Dit wordt Apocalypse Now zoals je het nog nooit zag!

Apocalypse-now-4k
Francis Ford Coppola poetste zijn klassieker nog 1 keer op voor 40-jarig jubileum

Hoewel Apocalypse Now ook nu nog automatisch zorgt voor een twinkeling in de ogen van (bijna) iedere filmliefhebber is het origineel later deze maand al 40 jaar oud. Ook de laatste remake, de Redux-editie uit 2010, is alweer 18 jaar geleden. Ter ere van het 40-jarig jubileum sloeg Coppola nog één keer aan het monteren. Het resultaat is een nog nooit vertoonde 4K-weergave van de film. Alle reden voor het Tribeca Film festival om de premiere na te jagen. Inmiddels weten zij dat zij de gelukkige zijn. Ook komt Coppola volgens de aankondiging na afloop het podium op voor een interview en toelichting.

Wat de film zo bijzonder maakt is dat men terug gegaan is naar de originele mastertape en deze hebben geremasterd in 4K Ultra HD beeldkwaliteit. De details uit de bloedstollende en meeslepende Vietnam-oorlog komen dus helderder dan ooit de huiskamer binnen. Naast deze techniek gebruikte men namelijk ook Dolby Vision, dat contrasten 40 maal scherper en zwart 10 maal intenser maakt. Ook het geluid is opnieuw geremasterd. Onder meer door Dolby Atmos lijkt het of het geluid rondom je is, waardoor je jezelf haast letterlijk op het strijdtoneel lijkt te begeven.

Volgens Coppola geeft de nieuwe techniek de mogelijkheid om de film te beleven zoals hij het bij het maken bedoeld had. Het is nog niet bekend of de film na het festival verder wordt uitgebracht. Het legendarische verhaal, dat voor 8 Academy Awards werd genomineerd (en onder meer 2 Oscars won) en met Marlon Brando en Martin Sheen in de hoofdrol, belooft in ieder geval een enorme belevenis te worden. Verder is het opvallend dat deze editie zo’n 6 minuten korter is dan het origineel en liefst een uur korter dan de redux-versie.

Het wachten is nu natuurlijk op de remake van de Apocalypse Now game en de enorme partij merchandise die ter ere van het jubileum ongetwijfeld zal verschijnen. Wellicht kan je de film zelfs wel thuis kijken.

Uiteraard hadden we je de beelden graag getoond, maar deze zijn nog niet beschikbaar. In ieder geval alle reden om het Tribeca film festival goed in de gaten te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *