Dit kolossale bedrag leverde de Apple App Store in 8 jaar op

Apple's App Store leverde tientallen miljarden op
Apple-gebruikers spenderen onevenredig veel in de App Store.

Apple biedt nu al 10 jaar lang de mogelijkheid om lekker apps te downloaden via de App Store op iOS. Dat de virtuele winkel niet alleen apps bevat die gratis zijn (maar stiekem je locatie opslaan/delen) is duidelijk, maar het zal je verbazen hoeveel geld we als consumenten uitgeven aan apps en daarmee (indirect) aan Apple.

App-onderzoekers van databedrijf App Annie zochten voor het tienjarige jubileum van de App Store uit wat er precies allemaal gebeurt in de virtuele winkel. In een decennia downloadde iOS-gebruikers maar liefst 170 miljard apps. Dat is kolossaal als je je bedenkt dat de App Store bij de launch in juli 2008 slechts 500 apps aanbood.

Daar moet nog bij vermeld worden dat App Annie in 2010 werd opgericht, waardoor de data van het bedrijf enigszins incompleet is. Het totale aantal gedownloade apps ligt nog eens hoger dan 170 miljard vanwege de kleine 2 jaar dat de App Store al bestond voordat de data werd bijgehouden.

Maar dat is nog niet eens het meest indrukwekkende cijfer. Sinds de komst van de virtuele winkel zette Apple namelijk maar liefst $130 miljard dollar om. Dat is wederom technisch gezien pas vanaf 2010 dus het ware aantal ligt nog een stukje hoger.

Het databedrijf legt verder uit dat de App Store slechts goed is voor zo’n 30% van de wereldwijde downloads van apps, terwijl zo’n 66% van alle omzet voor apps via de App Store gaat. Apple-liefhebbers geven dus gemiddeld veel meer uit aan apps dan Android-gebruikers. Ook deze cijfers moeten met een korreltje zout genomen worden, want Google Play is niet beschikbaar in China, waardoor die hele markt niet bij de totale hoeveelheid aan apps gespendeerde dollars bijdraagt.

Ondertussen bevat de App Store rond de 2 miljoen verschillende apps, terwijl er sinds de launch al 4.5 miljoen apps zijn toegevoegd aan de winkel. Veel apps zijn dus in de tussentijd verwijderd door Apple, of opgegeven door de ontwikkelaars zelf.

Meer over Apple’s geldmachine genaamd App Store lezen? In dit artikel lees je hoeveel we onder andere uitgaven aan apps tijdens nieuwjaar. Specifieker gaven we dit tijdens de kerstdagen van 2017 uit. Tot slot check je hier alles over de verwijdering van chatdienst Telegram uit de App Store.

Via: Techcrunch

6 Comments

 1. Bizar eigenlijk dat het alweer bijna 10 jaar geleden is (11juli2008) dat de AppStore lanceerde.

  Daarvoor moesten we Apps handmatig laden op onze Nokia’s.

  Is toch wel echt een revolutie geweest.

  • @donstil: Mee eens, de Appstore setup maakte het makkelijk en aantrekkelijk voor mensen om eenvoudig en doorgaans gratis of goedkoop software te installeren zonder gedoe.

   Apple heeft dit destijds gewoon GOED gedaan.

 2. @donlawaai
  Overdrijven is ook een vak (wat ik je vaak zie doen op TW)
  Een mobiele telefoon is pas een revolutie geweest, die appstore is een vooruitgang of een evolutie (dat is zonder R)

  • @DommeNickname Natuurlijk, ik had niet anders verwacht dan ontkenning.

   Voor sommige zit het te diep om het toe te geven.

 3. Ik ontken het niet, maar nuanceer het, Apple heeft het toegankelijker gemaakt, waar het woord revolutie absoluut niet van toepassing is.

  • @pawarana: Eerlijk is eerlijk, het was WEL een revolutie, en als Die hard Android fan zeg ik dat gewoon.
   Daarvoor was er niets wat ook maar in de buurt kwam en daarna copieerde iedereen die setup.
   Daarna is het verder gaan groeien en kwamen er evoluties, maar er was wel degelijk sprake van een revolutie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *