1,3 miljoen Nederlandse e-mailaccounts slachtoffer van ‘grootste hack ooit’

Cybercrime-Nederland
In augustus stal een Russische bende 1,2 miljard gebruikkersgegevens, nu blijkt dat daar informatie van 5.600 Nederlandse websites bijzaten en 1,3 miljoen e-mailaccounts.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) zegt een lijst in handen te hebben waarop alle getroffen websites en mailadressen staan met een .nl extensie. Deze lijst ontvingen ze van Hold Security, het bedrijf dat in augustus deze grootschalige hack onthulde. Deze lijst is dus alleen van toepassing op Nederland. Van de in totaal 4200 getroffen sites, blijken 5600 ervan een Nederlands domein te hebben.

Providers nemen contact op
Welke sites precies zijn gehackt, is nog niet bekend, maar het kan goed zijn dat deze websites nog steeds kwetsbaar zijn, omdat ze misschien nog niet op de hoogte zijn gesteld. Op dit moment worden deze websites op de hoogte gesteld door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. De NCSC neemt de getroffen overheidsdomeinen voor zijn rekening. Providers werken samen met de NCSC om de consumenten in te lichten waarvan mogelijk hun e-mailadres en wachtwoord op straat ligt.

De Russische bende kwam aan deze info door databases van tal van websites te kraken, zodat ze de inloggegevens en wachtwoorden konden stelen. Veel mensen gebruiken dezelfde inlognamen en wachtwoorden voor meerdere sites, zodat ze alleen nog maar een groter gevaar lopen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *