BitTorrent Sync: het alternatief voor Dropbox is live


Deel je wel graag bestanden, maar heb je een hekel dat al je gevoelige data ergens op een server staat? De bedenkers van het BitTorrent-protocol komen met een alternatief: BitTorrent Sync.

Met BitTorrent Sync kun je bestanden tussen verschillende apparaten synchroniseren via het BitTorrent-principe: geen plek in de cloud waar al je bestanden worden geparkeerd, maar een rechtstreekse verbinding tussen computers. Hierdoor is de up- en downloadsnelheid afhankelijk van je netwerk, maar daarmee vaak sneller dan clouddiensten als Dropbox, Microsoft Skydrive, Google Drive of Mega (het nieuwste speeltje van Kim Dotcom). Ook is er geen opslaglimiet. Immers, de maximale opslag hangt af van je eigen hardware. Hierdoor wordt BitTorrent Sync waarschijnlijk erg populair bij internetters die grote bestanden willen delen.

De bestandssynchronisatie is wordt decentraal geregeld en alleen een geheime sleutel geeft toegang tot de gedeelde folder. Je bestanden zijn dus alleen in te zien door jezelf, of mensen die het bestand ontvangen en de deze sleutel hebben. Wie niet via p2p kan delen, bijvoorbeeld omdat een firewall roet in het eten gooit, kan gebruik maken van relays waarbij de bestanden alsnog versleuteld gedeeld kunnen worden.

Een nadeel is wel dat beide computers online moeten zijn om bestanden te syncen. Eerdergenoemde clouddiensten hebben dat niet.

Het programma downloaden kan HIER. Momenteel worden Windows, Linux en Mac OS X ondersteund. De app voor mobiele apparaten komt nog.

No comments yet

  1. Op zich een goed idee. Het is alleen niet handing als je 70 gig in je “cloud” wil hebben. Mobiele apparaten gaan vaak tot 64 gig en dan heb je al een high end toestel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *