De 5 belangrijkste nieuwe macOS Catalina features

Twee schermen tegelijk
MacOS heeft zojuist een aantal toffe nieuwe features gekregen.

Naast iPad’s krijgen ook de volwaardige laptops/desktops van Apple een software-upgrade, in dit geval met het nieuwe macOS Catalina. Dit zijn de 5 meest opvallende, vernieuwende en verrassende toevoegingen aan de nieuwste versie van het Mac-besturingssysteem.

Sidecar
Doorgaans hebben Apple-gebruikers niet slechts één Apple-apparaat en daar zet het miljardenbedrijf op in. Door middel van een nieuwe functie genaamd Sidecar kunnen Mac-eigenaren hun iPad koppelen aan de laptop voor een handig tweede scherm.

Nu is het niet slechts een manier om je workspace uit te breiden, want het kan tevens een verrijking van je computer zijn. De iPad kan namelijk in combinatie met de Pencil fungeren als tekentablet waarbij ondersteunde apps (zoals Final Cut Pro X en Adobe Illustrator) de tekentool kunnen gebruiken.

iTunes
We zagen het al een beetje aankomen, maar nu is het officieel: iTunes is niet meer. De overvolle app wordt vervangen door een drietal gecondenseerde apps in de vorm van het nieuwe Apple Music, Apple Podcasts en Apple TV. Die nieuwe apps zouden daarbij verder geoptimaliseerd zijn voor Mac’s voor een betere performance.

Beveiliging
Uiteraard wordt er ook altijd aandacht geschonken aan de cyber security van toestellen en dat is ook dit keer het geval. Door middel van Gatekeeper wordt gekeken of er bekende beveiligingsproblemen zijn opgetreden bij apps, terwijl apps standaard toegang moeten vragen voor gebruikersbestanden. Ook hier koppelt Apple weer allemaal apparaten aan elkaar, waarbij een Apple Watch bijvoorbeeld kan worden gebruikt als beveiligingscheck-apparaat.

In het verlengde daarvan kunnen ouders de schermtijd van hun kinderen beter controleren met de functie Screen Time. Gebruikers krijgen meer inzicht in hoeveel tijd ze (of de kids) besteden aan specifieke apps en websites. Uiteraard kunnen er maxima worden ingesteld, waarbij een koppeling met iCloud de screen time van alle gekoppelde apparaten van dezelfde gebruiker bij elkaar optelt.

Stemcommandos
De laatste jaren wordt er steeds meer gedacht aan toegankelijkheid voor mindervaliden. Zo ook met macOS Catalina, waarbij Apple stembesturing volledig in het besturingssysteem heeft geïntegreerd. De onderstaande demo illustreert hoezeer een gebruiker zonder fysieke toegang tot een Mac nog steeds controle heeft over zijn computer.

[gv data=”aqoXFCCTfm4″][/gv]

Compatibiliteit
Tot slot heeft Apple Xcode omgegooid zodat het gemakkelijker is voor ontwikkelaars om hun apps compatibel te maken met andere Apple besturingssystemen. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars door middel van het zogenoemde Project Catalyst (eerder Marzipan genoemd) hun apps voor iOS bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen omzetten naar een macOS-app. Hierdoor moeten meer apps beschikbaar worden gemaakt voor Mac’s.

macOS Catalina is vanaf gisteren in beta gegaan en zal deze herfst als volledige versie uitkomen.

Foto @Apple

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *