simpele uiterlijk is vaak niet meteen duidelijk wat de bedoeling is, maar met wat creatief denken schijn je volgens de ontwikkelaars een heel eind te komen. Een ideale game voor een lange treinreis, zodat jouw grijze massa niet in hoeft te dutten.

Games-with-gold

Xbox One
We hopen dat Xbox One-bezitters geen hoogtevrees hebben, want zowel Strike Suit Zero als Crimson Dragon spelen zich in het luchtruim af. Een liefde voor geweld zou ook goed uitkomen.

Strike Suit Zero – Als er een oorlog in de ruimte is, dan horen daar Gundam-achtige robots bij. Wat dat betreft heeft Strike Suit Zero het goed begrepen. Jij zit achter de knoppen van een grote robot die tussen enorme vloten doorvliegt terwijl tientallen vijandige ruimteschepen je achtervolgen. Als je op zoek bent naar wat spektakel op je Xbox One, dan zit je met deze game geramd.

Crimson Dragon – Na al het flitsende ruimtegeweld kan Crimson Dragon misschien een beetje duf overkomen, behalve dan dat je plaatsneemt op de rug van een vliegende draak. Deze mythologische wezens werden in de middeleeuwen misschien gevreesd, maar in de futuristische wereld van Crimson Dragon worden ze gewoon ingezet als oorlogsvoertuig. In grote open omgevingen fladder je in het rond, terwijl je jouw vijanden roostert met vuurballen.

dishonored

Xbox 360
De Xbox 360 komt er vergeleken met de Xbox One wellicht wat beter vanaf. Motocross Madness is een leuk zoethoudertje, maar Dishonored is een fantastische game die je niet mag missen.

Motocross Madness – Zoals de naam al doet vermoeden draait alles in Motocross Madness om motorcross. Als onverschrokken coureur haal je halsbrekende toeren uit op je voertuig, om de hoogste score te halen en als eerste over de finishlijn te rijden. Goede rij-skills zijn dus niet genoeg, er moet gestunt worden voor die gouden plak.

Dishonored – Als je Dishonored nog niet gespeeld hebt, dan is dit het beste moment om een geweldige game op te pikken. De game valt nog het best te vergelijken met de geliefde Thief-serie, waarin ook de schaduw jouw beste vriend is. Als een moord in jouw schoenen geschoven wordt, is het tijd voor wraak. Met wat magische kunstjes en een vlijmscherpe dolk dring je kastelen binnen en ga je undercover naar een gemaskerd bal. Vooral de magische krachten zorgen voor een lekker hoog tempo, dat bij de meeste stealth-games nogal eens ontbreekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *