Deze plastic vis gaat de zalm redden

Sensorvis
Een plastic sensorvis gaat het leven van talloze zalmen redden.

Groene energie is goed voor het milieu, maar maakt het leven voor zalmen er niet makkelijk op. Om deze energie op te wekken zijn er namelijk grote dammen nodig, die elektriciteit genereren door het water dat door de turbines stroomt. Vissen die in de buurt van deze dammen leven (vooral zalmen) krijgen er hierdoor ineens een flink nieuw obstakel bij.

Sensorvis to the rescue
Hier komt de sensorvis om de hoek kijken. Dit plastic buisje gevuld met technologie gaat onderzoeken wat echte vissen allemaal doormaken als ze door een dergelijke dam heen moeten zwemmen. De buizen zijn behoorlijk stevig, zodat ze 600 keer de kracht van zwaartekracht kunnen weerstaan.

Dit is volgens de onderzoekers aan de Pacific Northwest National Laboratory nodig, omdat vissen die door een dergelijke dam worden gezogen een enorm sterk verschil in druk voelen. Volgens een van de onderzoekers valt dit verschil te vergelijken met het reizen van zeeniveau naar de top van de Mount Everest in een seconde.

Sensorvis

Nieuw design
Dit is niet de eerste keer dat er een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd. In 1990 zwommen er ook al sensorvissen rond, die natuurlijk een stuk primitiever waren dan deze nieuwe exemplaren. Ze zijn ook een stuk goedkoper om te maken. Eén nieuwe sensorvis kost 1200 dollar.

De resultaten van het onderzoek zullen worden gebruikt om toekomstige energiecentrales te bouwen, of om huidige centrales aan te passen als blijkt dat vissen er totaal verward uitkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *