Apple maakte prijsafspraken over e-books

iBooks te duur
“Don’t be evil” is duidelijk niet de slogan van Apple, het bedrijf uit Cupertino liet iedereen jarenlang te veel betalen voor e-books.

In een antitrust zaak bekende Apple dat ze sinds 2010 prijsafspraken met uitgevers hebben gemaakt. Volgens Apple’s iTunes-directeur Eddy Cue waren de uitgeverijen ontevreden over de lage 9,99 dollar die Amazon destijds vroeg voor een e-book. Het lag dus weer eens aan een ander en zeker niet aan Apple. Waar Apple -volgens Apple zelf- dan toch vooral geen schuld aan heeft zijn de wereldwijde prijsstijgingen voor e-books. Een interessante gedachte uiteraard, want doordat ze zelf de prijzen kunstmatig hoog hielden, was er voor anderen ook weinig aanleiding om scherpere prijzen te rekenen.

‘heel, heel eerlijk’
Apple’s iTunes-directeur Eddy Cue heeft gezegd dat ondanks de prijsafpraken hij nog altijd het idee had zijn klanten ‘heel, heel eerlijk’ te behandelen. Waar Cue dit op baseert is verder onduidelijk en ik kan persoonlijk ook geen reden verzinnen waarom het eerlijk is om meer te betalen voor een product. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie hebben de prijsafspraken consumenten wereldwijd tot honderden miljoenen dollars gekost.

Dat Apple niet heel veel trek heeft in concurrentie bleek ook uit de bekentenis van Cue dat Apple overwogen heeft illegale afspraken met Amazon te maken: als Amazon uit de muziekmarkt zou blijven, zou Apple geen e-books gaan verkopen. (via Engadget)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *