samsung galaxy s22

Samsung Galaxy S22 – alles over dit vlaggenschip van Samsung

Enno

Nu de Samsung Galaxy S22, in het kort de Samsung S22, in de voorverkoop is zijn de volledige specs bekend. Wat weten we nu van dit toestel?

Samsung is het meest gerespecteerde merk in Androidland, dus liefhebbers van Android en van mobiele telefoons volgen altijd aandachtig wat de laatste ontwikkelingen zijn uit Samsung City bij Seoel.

Samsung voelt de hete adem van de concurrentie uit China en van Apple in de nek, waardoor, verwachten kenners, de Zuid-Koreaanse telefoonreus nu heftig uit gaat pakken met de Samsung Galaxy S22.

Dit is wat we tot nu toe weten van dit beste vlaggenschiptoestel ooit van het megabedrijf Samsung, dat in zijn eentje goed is voor een kwart van de totale export van Zuid-Korea.

Wat zijn de belangrijkste verschillen van de Samsung Galaxy S22 met de voorganger?

De verschillen van de Samsung Galaxy S22 met de voorganger Galaxy S21 zijn om eerlijk te zijn vrij klein. Je kan beter spreken van accentverschuivingen, dan van verbeteringen. Welke telefoon voor jou het meest aantrekkelijk is, hangt natuurlijk af van welke accenten voor jou het belangrijkste zijn. We bespreken de belangrijkste verschillen hieronder.

Iets kleiner geworden

Het belangrijkste verschil met de Samsung Galaxy is 21 is vooral de grootte. De Samsung Galaxy S22 is aanmerkelijk kleiner dan de vorige toestellen, waardoor het toestel een stuk makkelijker mee te nemen is. De afmetingen zijn namelijk 6,1 inch, respectievelijk 6,6 inch en 6,8 inch voor de basisversie, de Plus versie en de Ultra versie.

Op zich is daar natuurlijk wel wat voor te zeggen, want een telefoon is niet bedoeld als een contragewicht in een driemaster, maar om een klein, handzaam ding te zijn dat je makkelijk mee kan nemen. Wat dat betreft is de Samsung Galaxy S22 natuurlijk wel een stuk makkelijker om mee te nemen dan de voorgangers. Wat ook minder is geworden, is de dikte. Waar de Samsung Galaxy S 21 nog een stevige 7,9 mm dik was, is de Samsung Galaxy er 22 nog maar 7,6 mm dik. Dat is ruim 3 mm minder dus. Ook het gewicht is laag, namelijk 168 g.

Samsung Galaxy S22 Plus en Ultra

Lagere prijs

Een ander belangrijk verschil is de in verhouding wat lagere prijs. De S22 in de basisversie kost nu in de voorverkoop, evenveel als de S21, namelijk 800 Amerikaanse dollar. Voor de Plus versie, en de Ultraversie, betaal je $200 respectievelijk $ 400 meer. Hier in Nederland betaal je meer, omdat er nog 21 procent BTW bij moet. Het lijkt er dus op dat de smartphonemakers uit Korea er rekening mee hebben gehouden dat het economisch wat minder goed gaat, en dus dat klanten daardoor minder geld kunnen uitgeven aan een mobiele telefoon. Want als dit de verkoopprijs is in de voorverkoop, zal deze waarschijnlijk gaan dalen als de S22 wordt vervangen door de opvolger. Als je de inflatie meerekent, komt er dus meer op een netto prijsdaling.

Vier nieuwe kleuren

En, ook niet onbelangrijk, is dat de Samsung Galaxy S22 in vier nieuwe kleuren komt, die nog niet leverbaar waren voor de Samsung Galaxy S21: zwart, wit, roze een groen, waar de Ultra wordt geleverd in zwart, wit, groen en Bourgondisch rood. Ook opvalt is dat bij de Ultra de ronde hoeken zijn vervangen door veel scherpe hoeken. Samsung lijkt met deze scherpe, hoekige vormen terug te keren naar de vormentaal van 30 jaar geleden, toen het nog een onbekende fabrikant van goedkope elektronica was.

samsung galaxy s22 ultra
De vier kleuren van de Samsung Galaxy S22 Ultra.

Betere processor, snellere laadtijd

De Galaxy S22 wordt voorzien van een betere processor, vergeleken met de voorganger Galaxy S21. In de Galaxy S21 zit namelijk nog een Qualcomm Snapdragon 888, waar die voor de Amerikaanse markt in de Galaxy S 22 is opgevolgd door de Qualcomm Snapdragon Gen 1 processor. Gebruikers van buiten de VS, zoals wij Nederlanders en Belgen, moeten het doen met een iets minder goede Exynos 2200 processor. Deze Exynos processoren worden door Samsung zelf ontwikkeld.

De premiummodellen van de S 22, de Plus en de Ultra, zijn voorzien van een extra snelle 45 watt oplaadmogelijkheid. Dit is bijna een verdubbeling vergeleken met de 25 watt van de S22 standaard.

samsung galaxy s22 familie
De Galaxy S22 Plus is duidelijk groter dan de Galaxy S22.

Kleinere batterij, zuiniger scherm

Minder leuk is dat de batterijcapaciteit is verkleind, namelijk van 4000 mAh naar 3700 mAh.

Mogelijk is dit gebeurd omdat de nieuwe processoren zuiniger met stroom omspringen, en dat het scherm kleiner is, scheelt natuurlijk ook. De minimale verversingssnelheid van het scherm is ook teruggeschakeld tot 10 frames per seconde. Dit was 60 fps.

Het maximum, 120 fps, dat voor onder meer games prettig is, is overigens gelijk gebleven. Het scherm en ook de berekeningen die nodig zijn om de pixels op het scherm te verversen, zijn een van de grootste energieslurpers in een smartphone. Waarschijnlijk stelde deze lagere frequentie van 10 fps Samsung zo in staat iets op de batterijgrootte te bezuinigen. Ook hier is de Ultra de absolute kampioen, dit toestel kan de verversingssnelheid zelfs tot 1x per seconde terugbrengen.

Galaxy Note verdwijnt; wordt vervangen door de Ultra

Interessanter is dat de Galaxy Note verdwijnt. Of liever gezegd: wordt opgeslokt door de Galaxy S22 lijn. Want de Galaxy S22 Ultra wordt nu voorzien van een S Pen, plus houder. Daarmee verandert het Ultra toestel in feite in een Note. Waarschijnlijk heeft ook dit bezuinigingsoverwegingen. Het onderhouden van een extra productlijn, die grotendeels samenvalt met het doelpubliek van de Ultra, kost natuurlijk geld.

Het is dan slimmer om het Ultra model dezelfde capaciteiten te geven die de Note nu al heeft, moet Samsung hebben gedacht. Maar de Samsung Galaxy S22 Ultra krijgt er wel een superkracht bij. Er is namelijk een radiofrequentie toegevoegd, waarmee je verloren dingen met een speciale label, zoals sleutels, kan terugvinden. Uiteraard moet je dan natuurlijk niet je telefoon zelf kwijtraken…

samsung galaxy s22 ultra detail
De S22 Ultra is voorzien van andere camera’s met grotere sensoren, waardoor ze gevoeliger worden voor licht. Ook is nu de stylus meegeleverd, waardoor je de Ultra als Note kan gebruiken.

Veranderingen in camera’s

De belangrijkste veranderingen zijn misschien wel de veranderingen in de camera. Zo zijn de 64 megapixel breedbeeld camera’s vervangen door 10 megapixel camera’s.

Daarentegen is de hoofdcamera, die 12 megapixel was, nu vervangen door een 50 megapixel exemplaar. Waarschijnlijk is ook dit gedaan om de prijzen laag te houden.

Door de enorme toename van de kosten voor onderdelen, kwam iedere smartphonefabrikant in de problemen. Samsung was daarbij het natuurlijk geen uitzondering. Vandaar dat het bedrijf waarschijnlijk heel kritisch heeft gekeken naar de verschillende onderdelen van het toestel.

Zo heeft Samsung wel, heel slim, de sensor groter gemaakt. Daardoor kan meer licht het toestel binnenkomen, waardoor de foto’s toch beter worden. In de productpresentatie van Samsung hamert het bedrijf op de uitstekende prestaties in de nacht van de camera’s. Daarbij gaan de grotere sensoren zeker helpen.

Ook heeft Samsung gesleuteld aan ondersteunende sensoren, waardoor het bekende bokeh effect, waarbij de omgeving rond het object dat de focus heeft verzacht, nog mooier wordt.

samsung galaxy S22 Plus
Het camera-eiland van de Samsung Galaxy S22 en Samsung Galaxy S22 Plus is identiek.

Wanneer is het slim om over te stappen op de Samsung Galaxy S22?

De verschillen tussen de Samsung Galaxy S21 en de Samsung Galaxy S22 zijn niet heel erg groot. Er zijn verbeteringen, maar die verbeteringen zijn niet eenvoudig merkbaar. Heb je al een Samsung Galaxy S21, dan zal je weinig verschil merken met je bestaande toestel.

Heb je een eerdere Samsung, bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S20, dan worden de verschillen ook groter, en wordt overstappen aantrekkelijker. Je krijgt dan voor in ruil een goed, en modieus Samsung toestel, met de bekende, gepolijste Samsung bouwkwaliteit. Samsung is geliefd en populair vanwege de goede balans tussen de diverse onderdelen van de telefoon, en dit zien we ook in de nieuwste Samsung Galaxy S22 terug.

Ook het uitstekende Android updatebeleid van Samsung, waarbij je tot drie jaar na aanschaf van Samsung toestel nog updates ontvangt, blijft natuurlijk. En natuurlijk de vertrouwde ervaring van de Samsung Android versie, Samsung One. Kortom ook bij deze nieuwe Samsung telefoon komt weer veel van de oude vertrouwde Samsung kwaliteit terug.

samsung galaxy s21
Er zijn marginale verbeteringen vergeleken met de Samsung S21 productfamilie (hier afgebeeld).

Conclusie: Samsung Galaxy S22 versus de Samsung Galaxy S21

Vergeleken met de voorganger Samsung Galaxy S21, is de Samsung Galaxy S22 vooral op details verbeterd. Verwacht geen nieuwe, spetterende features. De belangrijkste voordelen van de Samsung Galaxy S22 zitten hem in kleine, geraffineerde verbeteringen. Zo is de processor iets sneller en zuiniger, is de telefoon lichter en kleiner, zijn de camera’s iets praktischer geworden en ook gevoeliger voor nachtzicht. Met kleine, graduele verbeteringen is de accuduur toegenomen. Denk dan bijvoorbeeld aan de slimme frequentiewisselingen van het scherm, waardoor het scherm, de grootste verbruiker van de energie in een mobiele telefoon, veel minder elektriciteit gebruikt.

Natuurlijk helpt ook de energiezuinige processor hierbij behoorlijk. De Samsung Galaxy S22 is daarmee eigenlijk vooral een onderhoudsupdate. Het is een goed toestel, maar baanbrekend is het niet. Wel is het betaalbaar, wat natuurlijk goed nieuws is in tijden waarin veel mensen kampen hebben met hoge energiekosten en andere bronnen van hoge uitgaven. Zal Samsung haar leidende positie op de mobiele Telefoonmarkt behouden? We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken, dat de Zuid-Koreaanse telefoon maker het dit jaar toch zwaar gaat krijgen. Want de concurrentie van bijvoorbeeld OPPO en Apple zit bepaald niet stil.

Heb je nog een Samsung Galaxy is 21, dan is het niet heel interessant om deze nieuwe Samsung te kopen. Maar heb je een oudere Samsung, dan merk je een duidelijk verschil in prestaties en zal je blij zijn met deze degelijke, goed presterende telefoon die ook nog eens heel goed wordt onderhouden door enkele updates, gedurende drie jaar.

Enno

Enno

Boyd heeft 13 jaar ervaring als schrijver. Hij is sinds 2013 werkzaam bij Apparata, waar hij artikelen schrijft over software, gadgets, gaming, technologie en auto's. Boyd blijft op de hoogte van de allerlaatste ontwikkelingen over deze onderwerpen en deelt zijn kennis en expertise graag met de lezer. In zijn vrije tijd is hij een actieve sporter die houdt van tennissen en padel spelen.

Alle artikelen door Enno
Populaire artikelen
Populaire categorieën