De Cat telefoon is van Bullitt, een vrij kleine, maar spraakmakende aanbieder van een gespecialiseerde telefoon Cat smartphones zijn onverwoestbare telefoons die voor arbeiders in de industrie en de bouw, en anderen die niet zo zachtzinnig omgaan met hun smartphone, de beste keus vormen.
Qua design de subtiliteit van een heipaal, ook niet de lichtste telefoon, of de snelste, maar wel een merk dat een val uit het raam op de eerste verdieping kan overleven. Zo zou je de gemiddelde Cat telefoon kunnen samenvatten. In dit artikel bespreken we de ontwerpfilosofie achter Cat, de geschiedenis van dit eigenzinnige Britse merk en de toekomstplannen van Bullitt, het jonge bedrijf er achter. Wie zit er achter CAT, en wat is de toekomst?
Inhoudsopgave
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-cat-telefoon-niet-mooi-wel-onverwoestbaar/”]
A Cat Story
Het merk Cat ontstond in 2012, toen de bekende Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines, Caterpillar, en de drie jaar eerder opgerichte Britse telecom fabrikant Bullitt de koppen bij elkaar staken en besloten om samen te gaan werken. Al eerder verkocht Bullitt merktelefoons onder de naam JCB, maar erg goed werkte dit niet.
Caterpillar is de grootste producent van zware voertuigen ter wereld en een meer dan tien keer zo groot bedrijf als JCB. En zet een slordige vijftig miljard dollar per jaar om.
En daarmee is Caterpillar ook veel bekender. Dit werd het begin van een succesvolle samenwerking.
Grote behoefte aan rugged phones
Al langer was een probleem dat hoe technisch vernuftig smartphones ook zijn, het heel veel kwetsbare techniek in een tere verpakking is. Het laatste wat je kan gebruiken als je, zeg, een hoogspanningsleiding monteert op dertig meter hoogte, of een traumahelicopter vliegt, is een telefoon die hapert of kapot gaat.
Kortom: waar binnen deze groep gebruikers veel behoefte aan bestond, is aan een smartphone, die niet kapot te krijgen is. Die tegen extreme weersomstandigheden en meer dan een spatje water kan. En waar je als het even kan, technische problemen mee kan oplossen.
Winstgevende nicheproducent
Precies een groep gebruikers, waar Bullitt zich graag op richt. Bullitt is een white-label producent, die de technische expertise levert om smartphones te bouwen aan een bekend merk dat de merknaam levert.
Voordat Bullitt een nieuwe telefoon uitbrengt, doen hun mensen eerst gedegen onderzoek naar wat hun gebruikers echt nodig hebben. En dat is voor houthakkers, boeren en technici op booreilanden natuurlijk geen “vernieuwend design van het camera-eiland” of een 120 Hz AMOLED-scherm, maar een telefoon die niet kapot te krijgen is en waar je bijvoorbeeld infraroodopnames mee kan maken. Want een warmtecamera blijkt opmerkelijk nuttig te zijn. Maar daarover later meer.
De samenwerkingen met JCB en Caterpillar waren niet uniek. Bullitt werkt nu bijvoorbeeld ook samen met LandRover en Kodak. Hierbij gebruikt het bedrijf dezelfde ontwerpfilosofie.
Dit met succes. Want Bullitt (en daarmee het merk CAT) is, met Samsung en Apple, de enige smartphone producent die winst maakt.
De werkwijze en ontwerpfilosofie van Bullitt, het geheim achter de CAT telefoon
We zagen al dat goed onderzoek naar wat de gebruikers van hun telefoon precies nodig hebben, belangrijk is voor Bullitt. Ander punt is dat ze, waar dat nodig is, direct expertise van echte deskundigen op een deelgebied inschakelen.
Zo is het vlaggenschip, de Cat S62 Pro omgeven door een massief metalen frame voor maximale bescherming. Niet erg handig voor GSM ontvangst. Dus vroegen ze advies aan radiospecialisten hoe dit het slimste kon worden opgelost. Dat is nu gelukt.
CAT smartphone modellen
CAT produceert zowel het ouderwetse mobieltje als smartphones.
B-serie: zeer robuuste mobieltjes
De B-serie bestaat uit mobieltjes met druktoetsen. waar je alleen mee kan bellen, met soms enkele extra functies, zoals Google Maps, Facebook en Whatsapp.
Ze zijn verder alleen uitgerust met een eenvoudige camera. Omdat ze zo eenvoudig zijn, zijn ze zuinig en weinig storingsgevoelig. Het zeer robuuste ontwerp helpt hier ook bij.
Een goed voorbeeld is de CAT B32. Dit mobieltje heeft een standby tijd van een kleine week en 13 uur gesprekstijd. Een eenvoudige camera helpt om beelden van een technisch probleem naar een collega te sturen. Meer zit er niet op.
De m.i. interessantere CAT toestellen vind je in de S-serie. Dit zijn echt smartphones met touch screen, zoals we die ook van andere merken kennen.
De S-serie: Cat smartphones voor extreme omstandigheden
Op dit moment zijn er drie modellen in productie. De Cat S42, de Cat S52 en de Cat S62 Pro. Dit jaar zal ook de Cat S32 in productie gaan, wat een herleving van de S3 serie betekent.
Alle drie modellen, en straks vier, modellen hebben de bekende robuuste CAT bouwkwaliteit, maar zijn met andere specs in het achterhoofd ontworpen.
De Cat S32 lijkt een Cat telefoon zonder verdere “superkrachten” te worden, maar wel met de bekende robuustheid en redelijk goede specificaties. Verder zitten alle smartphone-parafernalia zoals een selfiecamera en dergelijke er op. Cat heeft duidelijk geluisterd naar klanten, die klaagden over de zwakke prestaties van de voorganger S31. De Cat S32 is een stuk minder basic en een stuk sneller dan de voorganger S31.
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-cat-telefoon-niet-mooi-wel-onverwoestbaar/”]
Ben jij dat veilige geneuzel over frontjes en gebogen schermen ook helemaal zat? Kies voor avontuur. Haal snel je CAT op GSMWeb.nl!
Telefoon Cat S42H+
De CAT S42H+ richt zich vooral op mensen die in biologisch gevaarlijke omgevingen werken, waar hygiëne en een goede bescherming tegen bacteriën van levensbelang zijn.
Denk dan aan ziekenhuizen, slachterijen en dergelijke.
De S42H+ is uitgerust met zilverionen afgevend materiaal. De telefoons kunnen ook duizenden malen met agressieve schoonmaakmiddelen gedesinfecteerd worden.
Kortom: werk je in een ziekenhuis of andere omgeving waar hygiëne belangrijk is, dan moet je deze telefoon niet laten liggen.
Er is ook een variant van de S42 zonder bacteriën werende laag te koop voor een paar tientjes minder, maar de meerwaarde daarvan is niet duidelijk om de dreigende zombie apocalyps of aanval van facehuggers te overleven.
Smartphone Cat S52
De Cat S52 is een wat slankere en luxere uitvoering. Hierin gaat CAT om onbegrijpelijke redenen toch mee met de modieuze trend van steeds dunnere smartphones.
Vermoedelijk is deze, gezien de hippe clipjes van Cat, bedoeld voor de outdoor minnende heer of mevrouw van stand, die toch de robuustheid van een rugged phone nodig heeft.
De oorspronkelijke prijs van 500 euro was duidelijk te hoog. Maar na een flinke prijsverlaging wordt deze Cat smartphone met bedragen onder de driehonderd euro interessant voor gebruikers, die vooral behoefte hebben aan een toestel met een extreme lange standby tijd en gebruikstijd. En die nog niet toe zijn aan de coming out als overtuigde neo-barbaar, die totaal lak heeft aan verfijnd Cupertino design.
Smartphone Cat 62 Pro
Now you are talking. De Cat S62 Pro is niet voor niets het vlaggenschip van Cat. Niet alleen zijn de hardware specs redelijk goed, inclusief zelfs een vingerafdrukscanner en is dit toestel behoorlijk goed beschermd door de bekende robuuste bouw van Cat smartphones.
Deze Cat smartphone heeft een uniek voordeel. Dit is de enige telefoon in massaproductie, die uit is gerust met een behoorlijk goede FLIR infraroodcamera. Dankzij deze camera gaat er een wereld voor je open.
Stond je er bijvoorbeeld bij stil dat die mooie blauwe lucht zelfs overdag ijskoud is, met een temperatuur onder de -40 graden?
Dankzij deze infraroodcamera kan je bijvoorbeeld zien waar iemand net heeft gelopen, welke geparkeerde auto er nog maar kort staat en waar de warmtelekken in je huis zich bevinden.
En wie een wietplantage heeft, want als een zolder hartje winter 25 graden is aan de buitenkant, weet je wel hoe laat het is. En of er iemand achter de bosjes zit te gluren.
En dichter bij huis: je weet precies wanneer de frituurolie 160 graden is en het dus tijd is je ongezonde snacks er in te gooien. En welk apparaat veel warmte produceert (en dus een energie lek is).
Kortom: met deze telefoon heb je echte superkrachten. Je kan zelfs in het aardedonker zonder licht naar huis fietsen. Niet dat het aan te raden is, natuurlijk, maar het kan. Kom daar maar eens om met je gelikte iPhone.
De telefoon Cat S62 Pro is daarmee een opmerkelijk toestel, dat infraroodfotografie naar de main stream markt brengt.
Jammer is wel dat de laser afstandsmeter en de gassensor van de S61, verdwenen zijn in de upgrade naar de S62 Pro. Maar de lagere prijs, de S61 kostte vlak na de lancering bijna duizend euro, de S62 Pro nu rond de vijfhonderd, moet toch ergens vandaan komen.
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-cat-telefoon-niet-mooi-wel-onverwoestbaar/”]
Besturingssysteem: Google Android
Alle Cat smartphones, de S-serie dus, zijn uitgerust met standaard Android.
De B-serie Cat telefoons met een eigen, beperkte versie van Android waar enkele eenvoudige apps op draaien.
De Cat telefoon is voorzien van een behoorlijk schone versie van Android. Veel gebruikers, waaronder ikzelf, vinden dat erg prettig. Voorgeïnstalleerd zijn, naast de Google apps, slechts de FLIR app om de infrarood camera te bedienen en de Toolbox van fabrikant Caterpillar.
Het is via deze Toolbox, in feite een soort link naar nuttige apps, mogelijk extra Caterpillar apps te downloaden voor outdoor gebruik en in de bouw, landbouw en andere industriële toepassingen.
De nieuwste Cat in de toekomst
Met de steeds groeiende populariteit van Cat telefoons, lijkt het logisch dat deze in de toekomst nog wel even een verdere ontwikkeling door zullen maken, waarschijnlijk steeds voor nieuwe niche markten.
Fabrikant Bullitt zat bijvoorbeeld ook achter de Kodak Ektra, die meer op een camera dan op een smartphone lijkt.
Hier sloegen Billitt en Kodak dan weer de plank mis door te bezuinigen op de camera, waardoor de Ektra flopte.
Op dit moment is Bullitt ook in samenwerking met Lenovo, om onder hun merk Motorola nieuwe toestellen uit te brengen.
Het nieuwe aangekondigde toestel Motorola Defy lijkt qua hardware specs op een Cat smartphone, met een veel betere camera en de bekende enorme Motorola accu. Op zich klinkt dit veelbelovend, maar helaas was de uitvoering nogal slap met slechte specs op de overige punten.
Waarschijnlijk bemoeiden zowel Kodak als Motorola zich teveel met het design, om kannibalisatie van hun product te voorkomen. Deze fout kostte Kodak al eerder de kop. Klaarblijkelijk heeft Kodak niets geleerd van het rampzalige verleden. In de samenwerking met Caterpillar heeft Bullitt dan wel weer de vrije hand, wat de hoge kwaliteit en snelle vooruitgang in specs van de Cat smartphones verklaart. Voorlopig blijf ik Cat daarom trouw.
Cat telefoon: veel gestelde vragen
Wat is zo bijzonder aan Cat telefoons?
Cat telefoons zijn speciaal ontworpen voor gebruik in extreme omgevingen. Ze zijn voorzien van een zeer stevig frame en gepantserd glas. Vaak hebben ze uitbreidingen, zoals infrarood camera’s of een bacterievrije verpakking, die ze extra nuttig maakt in de landbouw, outdoor en in de industrie.
Welke link is er tussen Cat telefoons en Caterpillar?
De Britse fabrikant Bulllitt produceert Cat telefoons voor Caterpillar. De landbouwmachinegigant levert ook software die de Cat telefoon nog nuttiger maken voor mensen met beroepen in de landbouw en industrie.
Hebben alle Cat smartphones uitbreidbaar geheugen?
Ja. Iedere Cat smartphone heeft een functie waarmee het mogelijk is een SD kaartje bij te plaatsen.
Direct een nieuwe Cat telefoon bestellen?
Vergelijk de nieuwe Cat modellen op GSMWeb.nl!
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-cat-telefoon-niet-mooi-wel-onverwoestbaar/”]