7 veelgestelde techvragen, en de antwoorden

Techvragen
Hoewel we dagelijks onze smartphones en computers gebruiken, blijven sommige dingen voor velen nog steeds onduidelijk. Dit zijn zeven van de meest gestelde techvragen, inclusief de antwoorden.

Lifehacker zette een aantal vragen op een rijtje die ze keer op keer gesteld kregen. Daar kozen wij de beste acht uit, en vulden de antwoorden in sommige gevallen aan. Komen familieleden altijd naar jou toe met hun techvraagjes? Dan kun je ze vanaf nu dus goed te woord staan.

01. Wat is er mis met het gebruiken van gratis WiFi-netwerken?
Free-Wifi-spot
Tegenwoordig lijkt er bijna overal wel gratis WiFi op te duiken, maar hoewel dit gratis alternatief voor je 3G-netwerk misschien aantrekkelijk klinkt, brengt het ook de nodige gevaren met zich mee. Zelfs als een WiFi-netwerk een wachtwoord heeft, wil dat nog niet zeggen dat je veilig bent van de andere mensen die er gebruik van maken. Dit soort publieke netwerken staan erom bekend dat ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt om te achterhalen wat je aan het doen bent, en dat zelfs je gegevens en wachtwoorden ermee gestolen kunnen worden. Heb je het gevoel dat iemand mee zit te spieken? Zo check je of iemand misbruik maakt van jouw wifi-netwerk.

02. Moet ik USB-Sticks echt iedere keer veilig verwijderen?
USB-verwijderen
Er is een optie om een USB-Stick veilig uit te werpen, die aan kunt klikken voordat je de stick uit je pc trekt. Wij kennen niemand die dit doet, al heeft dit wel zijn voordelen. Dit heeft te maken met Write Caching. Soms zegt je pc al klaar te zijn met het overzetten of kopiëren van bestanden, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is. Dan wacht je computer stiekem totdat er wat andere taken zijn om te volbrengen, zodat ze allemaal tegelijk gedaan kunnen worden. Dit heeft een positieve invloed op de prestaties van je pc, maar als je onverwachts jouw USB er al uittrekt, kan dit problemen opleveren. In het ergste geval kun je zelf de data kwijtraken. Windows staat erom bekend deze situatie te vermijden, maar OS X en Linux maken zich hier vaker schuldig aan. Misschien moeten we dus toch maar wat vaker op die ‘veilig uitwerpen-optie’ klikken.

03. Wat doen virussen, Trojaanse paarden en Malware nu eigenlijk?
Computervirus
Virussen zijn slecht, dat is algemeen bekend. Maar weinig mensen weten wat ze nou eigenlijk doen met de bestanden op je computer. Virussen verspreiden zich als een echt virus over je computer, door zichzelf steeds te kopiëren en de pc langzaam maar zeker te infecteren. Trojaanse Paarden hebben ook een toepasselijke naam gekregen. Deze programma’s zien er namelijk heel onschuldig uit, maar bevatten stiekem code die wat anders doet, zoals iemand anders jouw pc laten besturen. Een goed antivirus programma is dus nog steeds net zo belangrijk als vroeger.

04. Hoe kan ik aan een mail zien dat het spam is?
Spammail
Sommige spam-mails zijn wel heel doorzichtig (‘We willen je 98 miljoen euro geven, dus geef je bankgegevens’), terwijl anderen het slimmer aanpakken. Soms zien deze phishingmails eruit als echte berichten van je bank, die je vragen om je rekeningnummer te wijzigen. In dit soort gevallen kun je in veel gevallen spelfouten in de tekst ontdekken en ook de URL moet alarmbellen laten rinkelen. Deze URL lijkt namelijk verdacht veel op de daadwerkelijke website, maar verschilt net teveel om echt te zijn. Als een linkje niet verwijst naar ING.nl maar naar 1NG.nl, dan weet je dat er iets niet in de haak is.

05. Waarom zijn sommige HDMI-kabels zo vreselijk duur?
Gouden-HDMI-kabels
Een populair fabeltje in de hedendaagse techwereld is dat duurdere HDMI-kabels ook daadwerkelijk beter zijn. Deze kabels hebben gouden connectors, wat vroeger ook echt voor betere videobeelden zorgde. Tegenwoordig, met USB en HDMI, maakt dit gouden laagje echter niets meer uit. De goedkoopste kabel levert een kraakhelder signaal op, dus als je weer op zoek gaat naar een nieuwe kabel, let dan alleen op de lengte ervan en ga vervolgens voor de goedkoopste variant.

06. Waarom moet ik steeds mijn router opnieuw opstarten?
Router-Resetten
Zodra je internetsignaal het begeeft, rennen veel mensen direct naar de stekker van hun stopcontact. Het klassiek trucje van het unpluggen van je router werkt namelijk nog steeds heel goed. Dit komt omdat dit een scala aan verschillende probleempjes op kan lossen. Misschien is hij overbelast door teveel verkeer (als je bijvoorbeeld teveel Torrents aan hebt staan), of is het gewoon een slechte router. Tien seconden wachten totdat je de kabel weer in het stopcontact stopt heeft overigens ook nog een verklaring. Na tien seconden weet je namelijk zeker dat alle capacitors in je router uit zijn. Sommige LEDlampjes houden bijvoorbeeld nog een lading vast, ook als ze geen stroom meer krijgen. Na tien seconden is je router volledig uitgeschakeld en kun je hem dus ook weer volledig opnieuw opstarten.

07. Word ik opgepakt als ik een film illegaal download?
Internet-Piraat
Met het nieuwe Nederlandse downloadverbod lijkt het ineens een stuk riskanter om een film illegaal van het internet te plukken. In werkelijkheid valt dit reuze mee. Stichting BREIN, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de wet, heeft namelijk aangegeven niet achter de individuele downloader aan te gaan. Vooralsnog is de wet vooral bedoeld om illegale downloadsites op zwart te zetten. Langzaam maar zeker wordt het dus misschien moeilijker om gratis te downloaden, maar op dit moment komt de politie nog niet je deur platlopen als je een torrentbestand activeert.

5 Comments

 1. Punt twee is wel een goede.
  Ik ben een keer veel belangrijke data kwijtgeraakt door een externe hd los te koppelen zonder ‘veilig uitwerpen’ te gebruiken.
  Sinds dien gebruik ik die optie altijd, voor de veiligheid.

 2. Dat met die HDMI kabel is niet helemaal correct.
  Kies je voor een goedkopere kabel, dan zijn deze vaak slecht(er) geïsoleerd. Hierdoor kun je haperingen in het beeld krijgen of af en toe wat ruis (niet zo erg bij analoog natuurlijk, maar het is zeker zichtbaar). De belachelijk dure kabels, die zijn euuh ja gewoon belachelijk. Maar ga je voor een degelijke kabel die wat dikker is dan zit je meestal goed 🙂

 3. 2. Ja, ook al staat er niks “open” doet een pc natuurlijk meer dan wat alleen “open” staat. Als ICTer heb ik al genoeg mensen aan mijn tafel gehad met hun USB stick die corrupt was…. en die zeggen dan ook “Ain’t nobody got time fo’ that”

  5. Ja het is vaak marketing met “digitale” kabels, in werkelijkheid zal je geen verschil zien voor applicaties zoals HDMI kabels. Maar er zijn wel degelijk redenen om goud te gebruiken.

  6. Is geen antwoord op de vraag.

 4. 5. Ja en nee, er zit wel degelijk verschil in kwaliteit tussen kabels, dit valt alleen niet aan de prijs af te zien. Om 1080p 3D video met ethernet en 7.1 Dolby TrueHD audio over een kabel te sturen moet deze wel degelijk van enige kwaliteit zijn om dit zonder problemen weer te geven, zeker met langere afstanden. Als de kwaliteit van de kabel niet voldoende is dan zie je dit terug in de vorm van blokjes in het beeld of stotteringen in het beeld en geluid.
  Gouden pluggen zijn onzin, ook bij analoge audio. Bij video kan het een voordeel zijn, maar dan ook enkel bij een analoog RGB signaal en een hele dure tv of projector van 10 jaar terug.
  De reden waarom het voor audio geen zak uit maakt is omdat de frequenties die dankzij goud beter worden overgebracht met het menselijk ook totaal niet hoorbaar zijn. De geluidskwaliteit gaat er niet op vooruit ten opzichte van normale connectors.

  De reden waarom het bij HDMI niet uit maakt is omdat het signaal via HDMI digitaal is, ieder stukje data word gecontrolleerd, als een stukje data niet goed aan komt dan word het opnieuw verstuurd. Bij een analoog signaal heb je die controlle normaal niet (afgezien van XLR, maar dat is een ander verhaal) Als er te veel stukjes niet goed aankomen dan krijg je dus van die blokjes in je beeld. Zolang een kabel voldoende bandbreedte heeft voor de toepassing zal het prima werken. Een 5 euro kabel van een marktkraam kan prima werken om bijvoorbeeld een xbox aan te sluiten, maar wil je een PC met HDMI 2.0 op een 4K tv aansluiten dan is de kans aanwezig dat die kabel van 5 euro niet voldoende pakketjes kan versturen om een 4K resolutie weer te geven. Kijk dus goed naar de specs van de kabel, als de kabel niet aan kan wat er op de verpakking staat dan kan je er mee terug. De kans dat dat nodig is is heel klein, maar zou je een kabel via ebay bestellen dan kan er nog wel eens een flutding tussen zitten.

  6. Bij een goede router is dit niet nodig, mensen gaan er van uit dat een router van 30 euro prima is, sure als je wilt internetten en uitzending gemist wilt kijken op je ipad op een afstand van 4 meter. Wil je fatsoenlijke wifi, de volledige snelheid van je glasvezelverbinding en druk aan de slag met netflix op je TV, torrents en heb je ook nog de behoefte om online te gamen terwijl andere mensen met netflix en torrents bezig zijn, dan ben je echt een stuk beter af met een router in de prijsklasse tussen de 100 en 200 euro. Dan hoef je zelden tot nooit het ding te resetten en heb je altijd een fatsoenlijke snelheid. Check bijvoorbeeld hardware.info voor mooie vergelijkingstests tussen alle soorten routers.

 5. Ik krijg ook vaak de vraag van n00bz waarom ze in hemelsnaam de afbeeldingen in hun inbox automatisch is afgeschermd en moeten aangeven dat ze de afzender vertrouwen. Het is heel simpel, spambots kunnen afbeeldingen genereren met URL’s specifiek bedoelt voor dat ene random mailadres. Zodra Klaasje de spammail opent en aangeeft de afbeeldingen weergegeven te willen hebben, krijgt de spambot een signaal van de imageserver dat klaasje@mail.nl zojuist een actieve gebruiker is. Gevolg; Klaasje is overleden door dood gespamd te zijn door de spambot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *