Bixby – Samsung’s nieuwe smartphone assistent

Samsung Bixby
De nieuwe software van Samsung moet Siri overtreffen.

Tijdens Unpacked 2017 laat Samsung meer weten over Bixby, de nieuwe spraakgestuurde assistent die Siri een poepje moet laten ruiken.

Een van de grootste nadelen van spraakbesturing is het feit dat de A.I. geen idee heeft wat er op het scherm zelf gebeurt. Bixby moet dat probleem verhelpen; de digitale assistent weet waar jij als gebruiker naar kijkt en naar refereert.

De assistent zou context begrijpen, wat betekent dat een zin als ‘stuur dit naar Pietje’ door Bixby begrepen wordt. ‘Dit’ zou voor andere digitale assistenten niet begrijpelijk zijn, maar Bixby weet wat er op je scherm gebeurt en interpreteert aan de hand van die informatie wat je precies van hem wilt. Zo kun je bijvoorbeeld een locatie via Google Maps delen door ‘dit’ naar iemand te sturen.

Daar houdt het daarentegen niet op. Zo is een andere feature van Bixby ongetwijfeld geïnspireerd door Socrates. De slimme assistent weet namelijk wanneer hij niet genoeg weet. In plaats van een irritante foutmelding stelt Bixby een vervolgvraag. Zo neemt Samsung het voorbeeld van het verzenden van een locatie een stapje verder. Stel dat je meerdere contacten in je lijst hebt die ‘Pietje’ heten. In dat geval laat Bixby al die contacten zien en kies jij simpelweg de juiste uit.

Tevens werkt Bixby samen met de camera van bijvoorbeeld de Galaxy S8. Zo kun je de camera op een gebouw richten, waarna Bixby je daar meer informatie over kunt geven. Ook stelt Samsung dat de slimme assistent producten voor je opzoekt. Als je de camera op een object richt dat je graag wilt aanschaffen, kijkt Bixby voor je waar je het zou kunnen kopen.

Interessante features dus, maar uiteindelijk is het de insteek die telt. Bixby moet namelijk het gebruik van spraakherkenning en ’traditionele’ besturing naadloos in elkaar over laten lopen. Door de knop aan de zijkant van de Galaxy S8 in te drukken activeer je je assistent en werk je met hem samen om uiteindelijk zo min mogelijk stappen te hoeven zetten.

Tot slot is Bixby ook nog eens leergierige software. Op een speciale home-pagina – vergelijkbaar met Google Now – ordent Bixby allemaal verschillende applicaties naar jouw voorkeur, zonder dat je het zelf hoeft in te stellen. Zo houdt hij rekening met de tijd van de dag. Lees je ’s ochtends altijd een digitale krant? Dan zet Bixby ’s ochtends je kranten-app bovenaan.

Voor meer Galaxy S8-nieuws, check deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *