Huawei Mate 20 Pro | Review van een voormalig vlaggenschip

Bijna elke Huawei Mate 20 Pro review is erg lovend. Geen wonder. De Huawei Mate 20 Pro specs zijn nog steeds indrukwekkend. In deze review ook tips hoe je de backup Huawei Mate 20 Pro verricht.

Waar de P serie Huawei telefoons zich vooral op fotografie richt, zijn de Huawei Mate 20 Pro specs meer gericht op een allround vlaggenschip model. Is de Mate 20 Pro interessant voor jou?

huawei mate 20 pro specs
De Huawei Mate 20 Pro was niet voor niets nog maar kort geleden het vlaggenschip van Huawei.

De Huawei Mate 20 Pro is een van de krachtiger Android telefoons van Huawei met een groot 6,4 inch scherm en drie camera’s. Ook kent het scherm een ingebouwde vingerafdruk scanner.
De prijs van de Huawei Mate 20 Pro is nu sterk gedaald, waarmee het in ieder geval qua prijsstelling van een vlaggenschip, in een middenklasse telefoon is veranderd. Is de Huawei Mate 20 Pro kopen verstandig?

Huawei Mate 20 Pro review

In 2018 was dit het vlaggenschipmodel van Huawei. Het model is op dit moment uit productie, waardoor de prijzen snel dalen. Anders dan de P-serie, zijn de Mate telefoons van Huawei echt gericht op de premium markt. De nieuwste Mate modellen moeten meer dan duizend euro opbrengen. Maar zeker in refurbished vorm is ook dit nauwelijks verouderde model nog zeer interessant, zo kunnen wij alvast vooruitlopen op de conclusie van deze Huawei Mate 20 Pro review.

De Huawei Mate 20 Pro specs zijn niet mis. Het toestel heeft de allure van een echt vlaggenschip. Wat het natuurlijk ook was. Het frame is van massief aluminium, gecombineerd met Gorilla glass aan de voor- en achterkant. Dit maakt de bouwkwaliteit uitstekend.

Ook het grote gebogen scherm, dat bijna de hele voorkant in beslag neemt, maakt een classy indruk.

huawei mate 20 pro specs

Een andere bijzondere feature van dit toestel is ontgrendeling door 3D gezichtsherkenning. Het toestel is dus niet voor de gek te houden door een foto van het gezicht van de eigenaar voor het toestel te houden.

Camera’s

De camera’s, zegt menige Huawei Mate 20 Pro review, zijn een vlaggenschiptoestel waardig, In samenwerking met de gerenommeerde camerafabrikant Leica heeft Huawei Mate 20 Pro uitgerust met drie eersteklas camera’s, met elk respectievelijk 40 megapixel. 8 megapixel en 20 megapixel.

Deze zijn in een vierkant geplaatst, in plaats van in een rij aan de zijkant zoals bij andere modellen, waardoor het toestel stabiel op de ondergrond blijft liggen.

De kunstmatige intelligentie-chip zorgt met de eersteklas optica in de meeste gevallen voor een superieure beeldkwaliteit, al is het beter deze uit te schakelen als heldere objecten van dichtbij worden gefotografeerd.

huawei mate 20 pro specs
De drie camera’s van de Huawei Mate 20 Pro zijn, met de flitser, in een vierkante opstelling geplaatst

Het lenzensysteem is van Leica, een fabrikant die onder fotografen hoog aangeschreven staat. De 40 megapixel camera van het toestel is voorzien van een groothoeklens, waardoor vooral landschapsfoto’s en interieurfoto’s erg goed lukken met dit toestel.

Met de camera’s kunnen ook extra brede HDR films worden gemaakt. Dit is een beeldverhouding (21:9) zoals die ook in bioscopen wordt gebruikt. Het toestel biedt ook ondersteuning voor beeld met diepte.

Scherm

De Huawei Mate 20 Pro specs van het scherm zijn goed, en voldoen zeker aan de norm voor flagships. Vooral de gebogen schermrand overtuigt.

Wel is de uitsparing boven in het scherm storend, en ontneemt het zicht aan enkele icons. Dit is jammer.

Met een schermdiagonaal van 6.39 inches is het een representatieve smartphone, die niet erg afwijkt van wat in de markt gangbaar is.

mate 20 pro
Bron: Huawei

Met een OLED-scherm met 16,7 miljoen kleuren en een resolutie van 3120 x 1440 pixels behoort volgens deze Huawei Mate 20 Pro review tot de betere van de industrie, met een altijd duidelijk afleesbaar scherm.

Processor

Om minder afhankelijk te worden van de Amerikanen, heeft Huawei voor het eerst een in China ontwikkelde en geproduceerde processor gebruikt.

De 7 nm Huawei Kirin 980 Octa-core Processor, met hierbij een dubbele Neural-network Processing Unit, als eerste smartphone chipset. Dat wil zeggen dat deze telefoon zelf aan machine learning doet, in plaats van hiervoor data heen en weer te moeten sturen naar een server.

Hoewel deze processor nog niet kan tippen aan de beste Snapdragon processoren, zit de Kirin 980 deze op de hielen en overtreft deze de Snapdragon modellen al op enkele punten.

mate 20 pro

De Huawei Kirin 980 is uitgerust meteen chip die speciaal geschikt is voor machine learning. Bron: Huawei

Ook hier geldt dat de processor weliswaar niet de top van de markt vormt, maar er wel dicht bij in de buurt zit. Duidelijk een bonus dus, en wij kennen een pluspunt hiervoor toe in deze Huawei Mate 20 Pro review. Ook de nieuwere vlaggenschip toestellen van Huawei zijn met deze chip uitgerust. Dat merk je in de zeer snelle bediening.

Accuduur en snelladen

Met 4200 mAh bevat de Huawei Mate 20 Pro een heel behoorlijke accu, die door de energiezuinige Kirin 980 processor ook lang meegaat op één lading. Ook kan de Huawei Mate 20 Pro met draad in ongeveer een half uur tot 70 procent opgeladen worden. De draadloze modus, via het Qi systeem, gaat ongeveer drie keer zo langzaam.

Software

Omdat het hier om een oud model gaat, dat niet meer in productie is, valt het toestel niet onder de Amerikaanse sancties.

Er kunnen nog steeds Google apps op het toestel draaien. Dit dankzij een maas in de Amerikaanse wet.

Huawei P30 Pro kopen, Huawei P30 Pro New Edition
Huawei is druk bezig zijn eigen OS te ontwikkelen.

Op de Huawei Mate 20 Pro draait Android 9, of EMUI 9, dat gebaseerd is op Android 9. Gebruikers klagen over de grote hoeveelheden bloatware, dat wil zeggen: onnodige software, op de telefoon, en de autoritaire bemoeizucht van het OS. Het is daarom erg lastig om het operating system te tweaken. Wat dat betreft lijkt Huawei zich te willen ontwikkelen tot de nieuwe Apple, met een gesloten technologisch ecosysteem. Voor dit model is de Google Play Store nog gewoon toegankelijk.

Verder doet de software wat het moet doen. In principe kan Huawei profiteren van de open source versie van Android, waar het toekomstige upgrades mee uit kan voeren en in zijn Android-vork EMUI kan verwerken.

Geluid Huawei Mate 20 Pro luid genoeg, ook Wifi modem zeer snel

Haal de Mate 20 Pro niet in huis om te genieten van de verbluffende akoestiek. Dat heeft de telefoon namelijk niet, het blijft aan de blikkerige kant. Wel maken de luidsprekers voldoende luid geluid.

Ook komt het geluid uit de USB-poort. Een slimme vondst, maar een muziekje beluisteren terwijl de telefoon aan net laden is, zit er dus niet in. Wil je als Huawei Mate 20 Pro bezitter van een goed geluid genieten, ga dan dus voor een goede externe speaker. Dit is verder geen probleem, want het toestel heeft een vrij goede geluidskaart en ook Bluetooth connectiviteit.

Wel prettig is de zeer snelle wifiverbinding. De ingebouwde modem kan namelijk tot over een gigabit aan data per seconde verwerken. Dat is erg nuttig als je grote hoeveelheden data wilt overseinen, bijvoorbeeld foto’s van je smartphone naar je NAS.

Direct de nieuwste modellen met elkaar vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Huawei Mate 20 Pro hoesje en andere accessoires

Om je mooie toestel en vooral de gevoelige camera’s goed te beschermen, moet je echt een passend Huawei Mate 20 Pro hoesje zoeken.

GSMweb verkoopt allerlei hoesjes speciaal voor dit toestel, variërend van een beschermende extra casing, tot sportarmbanden waar het toestel in kan.

Dit beschermt je toestel goed tegen stoten en vooral krassen.

huawei mate 20 pro (review)
GSMWeb verkoopt dit zeer solide Huawei Mate 20 Pro hoesje. Bron: GSMweb
huawei mate 20 pro (review)

Verder is vooral als je veel reist, natuurlijk een liefst draadloze powerbank aan te raden, naast natuurlijk het Huawei Mate 20 Pro hoesje.

Ook hier heeft GSMweb enkele voordelige modellen, die niet alleen je telefoon opladen als je het echt, echt heel hard nodig hebt, maar ook je tegelijkertijd een QR lader besparen.

Nog meer weten over deze smartphone? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

Backup Huawei Mate 20 Pro

Wil je weten hoe de backup Huawei Mate 20 Pro werkt? Dat gaat als volgt.

Backup Huawei Mate 20 Pro foto’s:

1. Veeg van onder naar boven over het beeld en tap op Google Drive.
2. Tap linksboven op de drie ‘hamburger’ streepjes.
3. Scroll omlaag, tap Instellingen.
4. Tap onder Google Photos op de slider naast Automatisch toevoegen.

Backup Huawei Mate 20 Pro van je app- en opgeslagen gegevens:
1. Veeg van onder naar boven over het beeld en tap op Google Drive.
2. Tap linksboven op de drie ‘hamburger’ streepjes.
3. Scroll omlaag, tap Instellingen.
4. Tap op Back-up maken en resetten.
5. Tap op Back-up.
6. Tap op de slider rechtsboven. Zo stel je een automatische backup in.
7. Tap op op Back-upaccount en selecteer je account waarvan je de backup wilt maken.

Backup Huawei Mate 20 Pro van je WhatsApp-gesprekken:
1. Open WhatsApp.
2. Tap op de drie stipjes, die zich rechtsboven in het Whatsapp scherm bevinden.
3. Tap op Instellingen.
4. Tap op Chats.
5. Tap op Chat back-up.

Dat is alles. Zo eenvoudig is het om een backup Huawei Mate 20 Pro te maken.

Conclusie Huawei Mate 20 Pro Review

De Huawei Mate 20 Pro is een solide voormalig vlaggenschip toestel met mooie allround specificaties. Vooral de refurbished toestellen zijn qua prijsstelling aantrekkelijk. Voor een echte topper op cameragebied kan je beter naar de P30 Pro kijken, maar wie vooral filmpjes opneemt en een groothoeklens wil, is dit toestel heel behoorlijk.

Prettig is eveneens, dat het mogelijk is om een extra kaartje bij te plaatsen en hierop foto’s op te slaan. Helaas wel van het eigen, dure, Huawei formaat Nanosim. Dit ontlast de overigens zeer behoorlijke interne opslag van 256 gigabyte. Ook hier laat Huawei duidelijk merken dat aan de behoeften van fotografen gedacht is.

Handig voor wie lang onderweg is

Het toestel heeft een vrij grote accu van 4200 mAh, waar het een spaarzaam beroep op doet. Het is ook snel op te laden. Dit zijn beide grote pluspunten voor ondernemers die vaak en lang op pad zijn.

De voortdurende handelsoorlog met de Amerikanen vormt een voortdurende zwaard van Damocles dat boven de telefoon hangt. Weliswaar zijn de Google apps nu nog toegankelijk, maar het is natuurlijk de vraag of dat zo blijft.

Voor zover je met Google te maken wilt hebben natuurlijk. In ieder geval heb je voor de zes- tot zevenhonderd euro die dit toestel kost, een mooie telefoon in handen. Als je je niet al te veel ergert aan de vele lastige bloatware.

Wil je toch liever een Iphone? Lees dan hier meer over Iphone en kijk welke telefoon beter bij jou past!

FAQ Huawei Mate 20 Pro specs

Waarom de Huawei Mate 20 Pro kopen?

Dat is vooral vanwege de goede allround specificaties voor een, nu, scherpe prijs. In 2018 was dit de vlaggenschiptelefoon van Huawei. In 2021, drie jaar later, is het toestel nog steeds indrukwekkend en qua hardware zeker zijn prijs waard.

Hoe zit het precies met de Amerikaanse handelsboycot tegen Huawei?

De Amerikanen verbieden Google om Android en Google apps aan Huawei te leveren. Maar sommige modellen, zoals licht veranderde bestaande modellen, vallen niet onder de boycot. Die hoeven namelijk niet door Google gekeurd te worden. Dit toestel dateert nog van voor de boycot.

Huawei Mate 20 Pro los toestel of abonnement?

Meestal is het slimmer om het toestel los te kopen en een sim-only abonnement af te sluiten. Abonnementen met toestel zijn in feite een lening. En daar betaal je rente voor. Omdat het om een toestel gaat dat niet meer in productie is, kan je dit model refurbished voordelig kopen.

Hoeveel kost de Huawei Mate 20 Pro?

Nieuw kost dit toestel rond de 600 euro. Refurbished modellen zijn al voor onder de 300 euro te verkrijgen.

Wat zijn de nadelen van de Huawei Mate 20 Pro?

De bijzondere NM geheugenkaarten worden alleen door Huawei gebruikt. Huawei vond het nodig om het toestel vol te proppen met allerlei Huawei apps waar je als consument niet op zit te wachten. Verder is het model al wat ouder. Al merk je dat niet aan de topprestaties.

Voordelig Huawei Mate 20 Pro kopen?

Eenvoudig de laatste modellen vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Alle Huawei Mate 20 Pro specs

Algemeen

Afmetingen:
72,3 mm x 157,8 mm x 8,6 mm

Massa:
plm. 189 gram

Verkrijgbaar in kleuren:
Midnight Blue, Black, Emerald Green, Twilight

Scherm

Display:
schermdiagonaal 6.39 inches
16.7 miljoen kleuren
Kleurpalet:DCI-P3
Type: OLED
Resolutie: 2K+ 3120 x 1440, 538 PPI

Intern

Chipset:
HUAWEI Kirin 980
2 x Cortex-A76 Based 2.6 GHz + 2 x Cortex-A76 Based 1.92 GHz + 4 x Cortex-A55 1.8 GHz

Operating System:
Android 9

Geheugen: (per uitvoering)

6 GB RAM + 128 GB ROM
8 GB RAM + 256 GB ROM
NM card (door Huawei ontwikkelde geheugenkaart, alleen door Huawei gebruikt): ondersteuning 256 GB (apart verkrijgbaar)

Netwerk:

LYA-L29:

Eerste SIM card: 4G/3G
4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40
4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28 / B32
3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 (Japan) / B8 / B19 (Japan);
3G TD-SCDMA: B34 / B392G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)

Tweede SIM card: 4G/3G/2G

4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40
4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28
3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 / B8 / B19
2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)

LYA-L09:
4G LTE TDD: B34 / B38 / B39 / B40
4G LTE FDD: B1 / B2 / B3 / B4 / B5 / B6 / B7 / B8 / B9 / B12 / B17 / B18 / B19 / B20 / B26 / B28 / B32
3G WCDMA: B1 / B2 / B4 / B5 / B6 (Japan) / B8 / B19 (Japan);
3G TD-SCDMA: B34 / B39
2G GSM: B2 / B3 / B5 / B8 (850 / 900 / 1800 / 1900 MHz)

GPS

GPS (L1 + L5 dual band) / AGPS / Glonass / BeiDou / Galileo (E1 + E5a dual band) / QZSS (L1 + L5 dual band)


Wifi, Bluetooth, USB en overige connectiviteit

802.11 a/b/g/n/ac (wave2), 2.4 GHz and 5 GHz
Bluetooth 5.0, BLE, SBC, AAC, aptX, aptX HD, LDAC and HWA Audio

Type-C, USB 3.1 GEN1, USB 2.0 met standaard USB kabel

Type-C earjack

PC Data Synchronisation

Sensors

Gravity Sensor, Ambient Light Sensor, Proximity Sensor, Gyroscope, Compass, In-Screen Fingerprint Sensor, Hall sensor, laser sensor, Barometer, Infrared sensor, colour temperature sensor

Camera

Leica Triple camera:
40 MP (Wide Angle Lens, f/1.8 aperture) + 20 MP (Ultra Wide Angle Lens, f/2.2 aperture) + 8 MP (Telephoto, f/2.4 aperture), supports autofocus (laser focus, phase focus, contrast focus), supports AIS (Huawei AI Image Stabilization).

Camera voorkant
Ondersteunt 3D Depth Sensing Camera.
24 MP, f/2.0 aperture

Beeld en geluid

Audio File Format: mp3, mp4, 3gp, ogg, amr, aac, flac, wav, midi
Video File Format: 3gp, mp4
EMUI 9.0

Accu

4200 mAh (waarde in de praktijk)

Opladen met draad: MAX 40 W HUAWEI SuperCharge
Opladen zonder draad: 15 W HUAWEI Wireless Quick Charge**

Read Write mode / Peer to Peer mode / Card Emulation mode (payment by *SIM card, or HCE) wordt ondersteund.

*SIM card only supports SIM 1 slot.

Spatwater, stof en onder water

De Huawei Mate 20 Pro specs voldoen aan IP68.

De Huawei Mate 20 Pro is getest in een gecontroleerde omgeving en gecertificeerd als spat-, water- en stofbestendig in specifieke situaties (voldoet aan de vereisten van classificatie IP68 zoals beschreven door de internationale norm IEC 60529). maar, let op. Want water- en stofdichtheid zijn niet permanent en de weerstand kan na verloop van tijd afnemen als gevolg van normale slijtage.

Laad de telefoon ook niet op als deze nat is of zich in een vochtige omgeving bevindt. Raadpleeg de handleiding voor reinigings- en drooginstructies. Onderdompeling in vloeistof en de daaruit voortvloeiende schade valt niet onder de garantie.

Verpakking

Handset x 1
Type-C Earphones x 1
Lader x 1
Type-C kabel x 1
Eject pinnetje om SIM kaarten mee te verwisselen x 1
Quick Start Guide x 1
Beschermend doosje x 1 (niet voor WEU en NEU)
Garantiekaart x 1
Type-C to 3.5 mm headphone jack adapter x 1

Disclaimer: de opgave van de fabrikant zelf is uiteraard leidend.

Overtuigd door de goede Huawei Mate 20 Pro specs?

Je Huawei kopen kan voordelig bij GSMWeb!

Andere Huawei telefoon reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *