Je staat er wellicht niet bij stil, maar zonder laadpas is het rijden met een EV net even wat lastiger. Waar je bij snelladers langs de snelweg vaak nog met de pinpas terecht kan, heb je voor de meeste publieke en openbare laadpalen een laadpas nodig. Door het pasje te scannen bij de kaartlezer kan je beginnen met opladen. Een laadpas is aan te vragen bij verschillende aanbieders. Het aanvragen van een laadpas gaat vrij simpel!
Powered by:
De beste aanbieders voor laadpassen
De volgende aanbieders bieden laadpassen aan:
- Kia
- Vandebron
- BMW Charging
- Izivia Acces (voorheen Sodetrel)
- Plugsurfing
- MKB Brandstof
- E-Flux
- Tankpas.nl
- 50Five
MKB Brandstof is een zakelijke aanbieder van laadpassen, geschikt voor alle ondernemers en ZZP’ers. De pas is ook te gebruiken voor reguliere brandstof en dus lekker breed inzetbaar.
E-Flux biedt specifiek laadpassen aan. Gezien het grote netwerk van E-Flux, meer dan 300,000 laadpunten in Nederland, kan je altijd wel ergens terecht. Met of zonder abonnement, zakelijk of privé, met E-Flux kan het allemaal.
Vandebron is een Nederlands energiebedrijf dat duurzame energie aanbiedt. Elektrisch rijden zijn ze daarbij niet vergeten en dus biedt Vandebron ook laadpassen aan. Een laadpas van Vandebron verschaft toegang tot alle openbare laadpalen in Nederland en een groot deel van Europa. Klanten van Vandebron kunnen tegen een gereduceerd tarief een abonnement afsluiten.
Thuis opladen, snelladers of aan de publieke laadpaal? Met een pas van Tankpas.nl kan het allemaal. Ook in de rest van Europa kan je terecht met deze aanbieder: In België is zelfs het gehele publieke netwerk te gebruiken. Een pas aanvragen is een kwestie van het formulier invullen en opsturen.
50Five zit niet voor niets in de laadpassen. Duurzaamheid staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. Groener rijden betekent een groenere toekomst en daar werken ze bij 50Five graag aan mee. 50Five heeft opties voor privé- en bedrijven en biedt ook de optie om een abonnement af te sluiten. Alles over wat er mogelijk is, vind je op de website van 50five.
Heb je een laadpas op zak? Dan is het de volgende uitdaging om een beschikbare laadpaal te vinden. Gelukkig zijn er apps beschikbaar die kunnen helpen bij het vinden van een laadpaal. Bijvoorbeeld Hyundai heeft zo’n app ontwikkeld. Met dit soort apps is het bovendien vaak mogelijk om een overzicht op te vragen van alle laadsessies en kan je je facturen inzien.
Staat er geen publieke laadpaal op handige loopafstand? Informeer dan eens bij je gemeente over het plaatsen van een laadpaal. Het is tenslotte wel zo prettig om je auto zo dicht mogelijk bij huis neer te kunnen zetten. Maar ongeacht waar je de laadpas gebruikt, wordt aan het eind van elke maand een afrekening thuis gestuurd. In die rekening vind je ook een overzicht van alle individuele transacties.
Opladen zonder laadpas
Heb je nog geen pas, en geen haast om er eentje te halen? Bij de meeste publieke laadpalen is een laadpas noodzakelijk, maar opladen zonder pas is wel mogelijk. Vaak hebben we het dan over snelladers zoals Fastned. Snelladers zie je meestal langs de snelweg naast tankstations of bij parkeerplaatsen. Bij deze partijen is het doorgaans mogelijk om met de pinpas te betalen, maar dat is op lange termijn vaak wel duurder.
Echter, alleen thuis of in de buurt opladen is niet altijd voldoende. Soms ontkom je er niet aan om een laadstop te maken, of is het simpelweg handig om onderweg op te kunnen laden. Gelukkig zijn er commerciële initiatieven die dit mogelijk maken. Zo is er bijvoorbeeld Fastned. Dit bedrijf heeft snellaadstations door het hele land. Snelladen is in dit geval geen buzzword: in 15 minuten is het mogelijk zo’n 300 kilometer aan bereik bij te laden. Houd er wel rekening mee dat, net als bij benzine en diesel, de kosten langs de snelweg vaak hoger liggen.
Hoe werkt betalen met een oplaadpas?
Wellicht dat we in de toekomst ons niet meer druk hoeven te maken over wie de rekening oppakt. Helaas moet je vooralsnog als eigenaar van een EV, net als met een benzineauto, betalen voor je kilometers. Wanneer je de kabel hebt aangesloten, hoef je enkel je laadpas voor de kaartlezer te houden en het laden kan beginnen. Zoals eerder genoemd zijn er apps beschikbaar die al je laadsessies en de bijkomende kosten voor je bijhouden. Ook net zo handig: aan het eind van elke maand ontvang je thuis een rekening met een compleet overzicht van alle laadsessies van die maand alsmede de bijbehorende kosten. Zo is het altijd mogelijk om overzicht te houden van de gemaakte kosten.
Een laadpas zonder abonnement is vaak wel gratis aan te vragen. Echter betaal je dan dus wel steeds opstartkosten voor elke laadsessie. Het is verstandig je af te vragen hoe vaak je dus gebruik gaat maken van een publieke laadpaal. Laad je vooral thuis op, of heb je de mogelijkheid op werk met een pas van de zaak op te laden? Dan is het misschien verstandig om een gratis laadpas zonder abonnement aan te vragen. Zo zit je niet vast aan maandelijkse kosten.
Om over na te denken: wil je een pas met, of zonder abonnement?
Net zoals met zoveel diensten tegenwoordig is het mogelijk om voor het laden van je EV een abonnement af te sluiten. De afweging heeft ook hier te maken met hoeveel je denkt gebruikt te gaan maken van een dienst. De vuistregel is, in dit geval, dat wanneer je meer dan 11 keer per maand je auto aan de laadpaal hangt, het verstandig is een laadpas met abonnement te overwegen. Met een abonnement voorkom je dat je elke keer wanneer je een laadsessie start, opstartkosten moet betalen. Je betaalt enkel voor de kWh’s aan stroom die je afneemt om de accu van je EV op te laden. Een laadpas met abonnement is niet altijd gratis aan te vragen. De specifieke kosten zijn afhankelijk van de aanbieder.
Een laadpas zonder abonnement is vaak wel gratis aan te vragen. Echter betaal je dan dus wel steeds opstartkosten voor elke laadsessie. Het is verstandig je af te vragen hoe vaak je dus gebruik gaat maken van een publieke laadpaal. Laad je vooral thuis op, of heb je de mogelijkheid op werk met een pas van de zaak op te laden? Dan is het misschien verstandig om een gratis laadpas zonder abonnement aan te vragen. Zo zit je niet vast aan maandelijkse kosten.
Wat is de beste keuze voor mij?
Zoals inmiddels duidelijk zal zijn is die vraag niet zo makkelijk te beantwoorden. Er is geen uniform antwoord dat voor iedereen de wensen dekt. Zet dus voor jezelf een aantal dingen op een rijtje. Van welke laadpalen ben ik afhankelijk: een paal thuis of een publieke paal in de buurt? Zal ik veel langs de snelweg moeten laden? Waar is laden voor mij het goedkoopst? Hoe vaak zal ik op deze locaties moeten laden?
Zoals eerder gezegd, laad je meer dan 11 keer per maand op, dan is een abonnement doorgaans verstandig. Het is in de meeste gevallen wel handig om in ieder geval een pas te hebben, met of zonder abonnement. Zelfs als je thuis en op werk een paal hebt staan en je alleen maar op de snelweg rijdt. Aanvragen van een pas zonder abonnement is meestal gratis en, zoals gezegd, bij de meeste publieke palen heb je er een nodig.
3x top laadpassen op een rij
Enkele van onze favoriete laadpassen zetten we hieronder op een rij. Meer over de verschillende aanbieders? Lees alles over de beste laadpassen vergelijken.
Meer over elektrisch rijden?
Veelgestelde vragen
Heb je na het lezen van deze pagina nog steeds vragen over het vergelijken van laadpassen? We hebben de meest veelgestelde vragen op YourMoby voor je verzameld.
Dat verschilt per aanbieder. Een pas zonder abonnement is doorgaans gratis aan te vragen. Houd er wel rekening mee dat er bij het gebruik van een laadpas zonder abonnement vaak opstartkosten in rekening worden gebracht. De vuistregel is dat wanneer je meer dan 11 keer per maand je auto aan de laadpaal hangt, het verstandig is een abonnement te overwegen.
Het is niet altijd nodig. Bij snelladers als Fastned is het mogelijk om met de pinpas te betalen. Dit is op de lange termijn vaak wel duurder. Laad je voornamelijk thuis of in de buurt op? Dan is in de meeste gevallen een laadpas wel aan te raden.
Het aanschaffen van een laadpas is een eenvoudig proces. Kies een provider, check of deze een abonnement aanbiedt en of dit voordeliger voor je is en vul een aanvraagformulier in. Je pas wordt vervolgens thuis afgeleverd.
Meer weten?
Elektrisch rijden
Geselecteerd door
Occasions
Geselecteerd door
Elektrische fietsen
Geselecteerd door
Mobiliteit
Geselecteerd door