5 dingen die je kunt doen met de Touch Bar van een Macbook Pro

Met de Touch Bar swipe je door tabbladen heen
Tijd om de Touchbar eens flink onder de loep te nemen

Dat de nieuwe Macbook Pro een touchscreen heeft ter vervanging van F-knoppen, weten we inmiddels al. Maar wat kun je er precies meedoen? We zetten de meest interessante functies voor jou op een rijtje!

Je kan er foto’s in je gallerij mee bewerken
In de gallerij kun je razendsnel door foto’s swipen en je eigen foto’s liken. Er is ook een bewerkknopje, waarmee de Touch Bar veranderd. Je kunt nu bijsnijden, automatisch bewerken en een foto draaien.

Je kan er open tabbladen in Safari op zien
Met het simpelste gemak kun je voortaan door je tabbladen surfen. Het enige wat je hoeft te doen is te swipen tussen deze tabbladen op de TouchBar.

Je kan er mee Facetimen
De Touch Bar detecteert of er een belletje binnenkomt via FaceTime of via een gelinkte iPhone. Je ziet meteen wie het is en je kan via het OLED-scherm ook opnemen.

Je kan er sneller e-mails mee schrijven
Net zoals op een iPhone kun je een e-mail razensnel schrijven met het Quicktype keyboard. Woordensuggesties en emoji’s worden net boven het toetsenbord getoond, waardoor een e-mail schrijven niet langer hoeft te duren dan een smsje.

Je kunt de normale functietoetsen terugvinden
Niet een hele bijzondere functie, maar wel heel belangrijk. Doordat de Touch Bar steeds verwisseld van functies, kan het nog wel eens gebeuren dat je niet zomaar op F1 kunt drukken. Gelukkig is de oplossing hiervoor eenvoudig: druk op de FN toets en de functietoetsen komen vanzelf terug. Overigens kun je ook een andere optie voor de FN toets instellen via het instellingenmenu van de Macbook Pro.

Wist je trouwens dat je ook een eigen Touch Bar kunt maken zonder de aanschaf van een Macbook Pro?

11 reacties

 1. Allemaal zaken die je OOK met het grote touchpad kan doen of met Touchscreen zoals we dat zien in W10 op ongeveer 1000 laptops …..
  Niks nieuws.

  Alsof je nu op het gewone scherm niet kan zien wie je belt … en ga zo maar door.
  De touchbar is te klein om er echt dingen op te zien met detail, bijvoorbeeld als je 6 verschillende pagina’s open hebt staan die niet veel van elkaar afwijken dan kan je echt het verschil niet zien tussen die onderling. Te weinig detail.
  Nu ga je met je muis of touchpad over de diverse tabbladen en zie je ook wat er onder schuilt.

 2. Het ziet er weer heel gelikt uit. Alleen jammer dat het er niet standaard op zit. De standaard MBP (1.699) heeft het niet (en maar twee Thunderbolt poorten), je moet de versie van 2 mille hebben… en dan heb je nog steeds maar 8GB intern geheugen en een i5 processor.

  Erg gaaf, maar wel heel erg duur.

 3. Aanvankelijk was iedereen super enthousiast over de geruchten van de touchbar en nu doet iederen alsof je er niks mee kan, de oplossing voor alles: Vervanger voor tim cook iemand die een beetje op steve jobs lijkt is beter

  • @simonklaassen: Wat kan je er dan extra mee ?
   Emoticons kiezen ? Scrubben in Final cut ?

   Kan dat niet met het magische touchpad dan ? Je moet nog steeds je ogen van het scherm afhalen terwijl je die functies BLIND met een muis kan kiezen IN het programma waar je mee bezig bent.

   Oftewel waarom scrubben met de touchbar als je met een magicmouse dat prima kan terwijl je op het scherm bezig blijft.
   Het staat gaaf maar voegt weinig toe. Apple had Oled moeten toepassen op de iphone 7, dan kwam je mischien wel de dag door.

   • @turbobrick: Je moet het ook een beetje tijd geven. Voor veel software ontwikkelaars kan het een toegevoegde waarde zijn. Daar valt of staat het succes wel een beetje mee.

    Van mij zou het niet hoeven, vooral omdat ik het idee heb dat de touchbar een soort tussenoplossing is. Er zijn al diverse laptops met een touchscreen en ik had eigenlijk we verwacht dat Apple dit in elk geval als optie zou aanbieden voor de MBP. De techniek hebben ze met de iPads al in huis. Hun OS moet er alleen op aangepast worden. Gevoelsmatig moet dat toch niet zo lastig zijn?

    • @willeme: Ja je de tijd geven … Net als Force touch, hoor je ook amper wat van …
     Het hele NFC gebeuren met Apple Pay, heb je hier ook geen reet aan terwijl Android phones al maanden betalen met NFC bij de kassa hier in Nederland.

     Waar het om draait, het moraal van het verhaal, is dat Apple eens moet STOPPEN met dingen maken waar de mensen NIET om vragen ! Oftewel, luister eens naar de klanten:

     – Echte MBpro en dus hardware kunnen wisselen tot een bepaalde hoogte
     – Touchscreen, kunnen andere merken ook, dus
     – Wissel niet ieder jaar van standaard, oftewel, blijf van de poorten af, het werkte prima
     (Hoe kan je het verzinnen om Magsafe weg te halen !!!!!!!)
     – Maak power ook betaalbaar, betere optie keuzes (32GB Ram keuzes bijv.)

     • @turbobrick: daar zitten een paar goede punten tussen. Ik ben aan het kijken voor een MBP (@rubenpriest is een goede raadgever overigens ;)) en ik ben niet heel enthousiast over de nieuwe modellen. Ze zijn heel erg duur geworden zonder dat he het gevoel hebt wat terug te krijgen.

      Uiteindelijk zullen die Thunderbolt poorten de toekomst zijn. Dat geloof ik wel. Maar ik heb nu een externe harde schijf, iPhone en CD-speler (jazeker!) die nog een USB aansluiting hebben. Een HDMI poort is ook prettig, evenals een SD poort. Die Mag-safe was inderdaad een goede feature (kon dat niet met thunderbolt gecombineerd worden?). Kortom, 1.999 euro voor een redelijke computer is gewoon te veel. Te meer omdat de uitgaande 15″ MBP (2015 model) gewoon leverbaar is. Dan heb je alle poorten, 16GB intern geheugen, i7, quad-core processor, 256 SSD en MagSafe….

      Ondanks de forse meerprijs van Apples moet ik wel zeggen dat ze verreweg de mooiste laptops aanbieden. Alles voelt een klasse of drie hoogwaardiger aan. Misschien subjectief, maar als je elke dag werkt met een laptop mag het prettig aanvoelen. Dus daarom vraag ik mij af waarom Apple nu butterfly toetsenborden gebruikt….

      Kortom, ik ga shoppen voor een oud model!

     • @turbobrick: dat apple pay niet wordt gebruikt komt door de nederlandse banken, de belgen gebruiken het al een hele tijd

     • @simonklaassen: Dat het aan de banken ligt maakt niet uit … Onder de streep is het resultaat dat WIJ er niks aan hebben door het beleid van Apple.
      Immers je kunt het hier PRIMA doen met diezelfde NL banken op een Android toestel.
      Op een Android toestel kan je 40x zoveel met NFC doen omdat die niet zo beperkt is, en daar is NFC ook voor bedoeld. Je kunt met NFC tags hele leuke dingen doen overigens.

      Het is pijnlijk duidelijk dat Apple een volger is geworden op vele vlakken en dat begint ze langzaam op te breken omdat mensen uiteindelijk toch meer willen.
      Paar voorbeelden die elders al tijden voor elkaar zijn, soms al jaren.

      – Waterproofing, nu pas voor elkaar
      – NFC payments, nog steeds niet voor elkaar in NL
      – Wireless charging, nog niet mogelijk
      – IOS cutomizen, Nog niet mogelijk
      – IOS standaard apps verwijderen, Nu pas mogelijk
      – Oled scherm, Nu nog niet te krijgen
      – Universele port, niet mogelijk

      En zo kan je hier en daar doorgaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *