Deze open duikboot is gaaf en Nederlands

Onderwater kano van Ortega
Voor een half miljoen euro koop je deze Nederlandse open duikboot.

Als je op zee naar wrakken wilt duiken of je wilt de zeebodem onderzoeken, kun je weinig materiaal meenemen. Ook kun je als duiker maar een paar uur onderwater blijven. En grote afstanden overbruggen is er ook niet bij.

De Nederlandse ontwerper Flip Jonker wilde iets uitvinden waarmee je makkelijk onderwater kon voortbewegen en waar je spullen kon vervoeren. Hij bedacht daarom een open elektrische duikboot. Echt nieuw is het niet, de Engelse ontwierpen ooit de Sleeping Beauty, een onderwaterkano.

De Ortaga duikboot of kano is 6,35 meter lang en 1,65 meter breed. De range van de boot is ongeveer 200 kilometer en de topsnelheid 24 km/u onder water en het bijzonder is dat de duikboot open is.

De ortega onderwater kano

Handiger en veiliger volgens de ontwerper. Je kunt er een hoop spullen in vervoeren: duikerspullen, sonars, camera’s, pakverwarming en detectors – en het vervoer van in zee gevonden spullen.

De Ortega duikboot zal vooral worden ingezet voor maritiem werk. Bijvoorbeeld door een baggeraar die de zeebodem laat onderzoek op de aanwezigheid van ankers en andere gekke dingen. De Ortega kan maximaal 50 meter diep. Een Ortega is ook beter inzetbaar voor het afleggen van horizontale afstanden en minder voor verticale afstanden.

Ortega in actie

De Ortega wordt gemaakt in een F16-hangar op de voormalige vliegbasis Twenthe, ook wel de Technology Base geheten.

Je kunt natuurlijk ook een drone gebruiken.. Wij zelf houden meer van dit soort schepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *