Intel: ‘Haswell overclocken alleen met dure moederborden!’

Processor koelen met vloeibaar stikstof
Overclocken, voor de één een sport om te zien hoe ver je een processor kunt opvoeren, voor de ander een manier om te besparen op de kosten van een duurdere cpu. Intel laat z’n nieuwe Haswell processor niet zomaar overclocken, maar moederbordfabrikanten hadden een handige work-around gevonden. Daar steekt Intel nu een stokje voor.

De K-series van de nieuwe generatie Haswell processoren mag je van Intel sneller laten lopen, maar de processorboer heeft er wel voor gezorgd dat dit uitsluitend mogelijk is op de duurdere moederborden die zijn uitgerust met een Intel Z87 chipset.

Een aantal moederbordfabrikanten, waaronder ASUS, Gigabyte, ASRock, ECS en Biostar, had echter een work-around gevonden waardoor via een firmware update overclocken ook mogelijk was op goedkopere moederborden met een H87, B85, en H81 chipset. Geen goed plan volgens Intel. De processorfabrikant heeft tegenover de Franse website hardware.fr laten weten met een update te zullen komen die de work-around onbruikbaar maakt. Hierdoor is het overclocken van de K-serie Haswell processoren weer uitsluitend mogelijk in combinatie met de dure Z87 chipset.

Het is nog even onduidelijk hoe de update zal worden uitgerold. Dit kan bijvoorbeeld via een firmware update, maar het is tevens te verwachten dat nieuwe processoren die straks van de lopende band rollen fysiek ook aangepast zullen zijn.

Nog geen reacties

  1. Och ja, zoveel verschil qua prijs is er nu niet, en zij die willen overklokken gaan meestal wel voor een duurder bord. Sowieso al omdat goedkope moederborden kapot gaan van de extra stroom en hitte waar een overklokte processor voor zorgt.

    • @Yeelen: Een paarhonderd Mhz winst op een goedkoop bordje kan prima zonder het bord te slopen, maar zowieso heeft de Z serie chips altijd wat voordelen, ook zijn de moederborden waar deze op worden gebruikt vaak wat luxer uitgerust. Bijvoorbeeld beter geluid, meer aansluitingen, SLI/Crossfire support en vaak ook een betere ethernet controller.

      • @MrSkyline: Eigenlijk weinig reden om een H/B-bord te kopen, dus 🙂 En dan al zeker als je een enthousiast bent die eventueel wilt overklokken. Ben zelf voor een AsRock Z87 Pro4 gegaan, vrij goedkoop en toch redelijk compleet qua features.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *