Top 10: dit zijn de best gewaardeerde series uit de jaren ’90

top 10 jaren 90 series
Televisieseries zijn populairder dan ooit. Maar ook voor de jaren 2000 verschenen er geweldige series.

Met de komst van digitale streamingkanalen zoals Netflix en de mogelijkheid tot gemakkelijk downloaden zijn series populairder dan ooit. Maar ook in de jaren ’90 kwamen geweldige tv-series uit, maar die moest je toen nog op video of dvd kopen om in één keer te kunnen kijken.

Hieronder een lijst met de 10 best gewaardeerde series (voornamelijk gebaseerd op IMDb-score) uit de jaren ’90. Voor de mensen die deze periode niet bewust hebben meegemaakt of voor mensen die gewoon hun herinneringen willen ophalen. Gelukkig is een groot gedeelte van deze lijst nu ook online te vinden, kijken maar!

10. House of Cards (IMDb: 8,6)
De House of Cards die we nu kennen is gebaseerd op deze gelijknamige Engelse serie uit 1990. In de serie volg je Francis Urquhart die door geduld, list en bedrog meer macht weet te krijgen in de Egelse politiek.

[gv data=”etHGn4NnA-I”][/gv]

9. Star Trek: The Next Generation (IMDb: 8,6)
Iedereen kent wel iets van Star Trek, maar tegenwoordig kent niet meer iedereen de Star Trek-series. The Next Generation was razend populair in de jaren ’80 en ’90. Het verhaal is het vervolg van The Original Series met een nieuwe schip en nieuwe bemanning.

[gv data=”jtmsI07AMsE”][/gv]

8. The X-Files (IMDb: 8,7)
X-files zijn FBI-zaken die onopgelost en onverklaarbaar zijn. FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully doen er echter alles aan om de zaken op te lossen. Een bijzonder duo, Scully gaat namelijk van de wetenschap uit, terwijl Mulder in het paranormale gelooft.

[gv data=”mlZIVpVNgpI”][/gv]

7. West Wing (IMDb: 8,8)
Een soort voorloper op House of Cards. In The West Wing volg je het leven van de president en zijn staf in het Witte Huis. Een spannende serie die veel inkijk geeft in de gang van zaken in de Amerikaanse politiek en het presidentschap.

[gv data=”oKtwB6fCDiM”][/gv]

6. Oz (IMDb: 8,8)
De eerste televisieserie die één uur duurde. Deze HBO-serie speelt zich af in de Oswald State Correctional Facility, een experimentele gevangenis waar de gevangenen zelf verantwoordelijk zijn en zo een eigen ‘gemeenschap’ creëren. Vanzelfsprekend gaat dat niet heel gemakkelijk.

[gv data=”fxGJyYb9_po”][/gv]

5. Freaks and Geeks (IMDb: 8,9)
Tienerdrama’s waren populair in de jaren ’90, zo ook deze komedie Freaks and Geeks. In de serie volg je vooral de middelbare scholier Lindsay Weir die twee vriendengroepen heeft: freaks en geeks. Uiteraard leidt dat tot moeilijke situaties.

[gv data=”GyK8kVEhXZ0″][/gv]

4. Friends (IMDb: 8,9)
Iedereen kent Friends wel. De Amerikaanse sitcom wordt tot op de dag van vandaag nog overal uitgezonden. Het gedrag en de belevenissen van de zes vrienden Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey en Phoebe krijgen bijna iedereen aan het lachen. Goed nieuws voor de fans, volgend jaar komt er een Friends-film uit. Voor degene die Friends nog niet hebben gekeken, de serie heeft 10 seizoenen. Nog genoeg te kijken dus.

[gv data=”hDNNmeeJs1Q”][/gv]

3. Seinfeld (IMDb: 8,9)
In de komedieserie Seinfeld volg je de New Yorkse stand-up comedian Jerry Seindfield en zijn neurotische vrienden in hun dagelijkse leven. Met maar liefst 9 seizoenen heb je genoeg te lachen als je Seinfeld nog nooit hebt gezien.

[gv data=”SOsbYJ4CfTA”][/gv]

2. Twin Peaks (IMDb: 8,9)
Nadat tiener Lauara Palmer vermoord wordt moet FBI-agent Dale Cooper de zaak oplossen, wat een spannende zoektocht wordt. De serie werd geregisseerd door Mark Frost en David Lynch, bekend van onder andere Mulholland Drive. Dit jaar zou er een vervolg moeten komen op het tweede seizoen uit 1991, maar een releasedatum is nog niet bekend.

[gv data=”I9Ey1FQVIO8″][/gv]

1. The Sopranos (IMDb: 9,2)
Aangeschreven als een van de beste series ooit. The Sopranos vertelt het verhaal van de Italiaanse-Amerikaanse maffia in New Jersey. In de series volg je maffiabaas Tony Soprano in zijn dagelijkse leven, van zijn maffia-activiteiten tot zijn familieproblemen. Sterke dialogen gegarandeerd!

[gv data=”wrN2k3qGbVA”][/gv]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *