OPPO Find X5 Review | Zet OPPO zijn opmars voort?

OPPO brak echt door op de luxemarkt met het toestel OPPO Find X3. OPPO fans over de hele wereld wachten daarom met spanning af wat het volgende toestel, de OPPO Find X5, brengen zal. Maakt de fabrikant uit Zuid-China de hooggespannen verwachtingen waar? En wat brengt dit nieuwe ontwerp?

OPPO Find X5 review
De nieuwe OPPO Find X5 heeft, zoals we van dit merk gewend zijn, puike camera’s. -OPPO

Inhoudsopgave

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/oppo-telefoon-alles-over-oppo-smartphones/”]

OPPO in het kort

Het merk OPPO is een van de merken van de Chinese elektronicagigant BKK uit Shenzhen, het Silicon Valley van China. OPPO trok de laatste jaren sterk de aandacht met de voordelige en kwalitatief zeer goede telefoons, waarmee de Chinezen uit Guangdong steeds meer het premium segment van de markt opzochten. Daarmee veroverde het merk de harten van steeds meer fans over de hele wereld.

Geen wonder dus, dat OPPO een van de meest verkochte telefoonmerken ter wereld is, en steeds sterker een partijtje meeblaast in het topsegment. Kenners van de mobiele telefoonindustrie vragen zich af of OPPO deze sterke opmars kan voortzetten. De omschakeling van trendvolger naar trendsetter is namelijk niet voor ieder bedrijf even makkelijk.

Aan het nieuwste vlaggenschip van OPPO, de OPPO Find X5, kunnen we zien of het de hemelbestormende Chinezen gelukt is. Lukt het OPPO om het ijzersterke debuut met de X3 te overtreffen?

oppo find x5
Heldere kleuren met de speciale filters op de OPPO Find X5. Bron OPPO

Sterke punten in de OPPO Find X5 review

Goedkoop is het toestel niet. Maar dat is ook logisch voor een vlaggenschiptoestel van een zo langzamerhand gerenommeerd merk als OPPO. Dat is ook niet erg, als je dan waar voor je geld krijgt. Kwaliteit kost nu eenmaal wat meer, omdat er dure en door de corona crisis schaarse onderdelen moeten worden gebruikt. Dit is een probleem waarmee natuurlijk iedere telefoonmaker kampt, niet alleen OPPO.

Dat gezegd hebbende, kunnen we zeggen dat OPPO er zeker in geslaagd is om ondanks al deze beperkingen toch een prima toestel te bouwen. Verwacht geen frivole snufjes, zoals bij het helaas ter ziele gegane telefonie onderdeel van LG, of echt zware technische doorbraken, maar het lijkt er wel op dat de fabrikant met de OPPO Find X5 nu echt een eigen stijl aan het ontwikkelen is.

oppo find x5
Opvallend is de eigenwijze vormgeving van het camera-eiland. bron OPPO

Subtiel verbeterde camera’s

Het eerste wat aan dit toestel opvalt is de bijzondere vormgeving van het camera-eiland. OPPO lijkt een duidelijk statement willen maken dat afwijkt van de geijkte vierkante vorm van het camera-eiland, met de afwijkende vierhoekige vorm. Dit camera-eiland huisvest maar liefst twee 50 megapixel camera’s, waarmee het bijvoorbeeld concurrent Samsung flink overtreft.

Met enkele kleine, subtiele wijzigingen zijn de camera’s iets beter geworden. Hierbij besteedde de fabrikant extra aandacht aan de kwaliteit van de optica. Zo zijn de plastic lenzen nu vervangen door ultratransparant glas. De voor anderen dan insectenkenners wat onpraktische microscooplens van de Find X3 is verdwenen. Daar tegenover staat dat het nieuwste model nu beschikt over Hasselblad Color Calibration. Ook wat dat betreft levert de samenwerking met de Duitse cameragigant dus zijn vruchten op.

De overige camera’s zijn ongewijzigd gebleven.

De 5X Pro lader haalt 65 watt of meer. Indrukwekkend veel dus.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/oppo-telefoon-alles-over-oppo-smartphones/”]

Oplaadtijd bijna gehalveerd

Net als de voorganger beschikt de OPPO Find X5 helaas niet over een 3,5 mm ingang voor een headset, waardoor je aangewezen bent op prijzige draadloze oortjes. De batterij is iets groter geworden, die is nu een behoorlijke 5000 mAh, vergeleken met de 4500 mAh van de voorganger.

De spectaculairste verandering is wel de veel hogere oplaadsnelheid. Die is nu maar liefst 80 watt, bijna een verdubbeling met eerst. Dat betekent dat in 12 minuten de telefoon al voor de helft opgeladen is. Ook draadloos opladen gaat veel sneller, met 50 watt. Heb je oortjes, dan ga je ook blij worden met de mogelijkheid van deze telefoon om deze met 10 W op te laden.

Zoals je van een vlaggenschip toestel ook wel mag verwachten, is het voorzien van een volledige set van sensoren. Ook ondersteunt het 5G. Daarmee is het toestel voorbereid op de toekomst, zeker omdat het ook onder andere Android 12 ondersteunt.

Sterkere omhulling, in zwart of wit

De moeilijke productieomstandigheden blijken ook uit het wat karige assortiment kleuren. Het model is verkrijgbaar in keramisch zwart en keramisch wit. Bij de voorganger waren dat zes kleuren, maar die beschikt nog niet over een keramische achterkant. Ook is het Gorilla Glass van Corning vervangen door het betere Victus. Daarmee is deze telefoon een stuk sterker geworden, althans in theorie. Want veel hangt natuurlijk ook van de bouwkwaliteit af. En op dat punt laten fabrikanten het wel eens afweten.

Betere processors onder de motorkap, met betere optische versterking

Misschien wel het belangrijkste verschil met de voorganger ligt in de betere processors. Zo bevat de nieuwste telg van OPPO nu de Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen, van de 4 nm serie. dat is aanmerkelijk compacter dan de 5 nm van de voorganger. ook de kloksnelheid is hoger geworden, al is het nog steeds een octacore processor.

Nieuw is ook dat deze nieuwste OPPO beschikt over een aparte grafische processor, waardoor de camera wordt ondersteund een veel betere video mogelijk is. Vooral op het gebied van video-opnames die in de nacht worden gemaakt, betekent dit dat op dit toestel echt stukken beter is dan de voorganger.

Dus ga je veel uit, of ben je een echt avondmens, dan ga je erg blij worden met deze verbetering. Natuurlijk, maar dat is haast onvermijdelijk, is het vlaggenschip uitgerust met de allernieuwste versie van Android, Android 12. Met, natuurlijk, de tailor made grafische schil van OPPO daar over heen.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/oppo-telefoon-alles-over-oppo-smartphones/”]

Voor- en nadelen van de OPPO Find X5

Naast de vele sterke punten van de OPPO Find X5, waaronder de hoge prijs-kwaliteitverhouding, snelle oplaadtijd en goede camera’s, zijn er een tweetal minpunten: de prijs en het updatebeleid dat tot nu toe bij OPPO beperkt was is tot het industriegemiddelde van drie jaar. Mogelijk wordt dit langer, omdat OPPO graag tot de absolute topmerken wil gaan behoren.

PluspuntenMinpunten
Zeer snel op te laden
Eersteklas camera
Goede opnames bij weinig licht
Snelle hardware
Lange accuduur
Aan de prijs
Updatebeleid 3 jaar (zoals meeste)


[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/oppo-telefoon-alles-over-oppo-smartphones/”]

Wat zijn de sterkste kanten aan de OPPO Find X5?

De camera’s, vooral de kwaliteit van opnames in de nacht. Verder de zeer hoge oplaadsnelheid. In twaalf minuten is een leeg toestel al half vol.

Is de OPPO Find X5 een goed toestel?

Ja, voor deze prijs is het moeilijk om aan een beter toestel te komen. Vooral wat betreft de oplaadsnelheid, maar ook qua camera’s verslaat deze telefoon de concurrentie met stukken.

Is de OPPO Find X5 voorbereid op de toekomst?

Ja, en ja. Met ondersteuning voor 5G is dit toestel voorbereid op toekomstige datanetwerken. Dat geldt ook voor het Android besturingssysteem. Dit is Android 12. Dit kan zeker een keer geüpgrade worden naar Android 13.

Ik heb al een X3. Is het slim om op de OPPO Find X5 over te stappen?

Daarvoor zijn de technische verschillen toch wat te klein. In principe is ook de X3 nog een prima toestel dat zeker nog twee jaar mee kan. Vermoedelijk is de opvolger van de X5 technisch gezien een stuk geavanceerder.

Hoe zit het eigenlijk met de OPPO Find X4?

Dit versienummer heeft Oppo, zo lijkt het, overgeslagen. 4 is namelijk een ongeluksgetal in China en dat zou de reden zijn dat OPPO besloot dit nummer over te slaan, zo beweren boze tongen.

Conclusie OPPO Find X5 Review

Vergelijken met de voorganger, de X3, stellen de OPPO Find X5 reviews allemaal dat de verbeteringen subtiel zijn, de scherpe kantjes van de X4 zijn er een beetje afgehaald. Wat overblijft is een goed en gebruiksvriendelijk toestel, dat nog steeds zijn geld waard is, al had het qua technische vernieuwingen wel wat guller gekund.

De omhulling is iets steviger, de wat bizarre microscopische camera is verdwenen. Aan de andere kant zijn de dit soort bijzondere snufjes natuurlijk ook wel de charme van een bepaalde telefoon. Eigenlijk heeft deze telefoon vooral één technisch innovatief kunnen dat is de zeer snelle laadtijd. In 12 minuten is dit toestel van een lege toestand al half vol, dankzij de 80 watt oplader.

Wat dat betreft kunnen we met deze nieuwste OPPO spreken van een toestel met een niet al te uitgesproken eigen karakter, maar wel goede algemene specs voor het geld dat ervoor gevraagd wordt.

De verbeteringen in camerafuncties zijn niet echt denderend groot, maar de processorkracht is wel stukken beter. De voorganger is voor aanmerkelijk minder te koop. Heb je al een X3 , dan zijn de verschillen eigenlijk niet voldoende groot om daarvoor een nieuw toestel aan te schaffen.

Maar stap je over van een ander merk, of een ouder toestel, dan is dit vlaggenschip wel degelijk de moeite waard om te kopen Bepaal daarom voor jezelf of wat voor jouw situatie het meest aantrekkelijk is. Heb je een verouderd toestel, dan is dit een goede koop. De voordeligste aanbieder van de OPPO telefoon is GSMWeb, met laagste prijs garantie.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/oppo-telefoon-alles-over-oppo-smartphones/”]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *