Pssst, spelen jouw kinderen ook graag een potje Roblox? [video’s]

roblox-nazisme-kinderen
Lees dit dan even, want er gebeuren bizarre dingen.

Het spel Roblox wint snel aan populariteit bij veel kinderen. Ze gaan er in de virtuele wereld op los en hebben het leuk. Zoals we inmiddels gewend zijn duren leuke liedjes online ook nooit lang.

Een Twitter-gebruiker keek met haar kind mee en vond de virtuele wereld al snel iets minder rustgevend. Racistische, discriminerende en zelfs Nazistische spelers kwamen voorbij. Gebruikersnamen, accessoires om de avatars mee aan te kleden, racistische chats en andere ziekmakende ellende kwam aan haar voorbij. De Roblox-organisatie sprong er direct op in en verwijderde de genoemde accounts na controle. De Tweets werden echter opgepikt door onder andere NBC, die binnen no-time nog honderden accounts vond. Ook deze gaat de Roblox-organisatie nu verwijderen.

In eerder onderzoek bleek al dat het erg eenvoudig is voor extremisten om door te dringen in de wereld van online gaming en daar op zoek te gaan naar eenzame of zwakke(re) gamers. Vervolgens worden zij met subtiele boodschappen langzaam de organisatie ingepraat, zo verklaarde een tot inkeer gekomen voormalig neo-nazi.

Ook op Youtube zijn filmpjes te vinden van mei dit jaar waarin we zien hoe racistische spelers het wervingsgesprek aangaan. De organisatie achter Roblox geeft aan dat ze ondanks zo’n 800 moderators niet alle communicatie real life kan volgen en dat is te begrijpen. Het tweede filmpje is minder begrijpelijk. Het blijkt namelijk mogelijk om jouw virtuele ik als (neo)nazi aan te kleden en met de naam ‘Adolf’ het spel in te gaan. Het lijkt me dat de spellenfabrikant daar toch iets tegen moet kunnen verzinnen? Overigens was Discord eerder ook halfslachtig.

Let op: hieronder deel ik ter waarschuwing de Tweets en filmpjes. De inhoud kan schokkend zijn.

https://twitter.com/LuluLemew/status/1163308025450512384

De racisten duiken overal op:
[gv data=”jopLEumkpaM”][/gv]

Bizar: ‘parent Adolf’ kleedt zich om en speelt spelletje in Nazi-outfit:
[gv data=”A6r4Hj1l3NI”][/gv]

2 reacties

 1. Mijn dochter (9) speelt veel Roblox dus ik kan wel wat antwoorden geven op deze situatie:
  De chats blokkeren verrassend veel woorden, dus grof taal komt niet echt voor en zal altijd anders verwoord moeten worden om door het systeem te komen, anders laat het spel #### zien.

  Zoals die “Auchwitz” naam, “AuSchwitz” is waarschijnlijk gewoon geblokkeerd, of zal dat na deze melding heel snel zijn.
  Dit soort usernames kom je letterlijk in elk spel tegen. Steam heeft honderden Jesus accounts om maar wat te noemen.

  Dat 2de “parent” videotje gaat over een game in Roblox waarin je vadertje moedertje kunt spelen.
  Er zijn veel variaties van dit soort rollenspellen op Roblox zoals met draken en pets etc.
  Deze dieren, en je eigen character kun je vaak in de game een andere naam geven dan je account.
  Een nickname, Hier zal Roblox denk ook een betere beperking op moeten zetten om dit soort dingen te voorkomen.

  Ik heb best vaak met m’n dochter meegespeeld, en hou het stiekem altijd goed in de gaten, Maar ik kom dit soort dingen echt zo goed als nooit tegen. De meeste players negeren trolls, en hetgeen het meest “gevaarlijk” is zijn mensen die zogenaamd gratis “Robux” tegoed weggeven.
  Leg je kind uit dat dit ALTIJD een scam is, of noemn dat soort mensen “Hackers’ want je kind weet niet beter.
  Leg uit dat gratis geld bij online games gewoon NOOIT echt is, en ze zullen er (hopelijk) ook niet op klikken.
  Ook dit kom je overal tegen. Standaard regels dat je niet elke email aan moet klikken, En als het klinkt alsof het te goed is om waar te zijn, dan is dat vaak ook.

  Overigens een belangrijker punt: Roblox host alle games op de Roblox servers, players gaan niet van de Roblox website af.
  Tenzij ze op bijvoorbeeld Youtube iets over Roblox opzoeken.

  Minecraft players spelen online vaak op willekeurige Minecraft servers. Hiervoor gaan ze al snel naar third party websites die dit soort servers verzamelen. Deze servers hebben GEEN moderation.
  ELKE minecraft server kan zomaar ergens een dick verstoppen, waarbij Roblox zelf simpelweg de game en gekoppelde users van hun servers kan knikkeren.

  Roblox is over het algemeen veiliger dan Minecraft. (En bestaat overigen ook al langer dan Minecraft, altijd al zeer populair geweest.) Maar heeft vanwege z’n ripoff Lego uiterlijk en kiddy users (en type levels/server die de players vaak bouwen) altijd een negatieve kiddo naam gehad. “oof!”

  Een goed beeld van een ultieme Roblox creatie is “Them Park Tycoon 2”
  https://www.roblox.com/games/69184822/Theme-Park-Tycoon-2

  Dit is niets minder dan een dikke 3D pretpark manager. Doet haast niet onder ten opzichte van Roller Coaster Tycoon 3!
  EN heeft gewoon 4-player multiplayer! Je park is zelfs cloud-saved dankzij de manier hoe Roblox z’n games host.
  Roblox is ook gratis, dus ik raad iedereen altijd aan om dit pretparkspel te proberen om te ervaren hoe serieus Roblox kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *