Apple viert 30-jarig bestaan van de Mac-computer

Apple viert 30-jarig bestaan van de MAC-computer
Driewerf hoera! Apple bracht op 24 januari 1984 de Macintosh 128K uit. De eerste computer voor het grote publiek.

Hoewel de Mac 128K door Apple werd geïntroduceerd als eerste computer voor de gewone man, moest je er destijds nog 2495 dollar voor neertellen. Dan had je wel een bijzonder staaltje techniek in huis: de Mac 128 heeft een 9-inch monochroom beeldscherm, een resolutie van 512×342 pixels en een ppi-waarde van 72.

Onderhuids schuilt een Motorola MC68000 processor op 8MHz en aan de voorkant van de PC werd de 3,5-inch floppydrive geplaats met een geheugencapaciteit van 128KB, wat later werd uitgebreid naar 512 KB. Met de Mac 128K werd ook de muis bij het grote publiek geïntroduceerd, wat tot de dag van vandaag een onmisbaar onderdeel van de PC is gebleven.

Gedurende de jaren tachtig en negentig kwamen er enkele vernieuwde Mac-computers op de markt. Waaronder in 1990 de voorloper van de laptop, de Macintosh Portable. Helaas konden deze producten het niet winnen van de inmiddels vele malen goedkopere concurrentie.

Eind jaren negentig bracht Apple wederom een revolutionaire computer uit, de Mac G5. Deze alles-in-een computer zag er vooral erg gelikt uit en dat is iets waar Apple de focus op bleef houden (met succes). Het simplistische ontwerp is het USP van Apple geworden en daar ligt de Mac 128K ten grondslag van.

Mac 128K

UPDATE: Apple viert drie decennia aan Macs met een videootje. Check ‘m hieronder (met een bijrol voor de Nederlandse mode-ontwerpster Iris van Herpen).

[gv data=”DdrKJaZbbLM”][/gv]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *