CEO van Amazon koopt The Washington Post

Jeff Bezos
Kranten gaan kapot. Maar toch lijkt de CEO van Amazon vertrouwen te hebben in een betere toekomst.

Jeff Bezos, oprichter van Amazon en de 19e rijkste man van de wereld, heeft The Washington Post overgenomen. Die 136 jaar oude krant stond lang bekend als één van de meest invloedrijke en prestigieuze dagbladen van het land. De krant is nu verkocht voor 250 miljoen daollar (cash), zo is vandaag bekend geworden. Vorige week werd echter bekend dat de Washington Post Company in de eerste zes maanden van dit jaar een operationeel verlies van 49 miljoen dollar heeft geleden. Het eerste halfjaar van 2012 was het verlies nog ‘slechts’ 33 miljoen dollar.

De aankoop omvat ook andere kranten die The Washington Post bezit (en hun websites), zoals Express daily, The Gazette Newspapers en the Southern Maryland Newspapers. Slate, TheRoot.com en Foreign Policy blijven eigendom van de The Washington Post Company. Door deze overname wordt Bezos in één klap een belangrijke speler in de mediawereld. “The purchaser is an entity that belongs to Mr. Bezos in his individual capacity and is not Amazon.com, Inc.,” zo staat in het persbericht te lezen. Men wil dus benadrukken dat Amazon de krant NIET heeft overgenomen, meneer Bezos heeft dat gedaan.

Het is trouwens uitverkoop in de krantenwereld, met dank aan technologie. The New York Times kondigde afgelopen weekend aan dat men The Boston Globe voor 70 dollar miljoen heeft verkocht. The Times kocht die krant 20 jaar geleden voor 1,1 miljard dollar! Ze hoopten er nu nog 100 miljoen voor te krijgen, maar dat is dus niet gelukt.

Wat Bezos met de krant van plan is blijft onbekend, waarschijnlijk weet hij het niet eens. In een interview noemde hij The Post “an important institution” en was optimistisch over de toekomst van het bedrijf. “I don’t want to imply that I have a worked-out plan,” zo liet hij weten. “This will be uncharted terrain and it will require experimentation…”

No comments yet

  1. Toch bizar, Instagram gaat voor een Miljard en een krant als de Washington Post voor 250 miljoen.

    Hoezo analoog nieuws is dood? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *