Apple overweegt een grote verhuizing

Apple overweegt een grote verhuizing
Wat de techgigant betreft is de de tijd voor een nieuwe productiebestemming.

Ontworpen in Californië, gemaakt in China. Al sinds jaar en dag produceert Apple onder andere iPhones in het Aziatische land. Het bedrijf werkt samen met partijen als Foxconn, Pegatron en Wistron. De verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China staan echter sinds de handelsoorlog op scherp. Dat merken ook Amerikaanse bedrijven.

De kans is groot dat Apple gaat verhuizen. Volgens Nikkei is het techbedrijf een onderzoek gestart en is het de bedoeling dat 15 tot 30 procent van de productie gaat verhuizen uit China. Apple zou landen in Zuid-Oost Azië voor ogen hebben om de productie hier te gaan huisvesten.

Het gaat nog een uitdaging worden om in landen als Vietnam en India productiefabrieken op te starten. China is inmiddels een betrouwbaar land geworden, met een goede infrastructuur en kwalitatieve fabrieken. De landen in Zuid-Oost Azië zijn een stuk armer en zaken als bijvoorbeeld stroomuitval kunnen voorkomen.

De verhuizing zal niet alleen met de handelsoorlog te maken hebben. China is de afgelopen jaren economisch hard gegroeid en zo ook de prijzen. Een iPhone produceren zal steeds duurder worden en dus is het niet zo gek dat Apple wil uitwijken naar goedkopere Aziatische landen. In een ideale wereld hoopt de Amerikaanse president Trump dat Apple de iPhones in het thuisland gaan produceren, maar dat lijkt er niet in te zitten. Een Amerikaanse fabrieksarbeider is veel duurder in vergelijking met de goedkope krachten in Azië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *