Huawei vs OPPO: welke is de beste?

In China staat meritocratie, de regering van de mensen die iets het beste kunnen, voorop. De concurrentie in China tussen mobiele telefoonmakers is daarom moordend.
Chinezen denken namelijk uitgesproken lange termijn. Ze zijn bereid om korte termijn winst in te leveren, als ze daarmee lange termijn voordeel kunnen behalen.

Het Huawei-vlaggenschip Mate X2 5G loopt technisch voorop in de markt van opvouwbare smartphones. De tijd dat Chinese toestellen slechter waren dan Samsungs en Apples is nu echt voorbij. Deze telefoon is helaas alleen te koop in China. Via parallelle import kan je dit Chinese juweel voor een kleine 3000 euro aanschaffen. In China kost deze telefoon meer dan duizend euro minder. Bron Youtube

Dat betekent slecht nieuws voor concurrenten die concurreren in de markt met Chinese bedrijven, maar juist goed nieuws voor consumenten. Dat verklaart ook, waarom Chinese bedrijven het zo goed doen. En waarom alleen de allerbeste westerse bedrijven een kans maken om te overleven tegen Chinese bedrijven.

Huawei vs OPPO

Gelekte beelden van de Oppo X5 Pro, het OPPO-vlaggenschip dat februari 2022 uitkomt. De X5 Pro is voorzien van een eersteklas Hasselblad camera.

Een mooi voorbeeld van een dergelijke wedstrijd is de concurrentie van Huawei versus OPPO. Beide telefoonmakers zijn begonnen als fabrikanten van budgetmodellen, maar klommen snel op van de mobiele telefoonmarkt. Op dit moment doen de beste telefoons van Huawei vs OPPO nauwelijks tot helemaal niet meer onder voor die van marktleiders Apple en Samsung. Op veel punten overtreffen telefoons uit China deze twee merken al. En zeker qua prijs-kwaliteitsverhouding. Want vooral met een OPPO heb je wat goeds in handen, alhoewel ook een Huawei een geducht toestel is.

En de kwaliteit van deze telefoons is nog steeds flink aan het toenemen. Het gaat hard tegen hard op de Chinese telefoonmarkt. Dit is echt een vechtersmarkt, een woeste arena waarin alleen de besten van de besten overleven. De tijd van het communisme is in China echt voorbij.

Alle reden dus om eens even te kijken naar deze twee Chinese giganten, en uit te zoeken welke van de twee de beste mobiele telefoons maakt.

Dit is een heel spannende wedstrijd, want ze zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Ze hebben ook allebei hun sterke en hun zwakke kanten. Maar toch is er een duidelijke winnaar, die in veel opzichten de beste telefoons ter wereld maakt. Welke van de twee is dat?

Huawei: de geknakte reus

Tot voor kort leek het enorme bedrijf Huawei onstuitbaar op weg naar de absolute wereldheerschappij op het gebied van mobiele telefonie. Want Huawei is groot. Alhoewel groot een understatement is. Er werken bij Huawei 200.000 mensen in meer dan 100 landen, waarvan twee derde een aandeel hebben in het bedrijf. Dat zijn bijna net zoveel mensen als er in een stad als Almere wonen.

Het enorme Chinese bedrijf Huawei heeft erg te lijden onder de Amerikaanse boycot.

Alle aandeelhouders van Huawei werken er. Je zou het bedrijf dus als een van de grootste coöperaties ter wereld kunnen zien. De ingenieurs van Huawei behoren tot de beste ter wereld. Elk jaar werden de telefoons van Huawei zichtbaar beter en beter.

En dat is precies de reden waarom Huawei in de problemen kwam. Want de Amerikanen voelen zich erg bedreigd door China, en vooral door een technologisch topbedrijf als Huawei. Het gevolg was dat Huawei werd getroffen door sancties. Daarom kun je bijvoorbeeld geen Google services op Huawei toestellen gebruiken. Ook is het voor het bedrijf moeilijk om aan de meest geavanceerde chips te komen. Hoewel de toestellen van Huawei technisch gezien nog steeds erg goed zijn, leiden de Huawei telefoons erg onder de boycot van de Amerikanen. Dat merk je bijvoorbeeld door de wat verouderde besturingssoftware. De reden dat Huawei wat terugloopt in populariteit en andere Chinese merken nu nog sneller groeien. Zoals OPPO.

De sterke en zwakke kanten van Huawei telefoons

Er zijn zeven redenen om te kiezen voor een Huawei telefoon. Niet voor niest was dit tot voor kort een van de snelstgroeiende merken.

 1. Zeer goede camera. De camera’s van Huawei behoren tot de beste in de markt. Huawei werkte samen met vooraanstaande Duitse camerafabrikanten zoals Leica, maar heeft nu het kunstje voldoende afgekeken en is nu overgestapt op een Chinese fabrikant.
 2. Zeer snelle oplaadtijd. Huawei telefoons bereiken record na record qua oplaadsnelheid.
 3. Technische innovaties – Huawei’s telefoons waren bijvoorbeeld de eerste die naadloos uitgeklapt kunnen worden.
 4. Uitstekende prestaties wat betreft essentiële technologie voor smartphones.
 5. Budgetvriendelijke modellen
 6. Goede accuduur.
 7. Aantrekkelijke modellen

Er zijn ook enkele goede redenen om juist geen Huawei te kopen.

 1. De belangrijkste: door de Amerikaanse boycot ondersteunt Huawei geen Google Play Services
 2. Zware toestellen
 3. Geen bescherming van het scherm, dus als je Huawei valt heb je echt een probleem.
 4. Lastig om extern geheugen te krijgen – Huawei gebruikt geen SD maar een eigen uniek format. Het is lastig om aan dit format te komen als je een nieuw geheugenkaartje wilt hebben en ook duur.
 5. Het nieuwe operating system Harmony OS bevat nogal wat bugs.
 6. Af en toe hapert de telefoon.

OPPO: de opkomende toptelefoon

Daardoor kregen andere Chinese fabrikanten, zoals het merk OPPO, de wind in de zeilen. OPPO maakt onderdeel uit van het veel grotere BKK. OPPO is een gespecialiseerde mobiele telefoon maker. En daarin worden ze steeds beter, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. En daarbij weet OPPO ook nog eens de prijzen heel voordelig te houden als je kijkt naar wat je ervoor in ruil krijgt. Om die reden groeit het aantal fans van dit Chinese telefoon merk sterk. En, natuurlijk, ook het aantal mensen dat deze telefoon koopt. In China is Oppo nu zelfs het meest verkochte merk, op nummer 1.

oppo
OPPO neemt steeds meer marktaandeel over van Huawei.

Er zijn budget OPPO telefoons, maar ook toestellen die zich met de allerbeste toptoestellen kunnen meten. En dat in veel gevallen ook zijn. OPPO is nog steeds niet het slachtoffer van een Amerikaanse boycot, waardoor OPPO steeds meer marktaandeel verovert, zowel binnen als buiten China. Daarbij scoren OPPO telefoons ook nog eens heel goed in onderzoeken van bijvoorbeeld de Consumentenbond en andere vergelijkingssites van telefoons. Dus we kunnen, samengevat, zeggen dat Huawei in het verleden de beste telefoons maakte, maar dat door de boycot geplaatst is meer wordt overgenomen door OPPO. Vandaar dat OPPO toch steeds meer als dé perfecte telefoon wordt gezien door kenners en Huawei steeds minder kopers trekt.

De sterke en zwakke kanten van OPPO telefoons

Er zijn enkele ijzersterke redenen om te kiezen voor een OPPO telefoon.

 1. OPPO wordt volledig ondersteund door Google Play Services. De Amerikaanse boycot geldt alleen voor Huawei, niet voor andere in Nederland leverbare Chinese telefoonmerken. Het concern ZTE, hofleverancier voor de speciale beveiligde telefoons voor Xi Jinping en de rest van de Chinese top, is ook getroffen door Amerikaanse sancties, maar wordt niet in Nederland verkocht.
 2. OPPO is geheel compatibel met bekende Android standaarden. Zo kan je er SD kaarten in gebruiken.
 3. OPPO biedt van alle grote merken over het algemeen het meeste waarde voor je geld.
 4. OPPO is een echte cameratelefoon, met enkele van de beste camera’s op de markt. De camera’s van OPPO kunnen zich makkelijk meten met niet-Chinese toppers op dit gebied, zoals Samsung en Apple.
 5. De batterij van OPPO toestellen gaat lang mee. OPPO heeft strerk de nadruk gelegd op een optimale gebruikservaring. Dsarbij hoort ook inspelen op een veel gehoorde klacht van gebruikers, namelijk dat hun telefoons zo snel leeg raken. Vandaar dat OPPO toestellen nu voorzien zijn van grote accu’s en zuinig met stroom omspringen.
 6. OPPO loopt voorop met de introductie van nieuwe features. Heb je de nieuwste OPPO, dan heb je dus een toestel dat van de allerlaatste snufjes is voorzien. De Kantonezen bezuinigen niet op de nieuwste hardware om hun vlaggenschepen de race te laten winnen.

Natuurlijk heeft zelfs een uitstekend toestel als een OPPO enkele zwakke punten, al wegen deze niet op tegen de fikse voordelen die een OPPO met zich meebrengt.

 1. Het aantal Android updates van OPPO is veel minder dan dat van een Samsung.
 2. Design is niet echt in het oog springend, hoewel OPPO hier ook behoorlijk in aan het verbeteren is.
 3. Snelle oplader is slecht voor de batterij en laat het toestel warm worden.

Een vergelijking van het beste Huawei toestel met het beste Oppo toestel

Het beste Huawei toestel is de Huawei Mate X2 5G. Deze foldable is uitgeklapt onovertroffen qua schermgrootte en features. Met een aanschafprijs van rond de 3000 euro en een Chineestalig besturingssysteem is dit toestel niet helemaal een eerlijke vergelijking met Oppo. Tenzij je natuurlijk vloeiend standaard Mandarijn spreekt, en vooral leest. 这是一个小问题,不是吗?

Huawei Mate 40 Pro

De beste in Nederland verkrijgbare Huawei is de Huawei Mate 40 Pro, met een testoordeel van de Consumentenbond van 7,9. Sterke punten van dit toestel van bijna 900 euro zijn de uitstekende algemene prestaties, uitstekende locatiebepaling, up to date beveiliging, zeer goed scherm en geluid, ook voor video-opnames en de snelle laadtijd. Binnen 1 uur is dit toestel volledig opgeladen. Het toestel is zeer gemakkelijk in gebruik en stof- en waterbestendig. Verder heeft het stereoluidsprekers. Maar de minpunten zijn toch overwegend.

Huawei Mate 40 Pro
Huawei Mate 40 Pro schiet duidelijk tekort

Zo beschikt deze smartphone niet over Google Services. Er is geen autofocus met de voorcamera. Je zit ook opgescheept met extra apps die je niet kunt verwijderen, waaronder waarschijnlijk de nodige Chinese spionage-apps. Reden voor Litouwen om toestellen van Huawei in de ban te doen. De systeemsoftware is wat verouderd.

Ook is het een nogal lompe en zware smartphone, die maar matig bestand is tegen schade.

En je bent veroordeeld tot dure oortjes door het ontbreken van een fatsoenlijke 3,5 mm-ingang voor hoofdtelefoons. Kortom: hoewel dit technisch een goed toestel is, is het handiger wat verder te kijken, en wel naar het betere OPPO alternatief dat ook nog eens veel beter scoort qua prijs.

Oppo Find X3 pro

De concurrent Oppo FindX3 Pro is de best geteste Oppo smartphone. Met honderd euro minder dan de Huawei Mate 40 Pro (vanaf €799) en een testoordeel van 8,1 volgens de Consumentenbond, krijgt Huawei het zwaar. Want Huawei is een goed merk dat eersteklas telefoons maakt, maar ze moeten het opnemen tegen wat waarschijnlijk de beste telefoonmaker is qua value for money. En dan praten we over het snelgroeiende merk OPPO uit Shenzhen, het Silicon Valley van China. Niet voor niets is OPPO in China het grootste merk. Chinezen zijn zeer kritisch en gaan alleen voor het allerbeste. Zoals, in dit geval, de OPPO Find X3 Pro.

Oppo Find X3 Pro verslaat de concurrentie overtuigend.

Sterke punten van de Oppo FindX3 Pro zijn onder meer: de uitstekende prestaties, het uitstekende scherm, de uitstekende geluidskwaliteit van video-opnamen en in het algemeen en de voortreffelijke locatiebepaling. Dit betaalbare OPPO vlaggenschip is de absolute nachtmerrie van de concurrentie, zelfs van Huawei.

Ook dit toestel is in 1 uur opgeladen en zeer gemakkelijk in gebruik. Voor de filmers is dit echt een ideaal toestel, mede omdat het ook stof- en waterbestendig is volgens de IP68-certificering. En, het belangrijkste natuurlijk, kan je op deze OPPO al je favoriete Android apps gewoon gebruiken. En dan moet je bedenken dat de FindX3 Pro op het punt staat opgevolgd te worden door de nog veel betere FindX5 Pro serie. Dus dan gaat de concurrentie helemaal aan diggelen.

We kunnen concluderen dat de heftige concurrentie een absolute winnaar heeft opgeleverd op de onstuimige mobiele telefoonmarkt. En die winnaar heet, hoe vervelend het ook is voor Huawei, of voor Samsung of Apple, OPPO. Want wie het op de Chinese telefoonmarkt overleeft, of zelfs nummer 1 bereikt, moet echt heel veel in huis hebben. En dat heeft OPPO.

Conclusie: OPPO duidelijke winnaar

Kortom: moet je kiezen tussen de Huawei en OPPO, dan gaat onze voorkeur duidelijk uit naar OPPO. Dit sterk opkomende merk laat weinig heel van de concurrentie en zal waarschijnlijk intens gehaat zijn bij een zekere Amerikaanse telefoongigant in Cupertino en hun concullega’s in Samsung Town in Seoel. Wil je in deze moeilijke tijden een telefoon die er echt toe doet, ga dan voor een OPPO.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *