Gaming Toetsenbord | Kopen van een gaming keyboard

Er zijn behoorlijk wat keuze waar je voor komt te staan zodra je een gaming toetsenbord wilt gaan kopen. Lees snel wat alle keuzes zijn en waar je goed op moet letten voordat je een gaming toetsenbord aanschaft.

gaming keyboard

Het eerste QWERTY-toetsenbord zag in 1873 het licht, destijds natuurlijk nog terug te vinden op een typemachine. Inmiddels is in veel Europese landen, en zeker in Nederland, deze indeling van een toetsenbord natuurlijk niet meer weg te denken. 

In dit artikel kijken we naar de beste toetsenborden die je kunt gebruiken voor gaming. Vaak hebben gaming toetsenborden nog extra knoppen, extra functies en blinken ze uit in snelheid en in hoeveel knoppen je tegelijkertijd in kan drukken. 

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Verschillende soorten gaming toetsenborden

Er zijn meteen bij de eerste stappen al een aantal belangrijke keuzes die je moet maken. Zo is de eerste keuze of je een mechanisch toetsenbord of een niet-mechanisch toetsenbord wilt. 

Niet-mechanische vs mechanische gaming toetsenborden

Dat klinkt misschien als gekke term als je er nog nooit van gehoord hebt maar er is een duidelijk verschil. Het meest duidelijke verschil tussen de twee toetsenborden zijn de gevoeligheid en feedback die je krijgt van het toetsenbord. 

Een ‘gewoon’ niet-mechanisch toetsenbord, of ook wel membraan-toetsenbord moet je geheel indrukken voordat de invloed geregistreerd wordt. Dat is dan weer niet goed voor je reflexen en daarmee niet heel erg geschikt voor de actieve gamer. 

Tussen membraan toetsenborden en mechanische toetsenborden zitten ook nog de half-mechanische toetsenborden. Hier heb je een schakelaar waardoor je het toetsenbord iets meer op een mechanisch toetsenbord kan laten lijken, je hoeft de toetsen bijvoorbeeld niet meer helemaal in te drukken. 

Bij mechanische toetsenborden hoef je dus minder kracht te zetten om een toets in te drukken. Hierdoor kun je veel meer toetsaanslagen doen in bepaalde tijd en je bent veel sneller in de meeste spellen dan met een niet-mechanisch toetsenbord. 

Type switches

Denk je dat je een keuze gemaakt hebt? Er zijn ook nog verschillende types mechanische toetsenborden. Het gaat dan om de switches die verwerkt zijn in het toetsenbord, de switch is als het ware het stukje van het toetsenbord dat de input van een toets opvangt. 

De switches in mechanische toetsenborden worden gemaakt door het bedrijf Cherry en er zijn drie verschillende Cherry-switches op de markt: Cherry MX rood, Cherry MX blauw, Cherry MX bruin en Cherry MX Speed. Elke switch heeft haar eigen kenmerken en is geschikt voor een bepaalde groep. 

Als gamer kun je het best kiezen voor een mechanisch gaming toetsenbord met Cherry MX rood, deze toetsen kosten weinig kracht om te drukken en reageren veel sneller. De Cherry MX blauw is meer geschikt voor mensen die veel typen of programmeren door de feedback bij elke toets. 

De Cherry MX Speed zijn vergelijkbaar met de Cherry MX rood met als verschil dat deze toetsen nog sneller zijn. Door een beter vering komen de toetsen ook 40% sneller omhoog waardoor je nog snellere inputs kunt geven aan dit gaming toetsenbord. 

Tot slot kun je ook voor Cherry MX bruin kiezen als je op zoek bent naar een all-round mechanisch toetsenbord waar je zowel op kan gamen als kan typen. De switches zijn minder gevoelig dan de rode switches en je krijgt minder feedback dan bij de blauwe Cherry switches. 

Optisch-mechanische switches

Tegenwoordig zijn er ook nieuwe technologieën op de markt; optisch-mechanische switches maken het mogelijk dat gamers nog sneller reageren. Bij optisch-mechanische switches wordt er door lichtsignalen geregistreerd dat een toets aangeslagen wordt. 

Welke verlichting en extra functies wil je?

Voor de mensen die een computer alleen gebruiken voor noodzakelijke functies zal dit wat gek klinken. Maar verlichting in je toetsenbord is steeds gebruikelijker voor gaming toetsenborden, de verlichting van een toetsenbord is steeds vaker zelf in te delen. 

Hiervoor is het belangrijk dat je een gaming toetsenbord kiest met de mogelijkheid om de verlichting naar jouw wens aan te passen. Zo kun je bijvoorbeeld patronen aanbrengen of verschillende delen van het toetsenbord in een bepaalde kleur laten oplichten. 

Extra functies

Een normaal QWERTY-toetsenbord kent de gebruikelijke letters, cijfers, functieknoppen en numpad maar gaming toetsenborden komen vaak met extra functies. Zo heb je vaak boven aan je gaming toetsenbord een rij met knoppen om je muziek en dergelijke te regelen terwijl je aan het gamen bent.

Ook zijn er extra functie knoppen die je zelf in kunt regelen. Je kunt in de software van het gaming toetsenbord voor deze extra functie knoppen een combinatie meegeven die automatisch uitgevoerd wordt zodra je deze indrukt, zo kun je in games meer aanpassen naar jouw wensen.

Wat is het beste gaming toetsenbord?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er misschien wel meer mogelijkheden met een toetsenbord dan je gedacht had. De vele verschillen zorgen er ook voor dat er erg veel gaming toetsenborden op de markt zijn en een keuze maken lastig kan zijn. Dit is een accessoire die veel mensen kopen.

Hieronder bespreken we enkel van de beste gaming toetsenborden die in Nederland op de markt zijn. 

Corsair K95

Dit toetsenbord wordt door veel mensen gezien als het beste mechanische gaming toetsenbord op de markt. De Corsair K95 kun je het best zien als het meest volledige gaming toetsenbord, zo heb je de beste mechanische switches met de Cherry MX Speed.

gaming toetsenbord
Corsair K95

Daarnaast kun je door RGB verlichting kiezen voor 16 miljoen verschillende kleuren en heb je een hoop extra macro knoppen. Op deze knoppen kun je toetsenbordcombinaties zetten die je kunnen helpen binnen bepaalde games.  

Direct bestellen? bestel hem voor 23:00 bij Bol.com en je hebt hem de volgende dag in huis!

bol.com kopen
Koop Corsair K95

Corsair K70 Champion Series

Corsair is een bekend merk op het gebied van mechanische gaming toetsenborden. De Corsair K70 Champion Series is een compact gaming toetsenbord dat je eenvoudig overal mee naartoe neemt, zo is dit een zeer geschikt gaming toetsenbord voor LAN-parties.

gaming toetsenbord
Corsair K70

Je kunt zelf kiezen met welk type mechanische switches je dit toetsenbord wilt kopen, maar voor de meest ervaren games zijn de Cherry MX rood switches aan te raden. Omdat het een compact toetsenbord is komt hij zonder numpad. 

Direct bestellen? bestel hem voor 23:00 bij Bol.com en je hebt hem de volgende dag in huis!

Corsair K68 Cherry MX Red Gaming Toetsenbord

Dit is een meer klassieker toetsenbord uitgebracht door Corsair. De K68 komt altijd met Cherry MX rood switches en is een mors- en stofbestendig toetsenbord waardoor je je geen zorgen hoeft te maken als je er per ongeluk iets over heen gooit. 

Het is een goede keuze voor gamers die op zoek zijn naar een duurzaam toetsenbord dat lange tijd meegaat en niet al te duur is. Het toetsenbord is alleen in rode kleur op te lichten. 

Razer Ornata V2 Gaming Toetsenbord

Dit is het eerste half-mechanische toetsenbord dat we bespreken, het toetsenbord is voor €100,- te verkrijgen en biedt gamers een aantal handige opties. Zo kun je het toetsenbord op laten lichten in 16,4 miljoen verschillende kleuren.

gaming keyboard
Razer Ornata v2

Daarnaast heeft het als voorbeeld dat je wel het gevoel van mechanische toetsen hebt zonder dat je getrakteerd wordt op de herrie die mechanische toetsen vaak maken. Daarnaast zijn de toetsen lager en hoef je ze dus niet ver in te drukken voordat een toetsaanslag telt. 

Direct bestellen? bestel hem voor 23:00 bij Bol.com en je hebt hem de volgende dag in huis!

Bestaat er ook een draadloos Gaming Toetsenbord?

De meeste gaming toetsenborden komen bedraad omdat dit ten goede komt aan de snelheid waarmee de input verwerkt wordt. Daarnaast kan de verbinding nooit wegvallen bij een toetsenbord met bedrading. En weet je zeker dat je nooit met lege batterijen te maken krijgt. 

In sommige gevallen kan het natuurlijk wel heel handig zijn om een draadloos gaming toetsenbord te gebruiken. Het is bijvoorbeeld handig bij gamen op een laptop of wanneer je het gaming toetsenbord vaak mee wilt nemen naar andere plekken. 

Corsair K57 RB Wireless Gaming Toetsenbord

Dit is één van de goedkopere draadloze gaming toetsenborden met een prijs van net iets onder de €100,-. Waar je bij een gaming toetsenbord met draad voor die prijs een volledig mechanisch toetsenbord krijgt is de Corsair K57 geen mechanisch toetsenbord. 

De verbinding van de Corsair K57 is goed waardoor het een geschikt toetsenbord is voor gaming. Een ander handig punt is dat je het toetsenbord eenvoudig aan meerdere apparaten tegelijk kan koppelen. Zo schakel je extreem makkelijk van je game pc naar een andere computer. 

Logitech G159 Lightspeed

Bij de Logitech G159 krijg je een Lightspeed verbinding waardoor er geen verschil is tussen dit draadloze gaming toetsenbord en toetsenborden die wel rechtstreeks aangesloten zijn. Het is een mechanisch toetsenbord met lage mechanische toetsen. 

Daarnaast heb je een flink aantal multimediaknoppen en kun je het toetsenbord de kleur geven die jij wilt. 

Razer BlackWidow V3

Tot slot heeft ook het merk Razer een draadloos gaming toetsenbord op de markt gebracht. Je kunt zelf kiezen tussen de Razer Green Switch of de Razer Yellow Switch als switches voor je mechanische toetsenbord.

gaming toetsenbord
Razer Blackwidow V3

De Razer Yellow switches zijn erg gevoelige switches waardoor je extra snel kunt reageren. Ook is het typen van lange teksten bijvoorbeeld geen probleem op dit draadloos gaming toetsenbord. Verder kun je zelf een lichtshow creëren voor het toetsenbord en deze opslaan in het geheugen van het toetsenbord zelf.

Conclusie

Een gaming toetsenbord is eigenlijk onmisbaar voor een serieuze gamer. Hierbij heeft een mechanisch toetsenbord duidelijk de voorkeur, omdat dit veel gevoeliger is voor toetsaanslagen dan een membraantoetsenbord. Hierbij is ook het type switches van belang, zie de sectie Switches voor nadere uitleg.

Van de verkrijgbare gaming keyboards heeft de Corsair K95 de beste specificaties voor een dedicated gaming toetsenbord. Wel is deze voorzien van een draad. Veel gamers willen liever een draadloos model. Dit gaat alleen wel ten koste van de snelheid en betrouwbaarheid.

Koop ook meteen een gaming muis en een gaming muismat. Zo ben meteen compleet en kan je gelijk aan de slag!

bol.com kopen
Bestel Corsair K95

Veelgestelde vragen

Is een gaming toetsenbord echt nodig?

Voor een casual gamer is een gaming keyboard niet echt nodig, maar voor serieuze gamers geven functies als gevoeliger toetsen en programmeerbare toetsen de nodige voordelen. Echte gespecialiseerde gaming keyboards kennen voor gamers onmisbare functies, zoals oplichtende toetsen voor ‘s nachts, programmeerbare toetsen en extra gevoelige switches.

Hoe duur is een gaming keyboard ongeveer?

De goedkopere uitvoeringen kosten enkele tientjes. Voor echte dedicated keyboards liggen de kosten rond de honderd tot honderdzestig euro. Dit is wel een uitgave die je voor enkele jaren doet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *