Het zou toch gaaf zijn om een game te spelen waarbij het lijkt alsof je er écht middenin zit? Tegenwoordig is dit helemaal niet meer onmogelijk: de virtual reality bril (VR bril) geeft jou het gevoel dat je deel uitmaakt van jouw favoriete games.
Deze pagina laat je een overzicht zien van wat je allemaal in overweging moet nemen bij het aanschaffen van jouw VR bril en bij welke games het een echte toegevoegde waarde kan zijn. Daarnaast kijken we naar verschillende game consoles en bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen ervan en lichten we nog even de voor- en nadelen van deze specifieke ontwikkeling toe.
Gelijk een VR Bril kopen?
Reeds overtuigd en klaar om te genieten van de virtuele wereld? Koop gelijk de beste virtual reality bril goedkoop bij Bol.com!
Inhoudsopgave
[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]
Het ontstaan van de virtual reality bril
De technieken rondom de virtual reality bril bestaan al een tijdje, maar de bril is sinds kort pas echt op de markt voor iedereen. Door middel van een VR bril kan een omgeving zo gesimuleerd worden, dat het lijkt alsof je er écht rondloopt.
In 1930 ontstond de eerste virtual reality bril: de “Pygmalion’s Spectacles” en deze was gericht op holografische afbeeldingen. De bril deed uiteraard nog lang niet hetzelfde als wat wij op dit moment kennen van de huidige VR brillen.
Na enkele verdere ontwikkelingen kwam in 1978 de eerste echte simulatie van de werkelijkheid door Andrew B Lippman en in 1993 kwam Sega (het grootste gamebedrijf ter wereld destijds) met een VR headset. Helaas kwam dit product nooit op de markt voor de consument, maar werd dit alleen gebruikt voor verschillende bedrijven.
In 2016 begon de lancering van de virtual reality brillen voor de consument. Vanaf dit moment was er pas een sterke groei te zien in software kits voor virtual reality omgevingen, omdat de VR brillen vanaf toen ook in de gamewereld gebruikt werden.
Wat maakt deze bril allemaal mogelijk?
Naast dat VR brillen natuurlijk ontzettend geschikt zijn voor puur entertainment, kunnen ook mensen in verschillende werkvelden er wat van leren. Bijvoorbeeld piloten en militairen die gevaarlijke oefeningen moeten volgen en moeten laten zien hoe ze zouden reageren bij bepaalde omstandigheden, kunnen zich, met behulp van de VR bril, makkelijker inleven in een situatie, die moeilijk in het echte leven na te bootsen is.
Maar ook artsen en chirurgen trainen met behulp van VR brillen. Zowel studenten als getrainde artsen zullen oefening nodig hebben, en met virtual reality is het oefenen tijdens een complexe situatie mogelijk, zonder alle risico’s en complicaties die erbij zouden komen als je dit in het echt zou uitoefenen.
De brillen kunnen gebruikt worden voor scholen en studenten, therapeutische trainingen om angsten te overwinnen en voor productontwikkelingen en het testen hiervan. Maar hiernaast maakt de VR bril gamen, films en video’s natuurlijk ook een stuk leuker en interessanter.
VR bril kopen
De nodige research doen voordat je jouw VR bril koopt, is van belang. Het is belangrijk om goed te kijken of het van toegevoegde waarde is bij waarvoor je het wil gebruiken. Past de bril goed bij de games die jij het liefst speelt en/of bij de console die je al in huis hebt.
Niet zomaar alle VR brillen passen bij alle consoles. Een VR bril is vaak gebonden aan een kabel als je hem met een computer wil gebruiken. Ook heb je een console nodig met minimaal een NVIDIA GeForce GTX 1060 videokaart. En moet de computer minimaal 8GB werkgeheugen hebben, een Intel Core i5 processor en genoeg usb poorten voor alles wat je nodig hebt.
Daarnaast kun je ervoor kiezen om andere accessoires aan te schaffen, zoals sensoren die je bewegingen kunnen tracken. Hiervoor moet je natuurlijk wel vrij kunnen bewegen en heb je daar ook de ruimte voor nodig. Nu lijkt het nóg meer alsof je in de game zit.
En wat de ervaring nog echter maakt, is het toevoegen van een VR headset, naast het gebruiken van alleen je VR bril. Hiermee duik je in een 360 graden virtuele wereld en wordt het makkelijker om contact te maken met de virtuele objecten en je eventuele medespelers, maar geven je ook nog meer vrijheid om te bewegen waar nodig.
Playstation
PS 4 VR bril
De VR bril voor de PlayStation 4 zorgt ervoor dat niet alleen het gamen op je PlayStation interessanter wordt, maar je kunt er ook films mee kijken.
Het is wel belangrijk om te weten dat je een PlayStation Camera nodig hebt om de VR bril te kunnen gebruiken en dat Playstation VR alleen werkt met een PlayStation 4 console.
Wat ook handig kan zijn om te hebben, zijn de PlayStation Move-controllers, die ervoor zorgen dat je handen natuurlijker overkomen in de games via je VR bril. Wanneer je hiermee naar beneden kijkt, zie je ook echt dat je handen op dezelfde manier bewegen als hoe je ze in het echt ook beweegt.
De headset die erbij hoort, zorgt ervoor dat het scherm voor je ogen hangt, in plaats van dat de bril rondom je ogen drukt. Dit maakt de headset extra comfortabel in dragen en je kunt makkelijk de afstand van het scherm verschuiven, waardoor je je game experience helemaal naar je eigen wens kunt maken.
Bij deze specifieke VR bril zijn al tientallen games beschikbaar. In het kopje hieronder gaan we daarop verder.
Playstation VR games
VR brillen geven een nieuwe draai aan het al bestaande gamen, wat zó gaaf is, dat het lastig te omschrijven is. Verschillende VR bril games hebben al veel indruk weten te maken: Eve: Valkyrie, Job Simulator, Batman: Arkham VR en nog veel meer.
Als we Batman: Arkham VR als voorbeeld nemen, zien we dat dit een vrij kort spel is. Je bent ongeveer een uur tot twee uur bezig en stapt in de Batsuit, waarbij je spannende evenementen meemaakt, met een goede combinatie van vechten, puzzels oplossen, et cetera.
Denk eraan dat niet elke VR game werkt op het systeem dat jij gebruikt, daarom moet je altijd goed kijken dat je een game kiest die je met je VR bril kunt spelen. Ook kunnen sommige spellen zittend worden gespeeld, waarbij andere juist de mogelijkheid bieden om door de hele ruimte te bewegen.
Het aantal games dat je kunt spelen via een virtual reality bril, neemt elk jaar toe en zal dat de komende jaren ook zeker doen. De games worden steeds realistischer en de verschillende opties worden steeds meer.
PS 5 VR bril
Afgelopen februari werd aangekondigd dat Sony momenteel bezig is met een VR systeem voor de PlayStation 5. Deze verschijnt hoogstwaarschijnlijk dit jaar nog niet, maar is al wel volop in ontwikkeling.
Eén van de verschillen met de PlayStation 4 virtual reality bril is dat de nieuwere versie met maar één kabel aan de console wordt verbonden. Dit betekent dat de bril nog niet compleet draadloos zal worden. Maar dit is al wel een vooruitgang ten opzichte van de PS4 VR bril.
Wat de bril wel heeft, volgens Sony, is een hogere resolutie, een groter blikveld en verbeteringen rondom tracking en input. Ook zal er een aantal veranderingen zijn wat betreft de controller.
De VR bril van Apple
Ook andere bedrijven, zoals Google in het volgende geval, werken al een tijdje aan diverse virtual reality apps en een virtual reality versie van Android en wil hierbij virtual reality apps willen aanbieden aan de gebruikers van Android. Maar ook Apple schijnt te werken aan een VR bril.
Deze bril is technisch heel geavanceerd en door de hoge prijs is hij niet per se voor gewone consumenten bedoeld.
Veel VR brillen zijn te verkrijgen voor 300 tot 1000 euro, maar de VR bril van Apple zou rond de 3000 euro kunnen kosten. Maar dan krijg je ook een acht keer zo hoge resolutie als andere brillen.
De VR bril van Apple zou een stap in de richting zijn van goedkopere AR (augmented reality) brillen voor iedereen. Bij AR brillen zien gebruikers bijvoorbeeld virtuele objecten of mensen op de echte wereld door een transparante bril.
Google Cardboard-gebaseerde brillen
Iedereen kent wel de 3D-brillen waarin je je smartphone moet aanbrengen. In de eenvoudigste versie is dit een kartonnen bril van enkele euro’s.
Compatibele apps splitsen het telefoonscherm in tweeën en wekken zo een stereoscopisch beeld op. De iets luxere varianten zijn van plastic.
Een klasse apart is de Samsung Gear bril. Deze werkt in samenwerking met de Galaxy Note en enkele andere high-end smartphones van deze fabrikant.
Voor- en nadelen van de VR bril bij gamen
Een belangrijk voordeel van de VR bril bij gamen, is natuurlijk dat de bril het spel een stuk intenser maakt. Hierdoor speel je alle favoriete games met nog meer plezier dan je hiervoor al deed.
Maar ook speciaal in deze tijd kan de VR bril een oplossing zijn voor vele mensen. Door de huidige pandemie kunnen veel mensen hun omgeving een beetje zat zijn: elke dag hetzelfde, nooit meer een andere plek waar je even naartoe kan…
De VR bril maakt het mogelijk dat jij je helemaal waant in een andere wereld. Na ruim een jaar thuis te zitten, is dat toch ook wel even lekker!
Een nadeel is wel dat voor het gebruik van virtual reality vaak dure hardware nodig is. Ook kun je duizelig worden bij overmatig gebruik. Maar daarom ook de tip voor gebruik van VR brillen: zorg ervoor dat je niet te veel en te lang met een VR bril op zit en neem af en toe even een pauze.
We gaan ongetwijfeld nog veel zien van de VR bril en de ontwikkelingen eromheen. De opties lijken eindeloos!
Wil je toch liever AR Games spelen? Lees dan hier verder over Augmented Reality en vergelijk dit met Virtual Reality.
FAQ VR bril
Wat voor soort VR brillen zijn er?
Smartphone-gebaseerde brillen zijn in feite een “domme” ombouw om een smartphone en dus erg goedkoop. Hun resolutie is afhankelijk van de gebruikte smartphone. Ook de Samsung Gear bril valt hier eigenlijk onder. Mid range brillen zijn door middel van een kabel verbonden met een pc. Erg veel verder dan een paar meter kom je daar dus niet mee. High end brillen hebben een complete ingebouwde computer en vaak ook 3D geluid. Deze zijn veel duurder, maar bieden veel meer bewegingsvrijheid.
Wat is het verschil tussen een AR bril en een VR bril?
Een virtual reality bril projecteert een virtuele wereld in je gezichtsveld. Een AR (augmented reality) bril projecteert interactieve 3D objecten in de echte wereld. AR is veel lastiger dan VR, omdat er een voortdurende interactie is met de reële wereld. De bril moet de reële wereld voortdurend scannen en daar de virtuele objecten in projecteren.
Een VR bril hoeft alleen de positie en oriëntatie van de bril te onthouden, wat met goedkope sensors kan. Dit verklaart, waarom AR brillen zoals de Microsoft Hololens veel complexer en duurder zijn dan virtual reality brillen.
Hoe kan ik uitvinden of VR wat voor me is?
Download de Google Cardboard app op je telefoon, leen of bestel een simpele VR bril voor een tientje en experimenteer met de tientallen gratis VR games in de Android Appstore. Hoewel deze ervaring vrij karig is vergeleken met een mid range of high end bril, krijg je zo een indruk van het genre en of het wat voor je is. Een alternatief is een dagje uit bij één van de virtual reality event organisators.
Conclusie
De VR bril brengt je dicht bij totale onderdompeling in virtuele werelden. De techniek staat nog in de kinderschoenen, maar zal in de toekomst snel belangrijker worden. Het goedkoopste alternatief, Google Cardboard, is meer voor kennismaking, maar midrange en high-range brillen kunnen je echt in een andere wereld laten wanen.
Ga je voor totale VR immersie?
Ready to take off en klaar om te genieten van de virtuele wereld? Koop gelijk de beste virtual reality bril goedkoop bij Bol.com!
Gelijk een gaming headset kopen?
Reeds overtuigd en klaar om te genieten van het comfort van je eigen gaming headset? Koop gelijk de beste gaming headset goedkoop bij Bol.com!