Apple pakt de batterijen van iPhones aan, maar waarom?

apple-batterij
Met zet groot in via iOS13 en een vernieuwd ontwerp.

Het is opvallend dat Apple de laatste dagen veel nieuws bekend maakt over het uitbreiden van de capaciteit van haar batterij. Zo zet zij daar onder andere iOS13 voor in. Ook breidt men de batterij-capaciteit uit voor de iPhone XR2 uit. Nu is dat op zich goed nieuws, alleen de vraag is waarom men ineens zo inzet op de batterij-capaciteit. We zetten eerst de komende aanpassingen op een rij.

iOS13 komt met ‘optimized battery charging’
Met iOS13 wordt jouw iPhone automatisch verrijkt met de ‘optimized battery charging’ optie. Deze toepassing maakt gebruik van machine learning. Hiermee leert jouw iPhone patronen in jouw oplaadgedrag te herkennen. Hierdoor optimaliseert het toestel zelf haar laadgedrag. Stel dat je jouw telefoon aan de lader legt als je gaat slapen. De charger zal de batterij dan zo snel mogelijk naar 100% brengen en vervolgens de spanning 100% houden tot je ’s ochtends, zeg om 7 uur opstaat. Dit is niet goed voor de batterij van de iPhone en kan zelfs tot schade aan de batterij leiden. Met de nieuwe functie doet de lader de eerste tijd niets. Als de smartphone herkent dat jij door de weeks om 7 uur opstaat gaat hij pas laden op het moment dat hij berekent dat nodig is om om 7 uur 100% geladen te zijn.

Uiteraard komen er nog veel meer gave toepassingen naar iOS13, deze lees je hier.

iPhone XR2 krijgt extra batterij-capaciteit
Naast alle veranderingen voor de iPhone XR2 die wij al eerder signaleerden gaat ook de capaciteit van de batterij op de schop. Met 3.110 mAh ligt de capaciteit zo’n 6% boven die van de 2.942 mAh van de huidige batterij.

Vraag is waarom men hier nu ineens zo op inspeelt. Immers op basis van onderstaande tabel (bron: batterijtest GSM-arena) blijkt dat iPhone nooit erg hoog heeft gescoord qua batterijduur en dat men dit klaarblijkelijk bij de productie van vlaggenschip iPhone X nog geen probleem vond. (tekst loopt door na de tabel).

iPhone-batterijduur

Ter vergelijk, de top 5 uit de test noteert tussen 149 en 121 uur.

Nu is het te hopen dat dit ook de echte reden is en dat Apple niet stiekem wat beleid uit het verleden of een productiefoutje aan het wegpoetsen is. Wat denken jullie?

Eén reactie

 1. Het is heel simpel …..
  CATCH UP !!

  Apple loopt al jaren achter op vele fronten en dat wordt steeds duidelijker.
  We zagen het met draadloos laden (wat maar gelul was), is nu de standaard zo’n beetje. We zien het met USB-C na vele jaren.
  Oled, grotere schermen, Dual BT audio streaming, werkbare notification, uitbreiding widgets, waterproofing, en ga zo maar door.
  De innovatie is al een tijdje mager en nu focussed men zich om bij te blijven met de gevestigde orde.
  Snelle cpu’s alleen is niet genoeg en na een unboxing en speedtest in de eerste week na release hoor je NIEMAND meer over die power.
  Waar je mensen wel over hoort is batterylife en vergeleken met de recente Samsungs en met name de Flagship chinezen blijft Apple ver achter met accu capaciteit.
  Kortom, men maakt een inhaalslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *