SIM Only Onbeperkt Bellen | Wanneer een goede keuze? (2021)

SIM only onbeperkt bellen betekent geen zorgen meer om belbundels. Is zorgenvrij bellen de meerprijs waard?

Bij het samenstellen van jouw SIM only abonnement horen internet, bellen en SMS. Zo kun je gaan voor 150, 500 of 2000 belminuten per maand, maar ook voor een onbeperkte belbundel.

Sim only Onbeperkt bellen

Wat zijn de voordelen van onbeperkt bellen en wanneer is dit voordelige keuze? En welke nadelen en aandachtspunten komen er bij kijken? We bespreken in dit artikel alle ins en outs van SIM only onbeperkt bellen!

Sim only contract met oneindig bellen?

Kies voor vrijheid. Bestel je sim only unlimited abonnement hier!

Inhoudsopgave

Belminuten in een SIM only abonnement

Bij een SIM only abonnement heb je de keuze uit verschillende aantallen belminuten. Zo zijn er bundels met 120, 400 en 2500 minuten per maand. Er bestaan zelfs SIM only abonnementen met 10000 belminuten.

Hoger gaat het echter meestal niet, omdat providers dan unlimited belminuten aanbieden.

onbeperkt bellen

Nederlanders verbruiken gemiddeld zo’n 120 belminuten per maand. Dat komt neer op 4 minuten per dag. Dit is een gemiddelde en verschilt natuurlijk sterk per persoon.

Zo zijn sommige huishoudens nog in het bezit van een vaste telefoon. Dan bel je waarschijnlijk alleen met je mobiele telefoon wanneer je onderweg bent. Een ander belt juist veel voor werk of met familie in het buitenland en verbruikt veel meer belminuten dan het gemiddelde.

Belminuten blijven gelijk, dataverbruik stijgt

Waar het dataverbruik al jaren een stijgende trend laat zien, is het verbruik van belminuten al jaren op rij min of meer constant gebleven. In 2020 werd er echter weer fors meer gebeld, waarschijnlijk doordat veel mensen thuis zaten in de corona-crisis. Het aantal verbruikte belminuten steeg in dat jaar met 42% ten opzichte van 2019.

Bel je meer dan 2 uur per week of 500 minuten per maand, dan is het vaak goedkoper om een onbeperkt bellen SIM only abonnement te nemen. Natuurlijk hangt dit ook af van het aantal MB’s internet waar je naar op zoek bent. De prijs van een SIM only abonnement wordt namelijk berekend op basis van internet, bellen en SMS. 

Voordelen van SIM only onbeperkt bellen

Een onbeperkte belbundel betekent dat je zoveel kunt bellen als je wilt. En dat is natuurlijk een voordeel. Je hoeft nooit op te letten of je buiten je bundel gaat en daardoor onverwacht extra kosten maakt.

Daarnaast heeft een onbeperkte belbundel andere voordelen, vooral ten opzichte van belbundels met een limiet aan belminuten per maand. We bespreken er twee. 

Minder zorgen door SIM only onbeperkt bellen

SIM only abonnementen zonder onbeperkt bellen kunnen verschillende nadelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het afronden van een gesprek op hele minuten.

Providers rekenen gesprekken vaak in volle minuten en zo gaan belminuten sneller op dan je vooraf misschien verwachtte. Wanneer je gaat voor een onbeperkt bellen abonnement, hoef je hier niet naar te kijken en dat scheelt. 

Nooit meer onverwacht hoge rekeningen, maar let op…

Een ander voordeel van onbeperkte belminuten ten opzichte van een belbundel met een limiet is dat je niet buiten je bundel kunt gaan. Daar zitten soms flinke kosten aan verbonden. Bij een onbeperkte belbundel voorkom je een hoge rekening wanneer je in een maand toch meer belminuten hebt verbruikt dan in je gelimiteerde bundel zaten. 

Deze beide voordelen geven jou zekerheid wanneer je kiest voor SIM only onbeperkt bellen. Je hoeft je niet elke maand opnieuw zorgen te maken of je wel binnen je bundel blijft, maar kunt onbezorgd alle telefoontjes plegen die je wilt. 

Nadelen van een abonnement met onbeperkte belbundel

Kosten

Een nadeel dat misschien wel vanzelfsprekend is, zijn de kosten van een sim only onbeperkt bellen bundel. Je betaalt een hogere prijs voor onbeperkt bellen ten opzichte van een bundel met een maximum aantal belminuten per maand. Aan de onbezorgdheid die een onbeperkt bellen SIM only abonnement biedt, hangt een prijskaartje. 

Combinatie met internetbundel

Een ander nadeel kan zijn dat de keuze voor onbeperkt bellen effect heeft op de opties qua databundel van het SIM only abonnement. Stel je voor dat jij meestal WiFi gebruikt en daardoor maar weinig MB’s internet nodig hebt. Als je echter wel onbeperkt bellen wilt, dan zijn de opties met een kleine databundel beperkt. Niet alle providers bieden een onbeperkt bellen SIM only abonnement met deze combinatie aan.

De keuze voor onbeperkt bellen heeft dus gevolgen voor de opties die je hebt in het aantal MB’s internet van jouw SIM only abonnement.

Dat kan nadelig zijn als jij een minder vaak voorkomende combinatie wilt maken, met weinig internet maar onbeperkt bellen.

SIM only onbeperkt bellen
Onbeperkt bellen is een aantrekkelijke optie als je geregeld over je belbundel heengaat.

Als gevolg moet je wellicht in zee met een duurdere provider, of een sim only onbeperkt bellen abonnement mét databundel die je niet gebruikt aanschaffen. In dat laatste geval betaal je meer dan nodig is.

Geen mogelijkheid tot downgraden met SIM only onbeperkt bellen

Bij veel providers kan je je SIM only abonnement tussentijds niet naar beneden bijstellen. Aangezien onbeperkt bellen de hoogste belbundel is, zou het kunnen dat je dit niet kunt downgraden naar bijvoorbeeld 300 minuten als blijkt dat je helemaal niet zo veel belt als je had verwacht. Dat kan een nadeel zijn als je bij het aansluiten van jouw SIM only abonnement geen idee hebt hoeveel belminuten je per maand verbruikt. 

Direct de beste deals vergelijken? Ga naar GSMWeb.nl!

Aandachtspunten bij onbeperkt bellen

Net als bij elk abonnement horen er voorwaarden bij een onbeperkt bellen SIM only abonnement. De meeste liggen voor de hand, maar je kunt er beter vooraf van op de hoogte zijn. De belangrijkste aandachtspunten zijn kosten van bellen vanuit het buitenland, bellen naar betaalde nummers, aansluitkosten en SMS.   

Bellen in het buitenland SIM only onbeperkt bellen: buiten EU nog steeds kosten

Een onbeperkte belbundel geldt in heel Europa, net als je internetbundel. Daar zijn namelijk afspraken over gemaakt in de Europese Unie. Ga je echter naar een land buiten Europa, dan valt het gebruik van je mobiele telefoon niet meer binnen jouw SIM only onbeperkt bellen  abonnement. Houd er rekening mee dat de telefoontjes vanuit deze landen niet binnen je onbeperkte belbundel vallen. 

Je betaalt dan per minuut wanneer je zelf iemand opbelt en wanneer je gebeld wordt. Bellen kost dan bijvoorbeeld €1,25 per minuut. Gebeld worden is vaak goedkoper: denk aan €0,75 per minuut. Deze tarieven passen bij een verblijf in de Verenigde Staten.

onbeperkt bellen sim only

Dit kan echter sterk verschillen per land, omdat de kosten afhangen van wat de lokale telecom providers rekenen. Als je naar een land buiten de EU gaat is het verstandig om vooraf bij jouw provider op te vragen wat de belkosten in dat land zijn, ondanks je onbeperkte belbundel.

Bellen naar betaalde nummers 

Bellen naar 0900 nummers kost soms ook extra geld. Net als bij een bundel met bijvoorbeeld 300 belminuten, betaal je nog wel de kosten voor het bellen die de ontvanger in rekening brengt. In het verleden rekenden bedrijven met hun klantenservice op een 0900 nummer extra kosten. Dat mag tegenwoordig niet meer.

Maar wanneer je (nog) geen klant bent, mag de houder van een 0900 nummer wel kosten in rekening brengen. Denk bijvoorbeeld aan bellen naar spelprogramma’s op televisie. Die betaal je dus ook wanneer je een onbeperkt bellen SIM only abonnement hebt. 

Aansluitkosten

Bij het afsluiten van een abonnement betaal je aansluitkosten. Dat geldt alleen wanneer je een nieuwe klant bent bij de provider. Aansluitkosten variëren vaak tussen €10 en €30. Het is goed om deze mee te nemen bij het berekenen van het voor jou meest gunstige SIM only abonnement. 

SMS inbegrepen? 

Een laatste aandachtspunt is SMS. Bij een SIM only onbeperkt bellen abonnement zitten SMS’jes soms inbegrepen en soms niet. Hoewel SMS tegenwoordig amper gebruikt wordt, is het verstandig om te checken of deze bij de belbundel inbegrepen zitten of niet. De ene provider biedt SMS apart van bellen aan in een SIM only abonnement, en bij de andere provider is de belbundel ook direct een SMS bundel. 

Bij sommigen SIM Only abonnementen is het mogelijk om het maandelijks op te zeggen. Lees hier meer over SIM Only maandelijks opzeggen.

FAQ Sim Only Unlimited Bellen

Is onbeperkt bellen echt onbeperkt?

Dankzij Europese regelgeving gelden onbeperkt bellen abonnementen in de gehele EER (EU plus Noorwegen, Zwitserland en enkele kleine landen zoals Andorra). Buiten de EER zijn hoge roamingkosten gebruikelijk. Ook betaalnummers kunnen voor onaangename verrassingen zorgen.

Is onbeperkt bellen ook inclusief onbeperkt SMS’en?

Bij sommige aanbieders wel, bij andere worden soms hoge kosten per SMS in rekening gebracht. Check grondig de voorwaarden van het abonnement.

Conclusie SIM only onbeperkt bellen

Heb je dus gekozen voor een SIM only abonnement, dan kun je bij zowel voor onbeperkt internet als je onbeperkte belminuten gaan. SIM only onbeperkt bellen is met name interessant als je relatief veel belt, onvoorziene kosten wilt voorkomen, onbezorgd wilt bellen zoveel je wilt en als je een voordelige combinatie met MB’s internet kunt vinden die past bij jouw behoeften.

Daartegenover staat dat je een onbeperkte belbundel vaak niet naar beneden kunt bijstellen en dat de kosten hoger zijn dan die van kleinere belbundels. Tenslotte loont het om te checken wat de tarieven zijn voor bellen buiten de EU, de aansluitkosten en of SMS is inbegrepen in het onbeperkt bellen SIM only abonnement. 

Sim only contract met oneindig bellen?

Kies voor vrijheid. Bestel je sim only unlimited abonnement hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *