Apple’s koers keldert ondanks prima kwartaalcijfers

Ouch!
Apple schommelt nu rond de magische waarde van $1 biljoen dollar, maar waarom?

Vrijdag was geen prettige dag voor Apple als bedrijf, want na het bekendmaken van de kwartaalcijfers (die best wel positief waren) wilde investeerders op de beurs van New York massaal niets meer met Steve Jobs’ nalatenschap te maken hebben. Hoe kan dat?!

Het kwartaal voor het afgelopen kwartaal (derde fiscale kwartaal) was positief voor Apple en hoewel er net zoveel toestellen werden verkocht als een jaar daarvoor, steeg de omzet aanzienlijk. Het afgelopen vierde kwartaal van fiscaal jaar 2018 was goed voor een stijging van de omzet over een jaar tijd met 20 procent, naar bijna $63 miljard.

Tegelijkertijd is CEO en rijke stinkerd Tim Cook ontzettend tevreden met de cijfers en stipt hij in het rapport aan dat Apple dit kwartaal ontzettend goed geeft gepresteerd en haar 2 miljardste iOS device heeft verkocht. “We hebben grote stappen gezet voor onze klanten met nieuwe versies van de iPhone, Apple Watch, iPad en Mac eveneens onze vier besturingssystemen. We betreden de feestdagen met onze sterkste lineup producten en services ooit.”

Dat is allemaal leuk en aardig, maar waarom keldert een aandeel in het Amerikaanse bedrijf dan in de ochtend van 2 november van ruim $222 dollar per eenheid naar ruim $206 dollar? Dat is een daling van rond de 7%! Om een doodsimpele reden.

Apple stopt met het bekendmaken van haar verkoopcijfers, zo berichtten we gisteren al. Deze aankondiging liet investeerders kennelijk een beetje schrikken en binnen letterlijk een uurtje tijd was het bedrijf miljarden minder waard. Dat zorgde ervoor dat Apple nu schommelt rond de recordwaarde van $1 biljoen dollar. Op dat moment moest een Apple-aandeel namelijk minimaal $207,05 waard zijn. Dat gezegd hebbende is de hoeveelheid beschikbare aandelen altijd fluctuerend maar dat neemt niet weg dat Apple (op basis van verschillende bronnen) inderdaad rond die magische grens schommelt.

Investeerders waren dus verontwaardigd terwijl Apple zich opmaakt voor een interessant feestdagenseizoen. Het moet opboksen tegen veel goedkopere concurrenten en waarschijnlijk dat het Amerikaanse bedrijf daarom een voorzichtige prognose heeft gesteld voor het komende kwartaal. Hey, als je niets verwacht, kun je ook niet teleurgesteld zijn, toch?

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *