Apple likt wonden na afluisterschandaal, past Siri aan

Netjes
Apple moest net als veel concurrenten door het slijk na verschillende afluisterschandalen.

Afgelopen zomer viel het doek voor zo’n beetje alle grote slimme assistenten, nadat bleek dat opnames van gebruikers veelal door werknemers werden beluisterd. Onder andere Google en Apple werden daarbij betrapt op het onzorgvuldig omgaan met de opnames van de gebruikers. Apple past daarom net als andere grote tech-bedrijven hun beleid aan.

Gebruikers kunnen vanaf nu zelf kiezen of opnames gemaakt door Siri beluisterd mogen worden door Apple. De verbeterfunctie wordt dus met andere woorden opt-in. Apple hoopt dat zoveel mogelijk gebruikers de functie aan zetten, zo laat het miljardenbedrijf in dit statement weten. Overigens blijft Apple (zonder toestemming) naar tekst omgezette spraakcommando’s gebruiken voor het verbeteren van hun slimme assistent.

Het is niet gek dat bedrijven als Google, Apple, Microsoft en Amazon werknemers gebruiken om hun slimme assistent te verbeteren. De software moet immers gecontroleerd worden. Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat mijn slimme speaker ‘Hey Google’ in het geluid van de TV, een ongerelateerd gesprek of een verdwaalde scheet hoorde, dan zou ik bij wijze van spreken mijn eigen slimme assistent kunnen ontwikkelen.

Desalniettemin zijn de miljardenbedrijven deze zomer flink op de vingers getikt nadat bekend werd hoezeer mensen identificeerbaar waren en welke zeer persoonlijke situaties werknemers soms te horen kregen. Met deze omslag van Apple zijn zo’n beetje alle grote slimme assistenten autonoom en mogen gebruikers zelf aangeven of ze willen meehelpen aan de verbetering van de software.

Lees ook: Smart speaker test: Kan Siri op tegen Google Assistant?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *