Blizzard verbant Hearthstone-pro om bizarre reden

Pijnlijk Blizzard
Pijnlijk staaltje beleidsvoering of terechte beslissing?

Een professionele Hearthstone-speler uit Hongkong is door de ontwikkelaar van de game verbannen van het meedoen aan toernooien nadat hij een ongepaste opmerking maakte tijdens een wedstrijd. De hypocrisie van Blizzard zelf getuigd daarentegen een pijnlijk gebrek aan zelfreflectie.

Tijdens het Asia-Pacific Grandmasters Season 2 van het digitale kaartspel Hearthstone sprak Ng Wai Chung (bekend als Blitzchung) zijn steun uit voor de demonstranten in de stadstaat. Er zijn al maandenlang gigantische rellen in de miljoenenstad. Protestanten willen onder andere meer onafhankelijkheid van de Chinese regering en dat liep al talloze keren uit op gewelddadige confrontaties tussen de politie en demonstranten.

Hoe dan ook, tijdens een interview spreekt Blitzschung zijn steun uit voor een onafhankelijk Hongkong met de leus “bevrijd Hongkong, revolutie van onze tijd.” Deze slogan wordt al lang gebruikt in Hongkong en daarbuiten. Op het moment dat hij het zegt lijken de Taiwanese casters, de presentatoren van een eSports-evenement, weg te duiken. Hoewel ze zijn leus niet erkennen of zelf steun betuigen, zijn ook zij ontslagen.

Blizzard reageert op het incident met het volgende statement: “Hoewel we achter iemand’s recht van het uiten van individuele gedachten en meningen staan, moeten spelers en andere deelnemers die willen meedoen aan onze eSports competities zich houden aan de officiële regels van de wedstrijd.” Kennelijk is vrijheid van meningsuiting dus niet toegestaan tijdens een wedstrijd.

En de ironie van het verhaal is dat Blizzard met deze actie zelf een politiek statement maakt. Blizzard ziet Hongkong kennelijk als onderdeel van China, wat een misschien nog meer controversiële mening is dan ‘bevrijd Hongkong’. Overigens hoef je je niet af te vragen waarom Blizzard deze keuze maakte; China is een gigantische afzetmarkt voor Blizzard’s games en het miljardenbedrijf wil al de spelers die het land te bieden heeft natuurlijk niet op de kast jagen.

Waarom de casters ontslagen zijn is me nog steeds een raadsel. Het verbannen van de speler (die een jaar niet mag meedoen aan toernooien en zijn prijzengeld ($3.000 plus $500 voor iedere win die hij behaalde) moest inleveren) is nog enigszins te begrijpen. Hij mag blij zijn dat hij zijn auto niet hoefde in te leveren. Blitrzchung was zich overigens bewust van zijn aankomende straf, maar hij zag het als zijn plicht om zich uit te spreken over de kwestie.

Lees ook: World of Warcraft Classic blundert met lancering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *