Apple vergelijkt wel appels en peren en dient claims in

Ook in een andere zaak maakt Apple zich niet erg populair.

Dit weekend werd bekend dat Apple haar juristen aan het werk heeft gezet. Zoals zo vaak maakt de techreus zich ook nu niet geliefd. Met name het feit dat Apple klaarblijkelijk appels met peren vergelijkt zet kwaad bloed. Wij zetten de zaken op een rij.

Apple vergelijk appels met peren

Het Canadese prepaer is een app die zich inzet voor gezond eten door schoolkinderen. Met een gimmick naar de naam heeft men een gestileerde peer als logo. Dit was Apple klaarblijkelijk niet ontgaan, want zij dreigen met juridische actie. Apple vergelijkt klaarblijkelijk appels en peren, want zij vinden het logo van Prepear te veel op hun logo lijken. Een rechtszaak is het gevolg en dat was voor de mensen achter Prepear aanleiding om publiciteit te zoeken. Op Instagram deelden zij zelf de beide logo’s die je hierna ziet. Kijk en oordeel zelf.

https://www.instagram.com/p/CDmcFEInZK7/?utm_source=ig_web_copy_link

De post is, zoals je kunt lezen, voorzien van typisch Amerikaans drama. “Klein en groot”, Corona en nog veel meer haalt men erbij. Ondertussen heeft Apple wereldwijd weer een schijnwerper op zich gericht en is de petitie van de organisatie achter Prepaer al meer dan 23.000 keer getekend, dus vrienden maakt men niet.

Heeft Apple zelf ook rechten geschonden?

Dat Apple een klein bedrijf beschuldigd van het schenden van intellectueel eigendomsrecht is wellicht niet aardig, maar zelf moest Apple ook het verdachtenbankje in. De ‘uitvinder van de hoofdtelefoon’ Koss stelt ver voor de Earbuds namelijk al technologie voor draadloze hoofdtelefoons te hebben ontwikkeld. Hier hebben zij ook patent op gevraagd en gekregen. Koss beschuldigt de tech-gigant er nu van dat zij, samen met andere fabrikanten van draadloze oortjes massaal die patenten geschonden heeft. Men eist dan ook schadevergoeding voor eerder gebruik vanaf 2017 en royalties voor toekomstig gebruik. Apple moest als eerste naar de rechtbank.

Uiteraard verdedigt men zich

Zoals gezegd hebben de advocaten van de tech-reus dit weekend niet stil gezeten. Zij kwamen dan ook met een verweer tegen Koss en -verrassender- dienden een eigen claim in tegen Koss. Zij stellen dat de claims van Koss ongefundeerd zijn en klagen het bedrijf nu zelf aan. Met de stukken die Koss bij de rechter voorgelegd heeft zou men namelijk contractbreuk plegen. Apple stelt dat beide bedrijven overeen kwamen om informatie over patenten geheim te houden. Kortom, deze verhalen zullen vast nog wel juridische staartjes krijgen. Dat Apple niet voor de populariteitsprijs gaat lijkt, na commotie over de iPhone 12 en reparaties weer bevestigd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *