Dit is de tofste Apple camera-feature voor iOS 13

Handig!
Apple komt met een hele interessante camera-feature.

Eerder vandaag schreven we al over Tim Cook’s leiderschap bij Apple en hoe het bedrijf de laatste jaren nauwelijks innoveert, maar een feature die we nog niet besproken hebben maakt dat eerdere statement deels onjuist. Apple’s multi-cam-feature is verreweg de tofste camera-functie voor iOS 13 en misschien zelfs voor een hoop versies daarvoor.

Multi-cam maakt het mogelijk om met twee camera’s tegelijkertijd te filmen, wat het dus mogelijk maakt om bijvoorbeeld je omgeving en jezelf te filmen. De functie geeft de gebruiker meer mogelijkheden voor het filmen en fotograferen van hun omgeving en zichzelf en geeft hen meer controle over de soort foto dat ze schieten. Het is tevens voor de ontwikkelaar een toffe toevoeging, omdat hij veel met de nieuwe API zal kunnen bewerkstelligen.

Nou ja, ik zeg ‘nieuw’, maar de functie wordt al langer ondersteund op MacOS. Wel wordt het een gloednieuwe toevoeging aan je iPhone en iPad Pro (iPadOS). Eerder werd er al een vergelijkbare API voor Android uitgebracht, maar naar mijn weten is dat geen breedgedragen functie.

Helaas is er wel slecht nieuws voor (vermoedelijk) het merendeel van de iPhone-gebruikers; de functie komt alleen naar de iPhone XS, XS Max en XR, en naar de nieuwste iPad Pro. Andere toestellen zouden de extra rekenkracht of stroombenodigdheden niet aankunnen, al lijkt me dat onzin met betrekking tot de iPhone X.

Ook zou het te zwaar zijn om sommige camera-functies tegelijkertijd te gebruiken. Apple brengt daarom de onderstaande tabel uit, om duidelijk te laten zien welke functies in combinatie met elkaar te gebruiken zijn. De front camera is bijvoorbeeld alleen te gebruiken in combinatie met de Wide-lens en Telephoto-lens.

Niet alles gaat samen

iOS 13 (en vermoedelijk iPadOS) komen dit najaar uit. De multi-camera-functie zal waarschijnlijk niet direct in de standaard camera-app zitten, maar ontwikkelaars zullen met de API aan de slag kunnen om zo nieuwe apps te maken die wel van de functie gebruikmaken.

Bron: 9to5mac
Foto’s @Apple

5 reacties

  • @ffw88: Goeie !
   Nieuwe wijn in oude zakken met straks een blitse naam.

   Oh enne alleen bepaalde toestellen, sure geen power genoeg, bla bla bla.
   Net als de Airdrop functie die ontbrak op de iPad 3 vanwege technische specificaties echter met een Jailbreak deed hij het prima.
   Wederom een manier om hardware eruit te drukken.
   Je IphoneX van dan net 2 jaar ouderwets maken met als de iPad pro 10.5″ die allom geprezen werd voor zijn power die overvloede en heel handig op de reservebank mag gaan zitten.

  • @gioor: “Nou ja, ik zeg ‘nieuw’, maar de functie wordt al langer ondersteund op MacOS. Wel wordt het een gloednieuwe toevoeging aan je iPhone en iPad Pro (iPadOS).” Is dat feitelijk onjuist?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *