Bedenker iPhone-autocorrect: “Ik ben er echt niet trots op”

Apple iPhone 6
Geen idee wie Ken Kocienda is? We stellen ‘m graag aan je voor, want dit is de bedenker van autocorrect.

We hebben het allemaal weleens meegemaakt: je typt iets en vervolgens maakt je iPhone of Android-toestel er een totaal ander woord van. Dat hebben we allemaal te danken aan Kocienda, een ontwikkelaar die aan het eerste iPhone-toetsenbord werkte en aan de wieg stond van autocorrect. Daar is hij zelf overigens niet trots op, zo laat hij weten op Wired.

“Als het iPhone-toetsenbord niet gebaseerd was op software, dan had Apple nooit de visie van Steve Jobs uit kunnen voeren”, aldus Kocienda. “Hij wilde een touchscreen en zo min mogelijk fysieke toetsen. Ik ben me ervan bewust dat autocorrect tekortkomingen heeft. Iedereen heeft verhalen van berichten die verkeerd verstuurd zijn, daar ben ik echt niet trots op.”

Kocienda werkte 15 jaar bij Apple en begon in 2005 met de ontwikkeling van de software voor de iPhone. “We wisten op dat moment niet of typen op een touchscreen technologisch mogelijk was. We waren er echt bang voor dat het niet zou lukken. We zijn nu 10 jaar verder en er is sindsdien niet veel meer veranderd. Het probleem blijft hetzelfde: autocorrect, AI en machine learning snappen de nuance van menselijke communicatie niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *