Retro Game Console | Waren sommige dingen vroeger beter?

Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in meer aaibare retro game consoles, zoals de portable game console Retro van Gameboy.

retro game consoles
Game Boy Light + Super Mario Land 2 (Retro Gaming) – credit Kristoffer Trolle (CC 2.0)

In dit artikel kijken we naar de soorten consoles én de leukste spellen voor deze consoles. Na het lezen van dit artikel heb je gegarandeerd weer zin om je Gameboy uit de kast te halen!

[table “316” not found /]

Retro portable game consoles

Denk jij ook nog wel eens terug aan die goede oude tijd waar iedereen met een gameboy Advance of Gameboy Color de dag door kwam? Je hoeft er niet alleen maar aan terug te denken. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in retro gaming. En hiermee retro gaming consoles zoals de portable game console Retro van Gameboy.

Op deze pagina’s vind je alle informatie over retro game consoles en hoe je zelf weer kan beginnen met het spelen van de ouderwetse spellen. Lees snel verder over alle merken en retro game consoles. 

bol.com kopen

Welke soorten portable game console retro zijn er?

Bij een portable game console retro spreken we over een Gameboy, Nintendo DS en andere oudere game consoles die je volledig vast kon houden. Deze handheld retro game consoles zijn nog steeds populair omdat je ze eenvoudig overal kan gebruiken.

retro game consoles
Nintendo Classic Mini: Family Computer (CLV-101). Credit: MiNe/CC 2.0/Wikimedia Commons

De bekendste retro game consoles en ook de meest bekende portable game console retro zijn de Nintendo Gameboy. De meest populaire Nintendo Gameboys zijn de ouderwetse eerste Gameboy, de Gameboy Color en de Gameboy Advance.

Na deze Gameboys bleef het bij Nintendo even stil rondom deze portable game consoles.

Uiteindelijk werd er een nieuwe serie de wereld ingestuurd toen de eerste Nintendo DS uitkwam, inmiddels zijn er veel verschillende versies van de Nintendo DS op de markt en is deze ook al oud genoeg om onder de categorie portable game console retro te vallen. 

Nintendo was niet de enige die zich bezig hield met deze game consoles. Ook Sony sprong met haar merk PlayStation snel op deze hype met de PSP (PlayStation Portable) en de opvolger de PlayStation Vita. 

Beste Gameboy versies volgens kenners 

De meest bekende retro game consoles zijn uitgebracht door Nintendo en doordat er inmiddels veel verschillende soorten consoles uitgebracht zijn is het lastig om te weten welke je nu het best kan kopen. Daarom kijken we snel naar welke ouderwetse Gameboy nu nog de beste keuze is. 

retro portable game console
De eerste Nintendo GameBoy uit 1989 heeft nu een iconische status onder retro liefhebbers. – Wikimedia Commons

Veel gamers zijn nog altijd het meest enthousiast over de in 1989 uitgebrachte Gameboy en de daarop volgende Gameboy Color. Het was destijds met 120 miljoen verkochte kopieën de bestverkopende console aller tijden.

Na de Gameboy en Gameboy Color zien gamers de Gameboy Advance als beste optie om te gaan spelen. De Gameboy Advance was de eerste portable game console retro waarvan je het scherm open kon kloppen, hierdoor kon je hem nog gemakkelijker meenemen op reis.

Overigens is het duidelijk dat Nintendo met haar Gameboy reeks en de daarop volgende Nintendo DS de meest populaire keuze is voor een portable game console retro. De PlayStation Portable en PlayStation Vita volgen pas na alle Nintendo consoles.

bol.com kopen

Wat zijn de beste spellen voor de Gameboy?

Voor de allereerste Gameboy die ooit op de markt kwam was er nog geen enorme keuze in games. Wel vind je bij deze spellen meteen al grote namen terug; de beste games voor de originele Gameboy waren namelijk Super Maria Land 2, Tetris, The Legend of Zelda, Donkey Kong en Pokémon. 

Veel van deze spellen brengt Nintendo nog altijd uit voor elke nieuwe game console die ze uitbrengen. Let wel op dat de originele Gameboy echt de eerste versie van deze console was en dus nog geen kleurenscherm had en de spellen niet van een hoge kwaliteit zijn. 

Spellen voor Gameboy Color en Gameboy Advance

De naam van de Gameboy Color verraadde al een beetje wat het grote verschil was met de voorganger. Het kleurenscherm werd bij deze geïntroduceerd bij de retro handheld game consoles. 

Bij de beste spellen voor de Gameboy Color vind je ook weer Pokémon en The Legend of Zelda maar er kwamen ook nieuwe spellen op de markt die snel populair werden. Zo kwamen de actiespellen Metal Gear Solid en Resident Evil beschikbaar voor de Gameboy Color. 

De Gameboy Advance had vergelijkbare spellen die als beste gezien worden maar ook hier kwamen er weer wat grote namen bij. Zo maakten we in 2001 kennis met Mario Kart voor de Gameboy en Tony Hawk’s Pro Skater. Deze spellen bestonden al voor andere consoles maar maakten nu voor het eerst de overstap naar een handheld console. 

Alle retro game consoles bekijken? Vind het hele aanbod op bol.com!

Andere retro game consoles

Naast de portable game console retro zijn er natuurlijk nog veel meer consoles die tegenwoordig in de categorie retro vallen. Ook hier heeft Nintendo weer een belangrijk aandeel met de Nintendo Entertainment System (NES), Super Nintendo, Nintendo 64 en de Gamecube. 

retro portable game
Leden van de Twentse hackerspace Tkkrlab bouwden deze enorme variant van de iconische Nintendo NES. Credit: Tkkrlab

De allereerste Nintendo was zelfs de Color TV-game, een console die in eerste instantie alleen in Japan verkocht werd en de plek was om het bekendste ‘eerste’ spel ter wereld te spelen; Pong! De Color TV-Game werd uiteindelijk een serie van meerdere verschillende types met daarbij verschillende spellen.

Retro game consoles die je nu nog kan spelen beginnen wel echt bij de Nintendo Entertainment System. Dit was de eerste release van Nintendo buiten Japan en zo kon de rest van de wereld ook kennis maken met deze nieuwe wereld van game consoles.

Nintendo SNES of Super NES 

De NES werd opgevolgd door de SNES of Super NES. Deze Super Nintendo was in plaats van de 8-bit video game console die de NES was een 16-bit console. Ook hier was Nintendo weer het belangrijkste merk in de markt op dat moment; ze verkochten bijna 50 miljoen kopieën van deze console. 

De SNES werd opgevolgd door de Nintendo 64 die voor het eerst met een controller kwam die redelijk vergelijkbaar is met de controllers die we tegenwoordig zien in de nieuwste game consoles. De Nintendo 64 is nog altijd een populaire keuze als je nu wilt beginnen met spelen op retro game consoles. 

De laatste console van Nintendo die nog onder de noemer retro game consoles valt is de Nintendo Gamecube. Deze console uit 2001 is ook nog goed speelbaar op ouderwetse televisies. 

Sony Playstation

Naast Nintendo was het grootste merk game consoles vroeger Sony met de PlayStation. De eerste PlayStation kwam in 1994 op de markt; het bijzondere is dat deze PlayStation qua controller nog altijd erg veel lijkt op de PlayStation controllers die tegenwoordig uitgebracht worden. 

De eerste PlayStation was ook meteen de eerste spelcomputer die wereldwijd meer dan 100 miljoen keer verkocht werd. Het was destijds de concurrentie van de Nintendo 64. Deze werd uitgebracht in de normale versie en in die PocketStation (PSone) variant, een compacte versie van de grote PlayStation.

De PlayStation 2 kwam in 2000 uit als concurrentie van de Xbox van Microsoft en de Nintendo Gamecube. Ook hier kwam Sony weer als winnaar uit de bus en wist het maar liefst 155 miljoen exemplaren te verkopen. Waarmee het nog altijd de meest succesvolle console ooit is. 

In je zoektocht naar een retro game console zul je dus de PlayStation 2 ook veel tegenkomen omdat er wereldwijd nog steeds zoveel exemplaren van zijn. Ook de PlayStation2 kreeg later een kleinere versie; de PlayStation 2 Slimline was kleiner, dunner, stiller en kwam als eerste met een Ethernet port. 

Meer retro game consoles bekijken? Ga direct naar bol.com!

De beste spellen voor retro game consoles

Laten we beginnen met de Sony spelcomputers. Ook hier komt de naam Metal Gear Solid naar boven door gamers die dit het beste spel vinden voor de eerste PlayStation. Andere goede spellen zijn Final Fantasy 7, Castlevania en Resident Evil 2. 

retro game console
Game Boy Light + Super Mario Land 2 (Retro Gaming) – credit Kristoffer Trolle (CC 2.0)

Ook in de lijst beste spellen voor de PlayStation 2 hebben gamers Metal Gear Solid op één gezet. In dit geval gaat het om Metal Gear Solid 3: Snake Eater. We maakten ook kennis met Grand Theft Auto: San Andreas. Samen met Resident Evil 4 heeft deze game een plekje in de top 3 beste spellen voor de PlayStation 2 weten te veroveren.

Je hebt hierboven al kunnen lezen wat de meest populaire spellen waren voor de handheld consoles van Nintendo zoals de Gameboy. Voor de ouderwetse Nintendo consoles vind je ook veel dezelfde spellen terug. 

Zo is Super Mario Bros. 3 het beste spel ooit uitgebracht voor de NES, andere populaire spellen zijn The Legend of Zelda, de eerste Super Mario Bros en Mega Man 2. Bij de SNES maakten we kennis met Street Fighter II, Super Mario Kart en Final Fantasy IV. 

Beste Nintendo 64 spellen

Dezelfde bekende namen komen we ook tegen in de lijst met beste Nintendo 64 spellen. Hier blonk de nieuwe Legend Of Zelda: Ocarina of Time uit die gekozen is als allerbeste spel voor de Nintendo 64, andere goede spellen waren Super Maria 64, Mario Kart 64 en Star Fox 64. 

Tot slot is er bij de Nintendo Gamecube wel een andere game te vinden boven aan de lijst favoriete spellen van gamers. Metroid Prime kwam uit voor de Gamecube en was volgens experts de makkelijkste keuze als beste spel voor de Gamecube. 

Het spel werd uitgebracht als first-person 3D spel en dat zorgde niet voor de hoogste verwachtingen. Toch heeft Metroid Prima het voor elkaar gekregen om deze spelvorm voor de Nintendo Gamecube goed te laten werken. 

Ben je toch meer geïnteresseerd in de nieuwste generatie? Lees dan hier verder over Virtual Reality.

bol.com kopen

Conclusie Retro Game Consoles

Je moet er van houden maar het kan voor hele leuke middagen of avonden zorgen om weer eens een van de retro game consoles aan te sluiten. Je hebt tegenwoordig ruime keuze omdat er erg veel exemplaren van de retro game consoles nog altijd in omloop zijn. 

Nintendo heeft destijds de meeste retro game consoles uitgebracht omdat zij als één van de eersten begonnen. Daarnaast hebben zij ook de Nintendo Switch. Sony stapte pas later in met de PlayStation maar werd wel meteen de meest populaire game console van dat moment.

Retro Game Console kopen?

Zelf beginnen met de leukste retro games spelen? Bestel direct je game console op bol.com!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *